Eyidoğan: Kentsel Değer Artışlarına Vatandaş Ortak Edilmeli...

Eyidoğan: Kentsel Değer Artışlarına Vatandaş Ortak Edilmeli...

İftarı Malatyalılar ile açan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan daha sonra Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı’ndaki dernek stantlarında vatandaşlar ile buluştu..

Eyidoğan:  Kentsel Değer Artışlarına Vatandaş Ortak Edilmeli...

İkinci Bölge Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı’ndaki dernek stantlarını ziyaret ederek ramazan ayının Esenlerlilere hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

İftarı Malatyalılar ile açan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan daha sonra Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı’ndaki dernek stantlarında vatandaşlar ile buluştu..

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan ziyaret öncesi ilçe merkezinde İlçe Başkanı Halil Özden, yöneticiler ve partililerle de bir süre görüştü. Görüşme sırasında gazeteciler geçmişte esenler kentsel dönüşümü ile ilgili verdiği sorulara yanıt alıp almadığını sordular.

Eyidoğan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Esenler Belediyesi yerleşim alanlarındaki binaları yıkıp insanların eski sosyal, kültürel, komşuluk ilişkilerine dayalı yaşam standardını değiştirmek istiyor. Acayip yüksek binalar yaparak insanlarımızı buralarda yaşamaya zorluyor ve alışkanlıklarını süreç içinde kaybetmesini sağlıyor.

İnsanların yaşam biçimleri değiştirilerek izole ediliyorlar. Bilimsel manada buna kentsel dönüşüm denilemez. Oradaki mali değer artışlarına insanları ortak etmeyerek oluşan rantı başka şekillerde paylaşım yoluna gidiliyor. Örneğin Gaziosmanpaşa ve Sulukule’de kentsel dönüşümden doğan değer artışları yerlerinden edilen vatandaşlara hiç yansıtılmadı. Tüm yurtta ve istanbul’da olduğu gibi esenler’de de ayni sistemin uygulandığını görüyoruz.

Esenler belediye başkanı 5 mahallede kentsel dönüşüm yapıldığını söylüyor. Ancak vatandaşla bir adet olsun sözleşme yapıldığını gözlemleyemedik. Talep formu imzalatılıyor, vatandaşlarımın bilmesini isterim ki bu talep formları sözleşme falan değildir, ileride doğabilecek sorunlarda da asla sözleşme yerine geçmez, vatandaşın hukuğunu korumaz. Arada olaylara müdahil olabilecek örneğin noter gibi bir üçüncü şahıs yer almalıdır.

Yarın vatandaş mağduriyet yaşayacak gibi bir gidişat var. Eğer vatandaşa verilen sözler bir şekilde yetkili görünen ve yetkili tayin edilenler tarafından tutulmaz ise yani vatandaş mağdur edilirse ne olacak. Olası bir toplumsal patlamanın önünde kim duracak.
Ortada zaten bir sözleşme yok. Bu talep formlarıyla maalesef vatandaş tam ortada kalacak. Bu nedenle sadece belediye başkanına güven duyarak imza atmak çok yanlıştır. Yarın belediye başkanı gider başkası gelir. Benim vatandaşım o vakit karşısında muhatap olarak kimi bulacak.

Zaten bu uygulamalar kentsel dönüşüm değil, gayri menkul değerlendirmesidir. O halde bütün vatandaşlarımı konuya duyarlı ve uyanık olmaya davet ediyorum. Mübarek ramazanlarınıda tebrik ediyor şimdiden gelecek bayramlarını kutluyorum...



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli