Eyidoğan, Turget Reis Mağdurları İle Buluştu

Eyidoğan, Turget Reis Mağdurları İle Buluştu

İstanbul 2. Bölge CHP Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan ve CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden beraberindeki bir heyet hafta sonu Esenler’de bazı noktalarda incelemeler yaparak vatandaşların dertlerini dinlediler.


Eyidoğan, Turget Reis Mağdurları İle Buluştu

İstanbul 2. Bölge CHP Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan ve CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden beraberindeki bir heyet hafta sonu Esenler’de bazı noktalarda incelemeler yaparak vatandaşların dertlerini dinlediler.

İstanbul 2. Bölge CHP Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan ve CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden yanlarına aldıkları mühendis ve mimarlar ile beraber Esenler Turgut Reis Mahallesi’nde İBB’nin yaptığı yeni konutlara taşınan vatandaşların sorunlarını yerinde incelediler. Haluk Eyidoğan, ”Burada durum vahimdir.” dedi.

Eyidoğan, “Evleri yıkılan 10 dönümlük arazideki insanların 7 dönümlük arazide yapılan konutlara taşındıklarını görmekteyim. 7 blok ve her blokta 40 daire olan binalar yaptılar. Vatandaşları buralara taşıdılar. Burada 280 malik var. Şubat 2013’ten beri burada oturuyorlar. Ancak, o günden beri tabularını almadıklarına şahit oldum. İBB bu konutları müteahhitlere yaptırmış. Müteahhidin görevi, tüm mülkiyet sorunlarını ve bürokratik engelleri çözüme ulaştırarak vatandaşlara tapularını vermesidir.


“Esenler Belediyesi ve İBB yetkilileri bize 2 ay içinde tabularımızı vereceklerini söylemiştiler.” İfadelerinde bulunan vatandaşlara Eyidoğan, “Evet. Buradaki sorun vahim. Sizin elinize kat ittifak tapusu verilseydi bugün bu sorunları yaşamayacaktınız. Burası inşaat halinde iken kat ittifak tapuları size verilmeliydi. Kentsel dönüşümde belediyeler vatandaşı müteahhitlerin önüne atmamalı. Sanırım, burada bazı sözleşmeler var. Sizin büyük bir hak kaybınız söz konusu. Belediyeler vatandaş ve müteahhitler ile birlikte kentsel dönüşüm faaliyetlerine girişecekse ve ortaya bir şey çıkarılacaksa imzalı hukuki değeri olan sözleşmeler yapmalıdırlar. Ortada sözleşme yoksa verilen sözler hukuki olarak hiçbir anlam ifade etmez.
 
Kamuyu temsil eden bir belediye başkanı kentsel dönüşüm yapacağım diye sizleri sözle mi ikna edecek? Bu ülkede kanun, hukuk var. Sizin dolandırıldığınızı görüyorum. Size birileri gelip buradan çıkın derlerse ne yapacaksınız? Elinizde mahkemede delil sayılabilecek bir belge yok. Bu dairelerin sizin olduğunu bile ispatlayamazsınız.
 
Bakınız CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri 2 Eylül 2013 tarihinde Belediye Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdiler. Önergede, Turgut Reis Mahallesi’nde yapılan bu konutlarda hak sahiplerine tapuları verilmiş mi? Verilmişse, kim tarafından veya hangi kamu kurum tarafından verilmiş? Verilmemişse, tapular bu zamana neden verilmedi? Söz konusu inşaatlarla ilgili inşaat ruhsatı örneğini, yapı kullanma izin belgesi örneğini tarafımıza verilmesini istemişlerdi. Ancak 15 gün içerisinde cevap vermeleri gerekirken, soru önergelerine Belediye Başkanı’ndan komik bir cevap geldi: Kentsel dönüşümde Esenler İstanbul’a örnek ilçedir. Mülkiyet sahipleri ile anlaşma yolu ile kentsel dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşımız memnun. Kura çekimi ile vatandaşlarımıza dairelerini verdik demiş.

Ben de dört mahalledeki kentsel dönüşüm hakkında kendisinden tarafıma yazılı belge vermesini istedim. Ancak, bu Belediye Başkanı’nın elinde belge ve bilgi olmadığı için bana yazılı cevap veremedi. Buradaki vatandaşlara da yazılı bir belge vermediğine ya da veremediğine göre üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Vatandaşlar mağdurdur; burada ibretlik bir durum söz konusudur. Ortada bir sözleşme yoksa verilen sözlerin hukuki olarak hiçbir anlamı yoktur.” dedi.

Bu konuyu Büyük Millet Meclisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıyacağını ifade eden Eyidoğan'ın yanısıra, İlçe Başkanı Halil Özden'de dönüşüm mağdurlarına hukuki bir süreç başlatmaları durumunda ilçe olarak hukuki ve teknik destek sağlayacakları teminatını verdi...






  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli