Fatih Belediyesi eli ile Ali Efendi Türbesi Yok Ediliyor!

Fatih Belediyesi eli ile Ali Efendi Türbesi Yok Ediliyor!

İstanbul Fatih Haber gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Gözaydın, Fatih’te bulunan tarihi türbenin belediyenin yaptığı restore çalışması ile çeşmenin banisinin mezarını yok edilmesini gazetesinin manşetine taşıdı

Fatih Haber gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Gözaydın gazetesine taşıdığı izlenimleri şöyle…

Gazeteci Abdullah Gözaydın: Fatih Belediyesi Restore Ettiği Çeşmenin Banisinin Mezarını Yok Ediyor, Müdahale Ettik İşçileri Durduramadık Ali Efendi Çeşmesi, İstanbul Fatih İlçesi Hoca Gıyasettin Mahallesinde Bulunmaktadır. Tavanlı Çeşme Olarak Ta Bilinen Çeşme 1813 Yılında Yaptırılmış. Biraz Evvel Türbenin Yanından Geçtim Restore Ediliyordu, Etraf Duvarları Yıkılan Çeşmenin Bitişiğinde Açığa Çıkan Türbe Lahiti Tahrip Edilirken Müdahale Ettim, Merhumun Lahiti %50 Oranında Açılmış, Çökmüştü
Hoca Gıyasettin mah.  501 ada 8 parselde bulunan (Tavanlı Çeşme sokağı) Ali Efendi Çeşmesi Fatih belediyesi tarafından restore edilirken Çeşme haznesinin bitişinde Bizim bildiğimiz lakin Fatih belediyesi kayıtları görünmediği söylenen bir türbe vardı.
Defalarca fotoğraflı haber yaptık Türbenin tescilini istedik, Envanterde türbe görülmüyor dediler.

Tevafuken bu gün oradan geçerken  çeşmenin fatih belediyesinin branda afişleri içe çevrildiğini gördüm, Nihayet çeşmenin restorasyonuna başlamışlar diye sevindim. 
Çalışmaların olduğu alana geçtiğimde gözlerime inanmadım, Çeşmenin yan duvarı yıkılmış, Bizim bildiğimiz türbe meydana çıkmış Fakat işçiler yıkıma devam ediyor. 
İşçilere müdahale ettim, Müteahhidi çağırdılar, Fakat müteahhit orada türbe olmadığını göz göre göre inkar ediyordu. 

Çalışmayı fotoğrafladım hemen yakındaki Bir arkadaşımın ofisine gittim, Oradaki bilgisayarda bu haberi fotoğrafları ile yayınladım. Olayı sosyal medyada paylaştıktan sonra İBB genel sekreter Yrd. Mahir Polat'a Fatih belediyesi Eski Meclis üyesi Gökhan Ceyhan'a ulaştırdım, Sosyal medya paylaşımlarım netice verdi, bir saat içinde Fatih belediyesi bir ekip göndermiş Türbeyi incelemiş, Pazartesine kadar çalışmalara ara verilmesini istemiş.

Tam 40 gündür dışarı çıkmıyordum, Bir acil iş için Beyazıta gittiğimde semte uğrayayım dedim, Allah'ın hikmeti, bu çalışmayı görmeseydim şimdi Merhum Ali efendinin türbesi ebediyen kaybolmuş olacaktı.
Merhum çeşme yaptırmış, Bitişiğine türbesini yaptırmış, Hemen bitişiğindeki konakta onun olmalı herhalde. (Eskiden bazı ailelerin bahçesinde kabristanı olurdu) Halen Doğu Karadeniz bölgesinde asri mezarlıktan çok evin bahçesine gömülür aile fertleri.

Kitabesi şöyledir:

“ Hüvelhayyülbaki”
“ Sahibûl hayrat vel-hasenat Büyük Ruznameci Kaleminin Sâbıka Başhalifesi merhum ve magrur Ali Efendi vakfının hayratıdır.
Ruh-ı şerifiyçün fâtiha”


.Ali Efendi Çeşmesi'nin banisi Büyük Ruznameci Kalemi Başhalifesi Ali Efendi'dir. 1813 yılında yapılmıştır. Çeşme bakımsız halde olup teknesi parçalanmıştır. Suyu akmamaktadır. Yalnız Kitabesi ve ayna taşı sağlam kalmıştır.

Gözlem ve Açıklamalar

GÜNÜMÜZDE KULLANILMAYAN YAPI, STRÜKTÜREL AÇIDAN SAĞLAM OLUP, YAPISAL DURUMU, YAPIM TEKNİĞİ, MALZEMESİ, SÜSLEME ÖZELLİKLERİYLE ÖZGÜN DURUMUNU BÜYÜK ORANDA YİTİRMİŞTİR. SABUNHANE SOKAK - TAVANLI ÇEŞME SOKAK ÜZERİNDEN ULAŞILAN, DİKDÖRTGEN PLANLI, İKİ CEPHELİ, TEK YÜZLÜ ESKİ KÖŞE ÇEŞMESİ, GÜNÜMÜZDE DEPO OLARAK KULLANILAN KAGİR BİR YAPIDIR.

Başlıca Kaynaklar

* TANIŞIK İBRAHİM HİLMİ , İSTANBUL ÇEŞMELERİ, CİLT I., SYF.234-235, MARİF MATBAASI, İSTANBUL 1943 * EGEMEN AFFAN, İSTANBUL'UN ÇEŞME VE SEBİLLERİ (RESİMLERİ VE KİTABELERİ İLE 1165 ÇEŞME VE SEBİL), SYF.121-122, ARITAN YAYINEVİ, İSTANBUL, 1993.

Küçükpazar  Mehmed Paşa camiine çıkan Maslakçılar sokak başında , Sarı Beyazıt Cad. Tavanlı Çeşme Sokak köşesinde bulunan bu çeşmenin, yapılan son tamirde asıl şekli tamamen bozulmuş, yalnız mermerden bir ayna taşı ile kitabe taşı kalmıştır.
Teknesi yerle bir olmuştur. Suyu akmamaktadır.



  • Perşembe 14.6 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli