Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada “Ocak ayı içinde saatleri okuyarak 2017’de kullanılan kısmı da zamlı tarifeden tahsil etmek haksızl
Faturanın %52’si Elektrik…!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada “Ocak ayı içinde saatleri okuyarak 2017’de kullanılan kısmı da zamlı tarifeden tahsil etmek haksızlık ve adaletsizliktir.
Elektrik şirketleri zammı vurguna çevirmemelidir. Bu haksız uygulamanın düzeltilmesi gereklidir. Yetkililer bu şirketleri acilen denetlemeli ve vurgunun önüne geçilmeli” dedi.
Yeni yılla gelen zamların vatandaşa ağır yük getirdiğini vurgulayan Palandöken, şöyle konuştu:
“Elektrik fiyatlarına 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 8.4 elektrik zammı yapıldı. Bu zam zaten esnafın da vatandaşın da belini büktü. Bir de üstüne özel şirketler faturalardan haksız kazanç elde ediyor. Son okuma günü 13 Aralık olan vatandaşın faturası 11 Ocak’ta okunuyor. 13 Aralık ile 1 Ocak arasındaki 18 günlük elektrik sarfiyatının faturası 2017 yılındaki birim fiyattan uygulanması gerekirken tam tersine 2018 tarifesinden faturalandırılıyor. Bu fatura üzerinden vurgun yapmaktır. 1 Ocak öncesinde zamlı fiyattan faturalandırılan abonelerin ücreti iade edilmelidir”
FATURANIN SADECE YÜZDE 52’Sİ ELEKTRİK
Elektrik faturalarında tüketilen elektriğin yanı sıra diğer kalemlere de ücret ödeniyor. Faturalar, ‘aktif enerji tüketim tutarı’, ‘dağıtım bedeli’ ve ‘vergiler’ olmak üzere 3 ana başlık altında hazırlanıyor. Bunlar içerisinde yüzde 18 KDV, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 5 belediye tüketim vergisi (BTV) de bulunuyor. Vergiler, aktif enerji tüketim tutarı üzerinden alınırken, KDV tüm kalemlerinin toplamının üzerinden alınıyor. Faturaların yüzde 52’sini enerji oluştururken, geri kalanı vergiler ve diğer bedeller oluşturuyor. Bunların dışında ‘gecikme bedeli’, ‘sayaç değiştirme bedeli’, ‘kesme-bağlama bedeli’ gibi kalemlerde gerekli durumlarda faturaya ekleniyor. Dağıtım şirketlerinin bu ek bedellerden de ciddi gelir elde ettikleri biliniyor.