Esenler'in yeni esnafları

Esenler

Ülkelerindeki iş savaştan kaçarak Esenler’e gelen binlerce Suriyeli, Esenler’i adeta Şam’a çevirdiler. Maddi durumu iyi olan Suriyeliler ilçenin dört bir yanında dükkan açarken, maddi durumu

Esenler'in yeni esnafları 

Ülkelerindeki iş savaştan kaçarak Esenler’e gelen binlerce Suriyeli, Esenler’i adeta Şam’a çevirdiler. Maddi durumu iyi olan Suriyeliler ilçenin dört bir yanında dükkan açarken, maddi durumu iyi olmayanlar ise ya çalışıyor yada dileniyorlar.  
 



 Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş sebebiyle ülkesini terk eden 4 milyon mültecinin neredeyse yarısı Türkiye'ye sığınıyor. Ülkenin her yerine yayılan mülteciler, sınır şehirlerde ve özellikle İstanbul'da açtıkları çeşitli dükkanlar ile yaşamlarını devam ettiriyorlar.
 


Resmi rakamlara  göre İstanbul'da sayıları 330 bin olan Suriyelilerin bir kısmı dükkan açarken, bir kısmı ise kötü koşullarda çeşitli işlerde çalışıyor. Esenler'de de Suriyeli mültecilerin açtıkları işletmelere rastlamak mümkün. Mülteciler restoran, telefon bayii, berber tarzı dükkanlar işletiyorlar. Genellikle yemek üzerine açılan işletmelerin sahibi Suriyeliler artık Esenler'in yeni esnafı oldular.
 
Türkiye hükümetinin mülteci halka yaptığı milyar dolarlık yardımlar, İstanbul gibi büyük şehirlerde kiraların yükselmesi ve sığınmacıların yerli esnafla rekabet etmesi gibi sebepler ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor.Tabelaları genellikle Arapça olan dükkanların müşterileri ise genellikle yabancılar. Ancak dükkanların az da olsa Türk müşterileri de var.
 
Bazı Türk işletmecilerin dükkanlarında ise hem Türkçe hem de Arapça tanıtılar bulunuyor. Esenler'e sığınan binlerce Suriyeliyi fırsat olarak gören işletmeciler, dükkanlarına Arapça afişler asarak kazançlarını arttırmayı amaçlıyorlar.



Ayrıca ülkemizde kapalı alanlarda nargile içmenin yasak olmasına rağmen Suriyeli bazı vatandaşlar bu kuralı ihlal ediyor ve ana cadde üzerinde nargile içiyorlar. Esenler'de bulunan yetkililerin ise konuyla ilgili yaptırım uygulaması bekleniyor.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli