Eyidoğan: Kültürel Miras' ve Doğal Miras Betonlaşıyor'

Eyidoğan: Kültürel Miras

AKP’ye yakınlığı ile bilinen işadamı Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Rixos Oteller Zinciri’nin Antalya Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı içindeki otel projesi mahkemenin iptal kararına rağmen deva

Eyidoğan: "Kültürel Miras ve Doğal Miras Betonlaşıyor"

AKP’ye yakınlığı ile bilinen işadamı Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Rixos Oteller Zinciri’nin Antalya Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı içindeki otel projesi mahkemenin iptal kararına rağmen devam ediyor.

Antik kentin de içinde bulunduğu 180 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek “Dream of Phaselis Oteli” projesi için Antalya Valiliği’nin 26 Aralık 2013 tarihli “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti. Antalya 2’nci idare Mahkemesi ise söz konusu kararın yürütmesini durdurmuştu. Ardından da 4 Aralık’ta Bölge İdare Mahkemesi projeyi iptal etmişti.

ANTİK KENTİ KADERİNE TERK ETTİLER
CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan konu hakkında TBMM’ye önerge vererek Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye proje ne aşamada olduğunu sordu. Bakan Güllüce ise mahkemeyi adres göstermekle yetindi. Haluk Eyidoğan, Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası anlaşmalara rağmen, projeden vazgeçilmemesini eleştirdi. Hala devam eden bir başka mahkeme daha bulunduğunu ifade eden Eyidoğan, “Bakanlık proje uygulanmayacak demiyor, böyle bir kararı yok. Mahkeme, Valiliğin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ediyor. Ancak antik kent üzerinde bulunan proje yapılmaya devam ediyor. Dünya kültürel ve doğal miras listesinde olan bir yere otel yapılmaya çalışılıyor. Bakanlık ise uluslararası anlaşmaları hiçe sayıyor. Çevre Bakanlığı Phaselis Antik Kenti’ni kaderine terk etmiş” dedi. Eyidoğan’ın önergesine yanıt veren Bakan Güllüce, ÇED Yönetmeliği konusunda Valiliklere verilen yetki gereği Bakanlığın müdahale yetkisinin olmadığı söyledi. Söz konusu “Dream of Phaselis Oteli”için de görüş verme yetkisinin mahkemeler olduğunu belirtti.

BAKANLIK İMZALADIĞI ANLAŞMAYI UNUTTU
Bakan Güllüce’nin verdiği cevaba ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Haluk Eyidoğan, İdris Güllüce’ye “Bakan sanırım bu ÇED Yönetmeliğinin Bakanlığı tarafından çıkarıldığını ve Valiliklere yetkinin de kendileri tarafından verildiğini unutmuş. Eğer verdiğiniz yetki usulüne uygun kullanılmıyorsa ve bu da mahkemeler tarafından belgeleniyorsa sizin devreye girmeniz ve yanlış uygulamaya meydan vermemeniz gerekir” diye seslendi. Eyidoğan, “Phaselis Türkiye’nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalara ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan “Kültürel Miras” ve “Doğal Miras” statüsünde değerlendirilmeyip betonlaşmaya mı açılacak” diye konuştu. Projenin tahsisinin esastan iptal edilmesi için açılan bir davanın daha bulunduğu belirtilen Haluk Eyidoğan, “Bu davanın da kazanılarak, dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti’ne otel projesinin tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum. Konunun takipçisi olacağım” dedi.

 


  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli