GAZETEMİZDE YER ALAN HABER'DEN DOLAYI NİHAT YEŞİLYURT'DAN AÇIKLAMA

GAZETEMİZDE YER ALAN HABER

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde geniş yer verdiğimiz “Esenler’de Parayı verirsen Eğitim Alırsın, Paran Kadar Okursun” başlıklı haberimize Esenler Hasip Dinçsoy İlkokulu Müdür ve Eğitim- Bir -Sen

GAZETEMİZDE YER ALAN HABER’DEN DOLAYI NİHAT YEŞİLYURT’DAN AÇIKLAMA
 
Geçtiğimiz günlerde gazetemizde geniş yer verdiğimiz “Esenler’de Parayı verirsen Eğitim Alırsın, Paran Kadar Okursun” başlıklı haberimize Esenler Hasip Dinçsoy İlkokulu Müdür ve  Eğitim- Bir -Sen Esenler İlçe Temsilcisi Nihat Yeşilyurt’dan  (Kamuoyunu tatmin edici olmasa da) yazılı bir açıklama geldi.
 
Hasip Dinçsoy İlkokulu Müdürü Nihat Yeşilyurt’un Gazetemize göndermiş olduğu açıklamaya cevaben Anayasamızın 32. Maddesinde temel dayanağını alan, 5187 sayılı Kanunun 14. Maddesi kapsamında tesis edilmiştir.
İhtarname her ne kadar noter marifetiyle değil de, elektronik yolla tarafımıza gönderilmiş olsa da, objektif gazetecilik gereği düzeltme ve cevap metnini gazetemizde aynen yayımlamakta bir mahsur görmediğimizden dolayı yayımlıyoruz.
 
Bununla birlikte tarafımıza gönderilen ihtarnamede yer alan “düzeltme ve cevap metni” içeriği ile düzeltme, cevap hakkının kullanılması bakımından hukuka uygun yolla gönderilmemiştir.  Yine hukuka aykırı beyanlar içermiş olsa da, ifade hürriyetine olan saygımız gereği söz konusu metnin yayımı konusunda hiçbir şekilde tereddüte düşmedik. Metnin içeriği gereği tarafımıza tekrar cevap hakkı doğurması bakımından, metinde geçen bazı ifadelerin tarafımızca değerlendirilmesi neticesinde, ilgili şahsa önümüzdeki günlerde  gereken bazı soruları yine buradan soracağız.
 
 
Aslında haberimizin bütünlüğü  “velilerin ve öğrencilerin kendi istekleriyle bireysel yardımcı kaynak kitap almaları yönünde bir engel bulunmamaktadır” denmektedir konusu ili ilgiliydi.
 
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki hassasiyeti gereği, birçok defa olduğu gibi, yine yakın zaman da okullara gönderilen genelge de “öğretmen ve öğrencilere dağıtılan ders kitapları dışında yardımcı materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilere aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması” emredilmiştir.
 
Hasip Dinçsoy İlkokulu Müdürü ve Eğitim Birsen Şube Başkanı Nihat Yeşilyurt’un düzeltme ve cevap metnini gazetemizde aynen yayımlıyoruz.
 
‘’16/11/2018 tarihli 7-24 Esenler Haber Gazetesi ve (www.7-24 Esenler Haber.Com)internet sitesinde yer alan “Esenler’de Parayı verirsen Eğitim Alırsın, Paran Kadar Okursun” başlığıyla bir habere yer verilmiş ve haber içeriğinde,gerçeğe aykırı yayın yapılmış,maddi gerçekliği olmayan beyanlara yer verilmiştir.Haberinizi okuyan herkesin şahsıma ve sendikama açık bir saldırı olduğu kanaatinde olduğu açıktır. Şahsımla ilgili yapmış olduğunuz söylem ve ifadeler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmayıp, dayanağı bulunmayan, mesnetsiz ismimi hedef göstermeye yönelik yapılmış ayrıca kişilik haklarıma müdahale niteliğinde olan ifadelerdir. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye sebebiyet veren bir haberdir. Şahsımı hedef alan, küçülten, şeref ve haysiyetimle oynayan, iftira ve karalama dolu haberinizdeki iddiaları kabul etmiyorum. Bu çerçevede; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.İddialar tek tek ele alındığında;
 
            1.Hakkımda yazıldığı gibi bir kitap soruşturması değil, Ocak 2018’de mektup yoluyla yüzlerce kişi, kurum ve siyasiye gönderilmiş, sizin yaptığınız haberle paralellik arz eden bir karalama kampanyası sonucu soruşturma açılmış olup tarafımıza ‘Uyarı’ teklifinde bulunulmuştur. Okulumda ve okullarımızda bakanlığımızın kitapları ders kitabı olarak okutulmaktadır. Velilerin ve öğrencilerin kendi istekleriyle bireysel yardımcı kaynak kitap almaları yönünde bir engel bulunmamaktadır.
 
            2. Okul Aile Birliklerinin yönetmelik çerçevesinde velilerinden bağış talep etmeleri, okulların temizlik, personel, bakım işlerinde okula destek olmaları önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Veliler kendi öngördüğü yardımcı kaynağı istediği kitapçıdan alma hakkına sahiptir.
 
3. Okul müdürlerinin dört yıllık süreleri dolduğunda ikinci defa görevde uzatılmaları İl Milli Eğitim Müdürlüğünün mülakat sonucuna göre yapılmaktadır. Bu sorunuzun muhatabı ilgili mercilerdir. Okulların ihtiyaçlarının okul aile birlikleri tarafından karşılandığı açıktır. Hangi okul nasıl ihtiyaçlarını karşılıyor? Bu soru her okulun kendi özelinde cevaplaması gereken bir konudur. Konuyu üst mercilere sorarak bilgi almanızı öneririm.
 
            4. TEOG tarihinde ilk defa birinci olan okuldan kastınız hangi okuldur? Bilemiyorum. Fakat liselere giriş sınavının isimlerinde farklılık olsa da, 2013 senesi SBS yerleştirmelerinde vekâleten müdürlük yaptığım ENGİN CAN GÜRE ORTAOKULU şimdiki adı ŞEHİT SAİD ERTÜRK ORTAOKULU olan okuldan 180 öğrenciyi Anadolu Liselerine yerleştirme başarısı göstererek okul olarak ilçe birincisi olduğumuzu biliyorum. Öğretmenlerin yer değiştirme talepleri kendi isteklerine bağlıdır.
 
5. Başarılı ve başarısız değerlendirmesi öznel bir durumdur. Öğretmenlerin yer değiştirme isteği kendilerine aittir. Bulunduğu çevreden ayrılmak isteyen öğretmen ve idarecinin gerekçeleri kendilerine aittir.
 
6. Bu sorunuzdan yanlış anlamıyorsam siz yardımcı kitap alınsın ama öğretmenler seçsinler demek istiyorsunuz? Yardımcı Kitap ve kitapçılar konusunda sizin kadar uzman değilim. Burada yardımcı kaynak nasıl alınmalı yöntemini dile getiriyorsunuz. Sadece hangi kitapçıdan alınması gerektiği konusu açık kalmış. Açıklık getirmenizi bekliyoruz.
 
7.Hangi kitabın kaç liraya alınacağı konusunda siz araştırma yapmışsınız. Bu bilgileri hangi kitapçıdan aldığınız bilgisini verirseniz velilere yardımcı olmuş olursunuz. Özetle veliler, öğrenciler yardımcı kaynak kitap alsın diyorsunuz.
 
            8.Bahsi geçen okulun hangi okul olduğunu bilmediğimden üzülerek cevap veremiyorum.
 
            9.Sayın Muhatap, okulumda Bakanlığın kitapları ders kitabı olarak okutulmaktadır. İddialarınız asılsızdır. Bu sorunuz okullara yardımcı ders kitabı tavsiye niteliğinde olmuş. Hem okulları yardımcı kaynak kitap konusunda suçluyorsunuz, hem de yardımcı ders kitabı tavsiye ediyorsunuz.
 
            10.Eğitim-Bir-Sen Esenler Temsilcisiyim. Bizler sendika temsilcisi olarak eğitimin her türlü sorununu aşağıdan en yukarıya kadar her platformda dile getiriyoruz. Sendikamızın www.ebs.org.tr adresini takip ederek bu konuya cevap bulabilirsiniz.
            11.Evet bizler sendika yöneticisiyiz. Öğretmenin özlük ve sosyal haklarına ait her türlü iyileştirmenin takipçisiyiz. Son dönemde ülkemizde okullara verilen 60.000 temizlik, 20.000 güvenlik ve okul polisi uygulaması bizlerin talepleri ile gerçekleşti. Sendikamızda yönetici olmaya haiz olmayanları, çıkarları için sendikayı kullananları ayıklamak da en büyük görevlerimizden olmaya devam edecek.
 
            12.Okullar Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında, okul aile birliği yararına faaliyet yapabilirler. Bir eğitimci babası olarak bunu en iyi bilenlerden birisi siz olmalısınız.
 
            13.Okullarımız Esenler’de yakaladığı başarı gerçekten takdire şayandır. Her projede İstanbul Birincisi olması bunun göstergesidir. Dolayısıyla özel sınıf, proje sınıfı gibi iddialara yer bırakmayacak kadar eğitim başarısı Esenler’in ispatlanmıştır.
 
            14.Okulların ve öğretmenlerin tamamı Bakanlığın müfredatı çerçevesinde belirlenen planlarla eş zamanlı eğitim yapmaktadırlar. Tüm okullarda, tüm öğrencilerimiz bizler için özeldir. Özel sınıf, proje sınıfı isimlendirmeleri size ait ifadelerdir.
 
            15.İlçemizde her yıl onlarca öğretmene ödül yönetmeliği kapsamında birçok başarı belgesi verilmektedir. İlçe Milli Eğitim müdürümüzün bu konuda ne denli teşvik edici olduğu aşikârdır. Son yıllarda öğretmen sirkülâsyonunun en az olduğu ilçelerden birisi de Esenler’dir.
 
            16.Ülkemizde sendika ve bir eğitimci olarak eğitime destek veren, her kurum, kuruluşun yanındayız. Esenler Belediyesi’nin eğitime olan desteğinin artarak devam etmesini istiyoruz.
 
            17.Yayından doğan tazminat haklarımızı saklı tutmak kaydıyla, cevap ve düzeltme hakkımızın kullandırılmaması veya yasaya aykırı kullandırılması halinde yargı yoluyla bu hakkımızı kullanacağımızı; bundan doğacak her türlü yükümlülüğün tarafınıza tahmil olunacağını ayrıca ihtar ederiz’’.
 
 
            Saygılarımla. 23.11.2018
 
 
                                                                                                          Nihat Yeşilyurt
        Hasip Dinçsoy İlkokulu Müdürü
 Eğitim- Bir -Sen Esenler İlçe Temsilcisi
 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli