FİKRİ SÖNMEZ SENİN BİLDİĞİN CHP'LİLERDEN DEĞİLDİR

FİKRİ SÖNMEZ SENİN BİLDİĞİN CHP

Fikri Sönmez sadece 9 ay belediye başkanlığı yapabildi, faşizmin baskıları hiç üzerinden eksilmedi. O faşizme ve ABD’ye ve emperyalizmin uşaklarına kafa tuttu, sizler gibi Siyonizm’e ve ABD taşeronlarına boyun eğm

HADDİNİZİ BİLECEKSİNİZ…
  • Korkuyorlar, korkuyorsunuz Fikri Sönmez ve onun gibi düşünen devrimcilerin fikirlerinden… Asırlar geçse de bu korkunuzu üstünüzden atamayacaksınız.  Devrimci Fikri Sönmez'i kimse karalayamaz, onun karası olmadı, onun çeteleri yoktu, onun  halk komiteleri ve emekçi halkı vardı, onun onursuzluk yaptığını, halkını sattığını, ülkesine ihanet yaptığını kimse söyleyemez…haddinizi bilin ve o kimsenin kuruşuna el uzatmamış, devlet malını yememiş, yandaşlarına peşkeş çekmemiş yiğit yurt severdi. Unutmadık- unutmayacağız aslında sizde korkularınızı yenin ve bu değerli devrimciyi rahmetle anın… unutmayın Fikri Sönmez’i… Unutmayın yaptığınız veya yapılan yargısız infazları alkışladığınızı, siyasi kararla TBMM’de idamlara onay verdiğiniz o kara ama kapkara günleri….sizi tarih affetse bile biz sizleri hiç affetmeyeceğiz ve unutmayacağız…


“BEN NE YAPTIYSAM HALKIM İÇİN HALKIMLA BİRLİKTE YAPTIM
 
Fikri Sönmez 14 Ekim 1979 tarihinde Fatsa Belediye Başkanı oldu. 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınan Sönmez, yaklaşık 5 sene cezaevinde kaldıktan sonra 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fatsa'nın 1980 yılında askeri operasyonla görevden alınan 'Terzi' lakaplı sosyalist Belediye Başkanı Fikri Sönmez'i hedef alan açıklaması tepki çekti.

Kısa sürede yaptıklarıyla Türkiye çapında yankı uyandıran Fikri Sönmez öncülüğündeki Fatsa, dünden bugüne birçok araştırmaya konu oldu.

İşte 'Terzi' Fikri Sönmez'in hayatı ve 'Nokta Operasyonu' hakkında bilinenler...

1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
<p>1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi.</p>
<p>Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “<strong>Çamura son</strong>” kampanyası, “<strong>Fatsa Halk Kültür Şenliği</strong>” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.</p>

1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi.

Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.

<p>1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan <strong>Süleyman Demirel</strong> tarafından “<strong>Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın</strong>” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “<strong>Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz</strong>” sözleri yeterli olmadı.</p>
<p>1979’da OrduNokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.

' data-='' data-lzled='true' src='https://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2022/7/31/074456916-whatsapp-image-2022-07-31-at-07.36.57-5.jpeg' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.2) 0px 4px 20px; max-width: 100%; max-height: 450px;' />

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.

1979’da Ordu'nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.
 

Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı.

Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekatı duyurdu. TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı.

Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
<p>Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘<strong>Terzi Fikri</strong>’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi</p>
<p>Sönmez' data-='' data-lzled='true' src='https://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2022/7/31/074457235-whatsapp-image-2022-07-31-at-07.36.58-1.jpeg' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.2) 0px 4px 20px; max-width: 100%; max-height: 450px;' />

Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

Sönmez'in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
<p>Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden <strong>Can Yücel</strong>’in Terzi Fikri için yazdığı şiir şöyle;</p>
<p>"<em><strong>Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa

O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla

Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar

Kimseler çıkaramaz Fatsa'nın sırtından!

Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını"

' data-='' data-lzled='true' src='https://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2022/7/31/074459856-whatsapp-image-2022-07-31-at-07.36.58.jpeg' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.2) 0px 4px 20px; max-width: 100%; max-height: 450px;' />

Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden Can Yücel’in Terzi Fikri için yazdığı şiir şöyle;

"Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa'ya

O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla

Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar

Kimseler çıkaramaz Fatsa'nın sırtından!

Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını"

  •