Esenler Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından toplumda afet bilinci oluşturmak ve olası bir deprem karşısında hazır olmak amacıyla deprem tatbikatı yapıldı.
Esenler’liler Tatbikat Değil Dönüşüm Bekliyor
Esenler Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından toplumda afet bilinci oluşturmak ve olası bir deprem karşısında hazır olmak amacıyla deprem tatbikatı yapıldı.
2013 Ocak ayı Esenler Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen meclis toplantısında, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm, tamamıyla hayat kurtarmaya yöneliktir ve biz bu hayatı kurtarmak zorundayız. Esenler'de acilen dönüştürülmesi gereken konut sayısını da açıklayan Göksu, "Esenler'de 154 bin 722 bağımsız bölüm var. Bunun 98 bin 981 tanesinin mutlak suretle yenilenmesi gerekiyor. Şu anda riskli 43 bin 374 konutun bir kısmı yıkılıp yapıldı ve bir kısmı yıkım aşamasında. Bu konutların büyük bölümünü dönüşüm aşamasına getirdik. Şu anda ivedilikle dönüştürmemiz gereken 45 bin ile 60 bin arasında riskli konut yapımız var"” demişti.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 28.08.2017’de ise ''Olası bir Marmara depreminde ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilecek 74 bin konutun 40 ila 45 bin konutunu rezerv alana transfer ederek dönüştüreceğiz'' demişti.
Esenler halkı sayın belediye başkanının bu söylemini yerine getirmesini ve dönüşümün başlamasını bekliyor. Esenler halkı tatbikat değil dönüşüm yapılmasını istiyor…
Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi'nin (ESKAT) eğitim çalışmaları kapsamında, Esenler Hükümet Konağı'nda düzenlenen tatbikatı Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da yerinde takip etti.
Tatbikat Korkuttu…
Tatbikat senaryosunda 6,5 şiddetinde otuz saniye süren deprem konu edinildi. Vatandaşlar deprem uyarı sesi ile birlikte komutları uygularken, ikinci deprem uyarı sesi ile binayı hızla tahliye etti. Tahliyenin ardından senaryo gereği aralarında ağır yaralıların da bulunduğu on kişi için arama kurtarma tatbikatı da yapıldı.
"Depremden 72 Saat Sonra Devreye Giriyoruz"
ESKAT İşletme Şefi Nihat Duman yaptığı açıklamada, tatbikatın amacının beklenen Marmara Depremi öncesi vatandaşları bilgilendirmek olduğunu söyledi. Duman, "Biz Van Depremi'nde de görev aldık. Orada merdivenlerin çok hassas olduğunu gördük. İnsanları merdivenlerde bulduk. Merdivenlerin yıkıldığı yerde hemen arama kurtarma ekipleri devreye giriyor. Devreye girmemiz depremden 72 saat sonra oluyor. Çünkü yollar kapanabilir, itfaya aracının üzerine bir şey düşebilir.Belediyelerimizin çoğunda arama kurtarma ekipleri var. Biz de AFAD'a bağlıyız. Tam donanımlı araçların olduğu ekipleri biz veya tüm yerel yönetimlerimiz oluşturuyorlar. Biz şu ban hazırız" dedi.
Öte yandan, toplanma alanında kurulan deprem çadırında resim sergisi, arama kurtarma malzemelerinin tanıtımı, afet bilinci eğitimleri ve afet gönüllüsü başvurularının kabulleri de yapıldı.