Tarih: 07.07.2014 14:29

Eyidoğan,Kahretsin! Maalesef Burası Türkiye'

Facebook Twitter Linked-in

 Eyidoğan, “Kahretsin! Maalesef Burası Türkiye” 

CHP İstanbul Milletvekili Prof Halük Eyidoğan, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin 2012’de Esenyurt’ta ki Marmara Park AVM şantiyesinde hayatini kaybeden işçiler için vermiş oldukları soru önergesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. 
Eyidoğan”Türkiye iş kazalarında Avrupa birincisi olan bir ülke.  Dünyada ise ilk 10'dayız. Bunun sorumlularının işveren olduğu kadar, başbakanlar başta olmak üzere hükümetin ilgili bakanlarıdır. Doğal afetlerde kaybettiğimiz insanlarımızdan daha fazlasını iş kazalarında kaybediyoruz. Esenyurt’ta kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizin açısını yüreklerimizde yaşıyoruz.
Bu ülkede vahşi bir çalışma yaşamı ve emek sömürüsü var

Bakanlığın verileri, 2006’da Türkiye’de 1592 yurttaşımızın iş kazasında öldüğünü göstermektedir. Ancak beyan edilmeyen iş kazalarıyla gerçek sayı bundan biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz. Ayrıca, İş kazalarında yaralananların ölenlerden üç ila dört misli daha fazla olduklarını düşünürsek, kaza sonucu sakat kalanların sayısının ölenlere yakın olduğunu dikkate alırsak, bu ülkede vahşi bir çalışma yaşamı ve emek sömürüsü yapıtlığını görüyoruz.    
İşçiler asgari ücretle AVM’nin inşaatında günde 15 saat çalıştı, gece yattıkları çadırda yangın çıktı, 11 işçi yanarak can verdi ve AVM’e, “Burası Başka Bir Dünya” sloganıyla şaşalı bir açılış yaptı. Kahretsin! Maalesef ki burası Türkiye! Bizler emek esaslı ve insana değer veren bir partiyiz. Esenyurt’ta ve ülkemizin neresinde olursa olsun vatandaşlarımızın haklarını savunacağız ve onların devamlı yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Sorumluların yargı önünde hesap verecekler

İki buçuk yıl önce 11 Mart 2012’de Esenyurt’ta ki Marmara Park AVM şantiyesinde çalışan işçilerin yatakhane olarak barındırıldığı 3 çadırda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetmişti. Konuyu bir kez daha hazırladığı yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine getiren CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam önergesinde anılan AVM Çadır Yangını Davası’nın 12. duruşması 6 Haziran günü görüldüğünü ve duruşmanın 02 Ekim 2014 gününe ertelendiğini hatırlatarak İBB Meclis gündemine taşıdı. Bizde Meclis üyelerimizin bu özverili çalışmalarında kendilerine destek olacağız. Hayatını kaybeden işçilerimizin haklarını almaları ve sorumluların yargı önünde hesap vermeleri için elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

İşte CHP İstanbul Büyükşehir Meclis üyelerinin verdiği soru önergesi

Benzer kazaların olmaması için hangi önlemler alınmıştır?”

İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “Anılan patlama esnasında ve sonrasında hayatını kaybeden kişi yakınlarına bugüne kadar ne gibi destek ve yardımlar yapılmıştır? Anılan patlama esnasında ve sonrasında yaralanan kişilere ve yakınlarına bugüne kadar ne gibi destek ve yardımlar yapılmıştır? Anılan kaza sonrası yapılan adli ve idari işlemler nelerdir? Sonuçları nedir? Benzer kazaların olmaması için hangi önlemler alınmıştır?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Haziran ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’nın hazırladığı, Meclis Bakanlığına sunduğu ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplandırılması isteği ile verilen yazılı soru önergeleri;

15 saate varan çalışmanın karşılığı asgari ücret

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular: 13.06.2014
11 Mart 2012’de Esenyurt’taki Marmara Park AVM şantiyesinde çalışan işçilerin yatakhane olarak barındırıldığı 3 çadırda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetmişti. Dünyanın önde gelen gayrimenkul yatırım ortaklığı ve finans firmalarının yaptırdığı Marmara Park AVM işçilere insanlık dışı çalışma ve barınma koşulları sunarken günde 15 saate varan çalışmanın karşılığı da asgari ücretti. 18 Ekim 2012’de 11 işçinin yanmış bedenleri üzerinde yükselen Marmara Park AVM, “Burası Başka Bir Dünya” sloganıyla şaşalı bir açılış yapmıştı. İş cinayetinden 6 ay sonra ceza davası açılmış, davada Ece Marmara Park, Kayı İnşaat ve taşeron firma KALDEM inşaat yetkililerinin de aralarında olduğu 13 kişi sanık olarak yargılanması devam etmektedir.
Anılan AVM Çadır Yangını Davası’nın 12. duruşması 6 Haziran günü görüldü. Adalet Arayan İşçi Aileleri ve avukatlar, bilirkişi raporunun hukuk biliminden ve etiğinden uzak olduğunu belirttikleri davanın bir sonraki duruşması ise 2 Ekim’e ertelenmiştir. Bu kapsamda;
1. Anılan patlama esnasında ve sonrasında hayatını kaybeden kişi yakınlarına bugüne kadar ne gibi destek ve yardımlar yapılmıştır?
2. Anılan patlama esnasında ve sonrasında yaralanan kişilere ve yakınlarına bugüne kadar ne gibi destek ve yardımlar yapılmıştır?
3. Anılan kaza sonrası yapılan adli ve idari işlemler nelerdir? Sonuçları nedir?
4. Benzer kazaların olmaması için hangi önlemler alınmıştır?
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —