GÖKSU ESENLERDEKİ YOKSULLUĞU FARK ETTİ

GÖKSU ESENLERDEKİ YOKSULLUĞU FARK ETTİ

Esenler Belediye Başkanı M.T. Göksu esenler metro istasyonundaki çorba çeşmesi açılışında Osmanlıdaki sadaka taşları’’ geleneğini yaşatmak istiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Esenler Belediye Başkanı M.T. Göksu esenler metro istasyonundaki çorba çeşmesi açılışında Osmanlıdaki sadaka  taşları’’ geleneğini yaşatmak istiyor.

M.T. Göksu çorba çeşmesi açılışında, bu toplumda sadaka   taşları vardı. Şimdi bu uygulamanın yerine çorba çeşmesi kurduk. Sabahleyin metroya binmek isteyen insanlar önce çorbalarını içecekler.

 

Biz bu çorba çeşmelerinin sayısını artıracağız. İleride başka başka sadaka  taşları benzerinde hizmetler yapacağız.

Buradaki çorbaların dağıtımında Esenler Belediyesinin katkısı yok. Bütün katkıyı hayırsever yemek şirketleri sağlıyor. Bizim islediğimiz Esenler'de kazanan Esenler'de harcama yapmasıdır. İleride bu faaliyetlerimizi çoğaltarak şerbet çeşmeside yapacağız dedi.

 

Bu arada tarihi bilgisi olan vatandaşlar hani ülkemizde yoksulluk yok deniliyordu. Sadaka  taşları zihniyeti Osmanlı döneminde uygulanan gizli hayır işiydi. Bu çağda böyle uygulamalar sadaka anlayışına toplumumuzu yönlendirmez mi?   

                                   Sadaka Taşı anlam ve manası

En makbul yardım gizliden gizliye yapılan yardımdır ve eskiler bu iş için ‘‘sadaka taşı" nı icat etmişlerdir. Dinimiz hali-vakti yerinde olanların fakirlere yardım yapmalarını emreder ve gelenekler bu yardımların gizlice verilmesini, alanların rencide edilmemesi gerektirir.

Eski İstanbul'da yardımların en göze batmayanı ‘‘sadaka taşları’’ kullanarak yapıldı. Bu taşlar bir buçuk-iki metre yüksekliğinde mermerden olurdu. Üst kısımlarının ortasına çanağa benzer bir oyuk açılır, sadaka verenler parayı buraya bırakırlardı. İki metrelik taşların yanında, tepesine rahatça ulaşılabilmesi için birkaç basamak konurdu.

İhtiyacı olmasına rağmen dilenmekten çekinenler gecenin geç saatlerinde taşın yanına para almaya gelir ama bırakılan meblağın tamamını değil, ihtiyaçları olduğu kadarını alırlardı. 17. yüzyıl İstanbul'unu anlatan bir Fransız gezgin, üzerinde para bulunan bir taşa tam bir hafta boyunca kimsenin gelmediğini yazmıştı.

İstanbul'un dört yerinde sadaka taşı vardı: Üsküdar'da Gülfem Hatun Camii'nin avlusunda, yine Üsküdar Doğancılar' da, Karacaahmet' de ve Kocamustafapaşa' daydı.

Bugün bu taşlardan sadece bir tanesi, Doğancılar' da dikili olanı, ama o da yarısından fazlası toprağa gömülü vaziyette duruyor.

Çünkü bir yardım, ne alanı küçük düşürmeli, ne de veren için bir öğünme nedeni olmalıdır.



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu