Esnaflar: Her önüne gelen kermes açıyor

Esnaflar: Her önüne gelen kermes açıyor

Çeşitli dernek ve vakıflar tarafından hayır amaçlı açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması, vergi ve kira veren Esenler esnafını sıkıntı

Esnaflar: Her önüne gelen kermes açıyor
 
Çeşitli dernek ve vakıflar tarafından hayır amaçlı açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması, vergi ve kira veren Esenler esnafını sıkıntıya sokuyor.
 
Yaz aylarının kendisini iyice hissettirmesiyle birlikte Esenler’de organizasyonlar, şenlikler, fuarlar ardı ardına gelmeye başladı. Ancak son yılların moda yardımlaşma tekniği “Kermes”ler olmaya başladı. Hem alışverişin hem hayır işlemenin birlikte yapıldığı bu tür çalışmalar, yine halktan toplanan yiyecek, giyecek gibi ürünlerle gerçekleştiriliyor.
 
Bugünlerde her köşe başında halkın adını bile bazen ilk defa duyduğu vakıflar, dernekler açtıkları çadırlarda halkı hayır işlemeye davet ediyorlar. Elbette, hayır işlemenin kötü bir yanı olamaz. Salih bir amelle oralara gidip, yardım edilmesi gerekenlere elinden geldiğince destek olmanın yanlış bir yanı olmaz. Tabii ki bir yere kadar.
 
Esnaflar tepkili
 
Esenler’de hızla yayılan kermes alışkınlığına tepki gösteren bazı esnaflar, “Esenler halkının hayır işlemeye meyilli bir yanı var. Hem sadaka anlamında hem de tüm insanlar kardeştir düsturundan hareketle insanlar temiz bir kalp ile bu tür organizelere giderek güçleri yettiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
 
Fakat bu öyle bir hale geldi ki Esenler’in tüm köşesi kermesçilerle dolup taşmaya başladı. Öğrenciler için, öğrenci yurtları için yapılan kermesleri her zaman anlayışla karşıladık, hatta dünyanın bir ucunda muhtaç kardeşlerimiz için yapılan kermeslerin de evrensel bir insanlık yanı taşımasından dolayı anlayışla karşılanmasını da kabul ediyoruz. Ama halkın adını bile bazen ilk defa duyduğu vakıflar ve derneklerin her köşe başında açtığı kermeslere de karşıyız.
 
Biz her türlü vergimizi veriyoruz, işçi çalıştırıyoruz ama bazı dernek ve vakıflar kendileri için hiçbir maliyeti olmayan kermeslerden para kazanıyorlar. Bu haksız kazanç olduğu gibi toplanan paralarında nereye gittiği belli değil. Onun için yetkililerimizden istediğimiz her önüne gelen dernek ve vakıflara kermes açtırmamalarıdır.” Diyerek yetkilileri gerekli önlemleri almaya davet ettiler.
 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli