Esenler'in 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarına İtiraz Var

Esenler

CHP Esenler İlçe Başkanlığı Yerel Yönetimler Komisyonu Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası Bölge Temsilcisi Mustafa Usta, CHP Esenler İlçe Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Mimar M. Aksal Örükl&uum

Esenler'in 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarına İtiraz Var
 
CHP Esenler İlçe Başkanlığı Yerel Yönetimler Komisyonu Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası Bölge Temsilcisi Mustafa Usta, CHP Esenler İlçe Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Mimar M. Aksal Örüklü, Esenler Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına yazılı dilekçe ile itirazda bulundular.
 
Mustafa Usta; ‘’Esenler Belediyesi'nce askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının plan notlarında ve planlarda detaylı incelemeler yaparak düzeltilmesi noktasında gerekli gördüğümüz eksiklikleri fazlalıkları not aldık.
 
Bu konu ile ilgili direkt etkilenecek olan bölgemizde faaliyet gösteren mimar ve mühendislerle ayrıca müteahhitlerle de toplantılar yaptık. CHP Esenler İlçe Başkanlığı'nda da konu ile ilgili toplantı yaptık. Uzun bir çalışmadan sonra neler nasıl düzeltilmesi gerektiğini karşılıklı uzlaşma ile maddeler halinde yazıya döktük. Bu konu ile ilgili 1 adet dilekçe hazırlayarak Esenler Belediye Başkanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü'ne verdik.
 
Bir diğer dilekçemizde ise Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının tamamen iptali ve yasa dışılıkların düzeltilerek yeniden plan yapılması ile ilgilidir. Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında Büyükşehir Planlama Müdürlüğü'nce tespit edilen eksikliklerin giderilmeden aynen korunması ve planların böylece geçirilmesinin yasa dışılığını dilekçemizde belirttik.
 
3194 sayılı imar yasası gereğince bu planların düzeltilmesini talep ettik. Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının yeniden yapılması noktasında gereğinin yapılmasını istedik.

 
Bizim amacımız Esenler'in daha yaşanılabilir çağdaş bir kent olmasıdır. Yeşil bir çevrenin olmasıdır. Maalesef yapılan planlar Esenler'i yeşile değil betonlaşmaya doğru götürmektedir. Kentsel dönüşüm diye ayrılan alanlar bu planlardan kaçırılmıştır.
 
Esenler'in nüfus yoğunluğu doğru hesap edilmemiştir. Zaten Esenler'in donatı alanı yetersiz iken bu planlarla nüfusumuz 700.000'lere dayanacaktır. Ben bu eksiklikleri gördüm ve belediye yetkililerini uyardım. Planlarda bazı parsellerde tevhit ve ifrazlarla oluşan değişiklikler planlara işlenmemiş, değişen sokak isimleri aynen korunmuş, bazı sokaklarda sokağın başı ile sonu arasındaki sokak genişlikleri farklı farklıdır. Tüm bu olumsuzlukların ayrıca giderilmesi gerektiğini belirttik.

 
Usta ve Örüklü’nün Esenler Belediye Başkanlığı proje müdürlüğüne verdikleri dilekçe
 
Esenler ilçesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planına itiraz hk.

      
1/1000 ölçekli Esenler Uygulama İmar Planı teklifi plan onama sınırı mer’i 04.12.2002 t.t.li 1/5000 ölçekli Esenler TEM Otoyolu Güneyi Nazım İmar Planı onama sınırları dikkate alınarak belirlenmiş olmakla birlikte; mahkeme kararları doğrultusunda plan iptali veya yürütmeyi durdurma kararı bulunan alanlar (Oruçreis mahallesi Tekstilkent-Giyimkent Bölgesi (Yürütmenin Durdurulması), Kemer mahallesi eski 544 ada 1 parseli yeni 1239 ada 3 ve 4 parseller, 5546 parsel (Kemer Park evleri) (Yürütmenin Durdurulması), Oruçreis Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi, Çiftehavuzlar mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi ile Menderes mahallesi, 6276, 6277, 6278, 6279, 4527, 2143, 2146 parseller teklif planın onama sınırları dışında bırakılmıştır.
      
Menderes mahallesi, 6276, 6277, 6278, 6279, 4527, 2143, 2146 parsellerle ilgili 1/5000 Ölçekli N.İ.P. tadilatına yapılan itiraza ilişkin İ.B.B. Meclisi’nin 09.03.2010 tarih ve 570 sayılı kararı ile; “ İETT Genel Müdürlüğü, Esenler Belediye Başkanlığı ve Emlak Daire Başkanlığı arasında mutabakat sağlandıktan sonra değerlendirilmek üzere müdürlüğüne iadesi…” şeklinde karar verildiğinden ve belirtilen parsellerde ilgili kurumların mutabakatı olmadığından adı geçen parsellerin plan onama sınırı dışında bırakılmıştır.
       
Teklif plana esas meri 1/5000 ölçekli plan nüfus projeksiyonu 390.198 kişi olarak kabul edilmiştir. 1/1000 ölçekli teklif plan açıklama raporunda; “…1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında, konut alanları için nüfus yoğunluğu değeri vermesine karşın, ticaret alanlarında nüfus yoğunluğu değeri verilmemiştir. Bu nedenle nüfus yoğunluklarının, yapı yoğunluğuna dönüştürülmesi aşamasında, 1/5000 ölçekli plandan gelen nüfus yoğunlukları dikkate alındığı için sadece konut alanlarında yaşayan nüfus plan hesaplarına dahil edilmiştir.” denilerek, Konut alanlarında kişi başına düşen ortalama inşaat alanının 25 m2/ki olarak kabul edildiği ve bu doğrultuda 1/1000 ölçekli teklif plan nüfusunun yaklaşık 360.613 kişi olarak öngörüldüğü belirtilmektedir.

 
     
Mahkeme kararları doğrultusunda plan onama sınırı dışında bırakılan alanların ve ticaret alanlarında verilmeyen nüfus yoğunluğu değerinin de nüfus plan hesaplarına dahil edilerek kişi başına düşen ortalama inşaat alanının yeniden bulunması ve bu doğrultuda 1/1000 ölçekli plan nüfusunun yaklaşık kaç kişi olarak öngörüldüğü daha gerçekçi bir şekilde yapılması,
    
Komşu ilçe sınırlarındaki cadde genişlikleri komşu ilçe planlarında farklı, Esenler Planlarında farklı olduğundan düzeltmelerin yapılması, askıdaki 1/1000 ölçekli planlarda eski sokak isimleri görülmekte olup bu sokak isimlerinin güncellenmesi
  
İşlem görmüş tevhit ifraz sonucu oluşmuş yeni parsel numaraları planlara işlenmesi
  
Bazı Kurum görüşlerinin gereğinin yapılmadığı
  
907 parsel mer’i 1/5000 ölçekli planda konut alanında kaldığı halde, teklif plana T+H+K olarak işlendiği, 
  
676 parsel mer’i 1/5000 ölçekli planda konut alanında kaldığı halde, teklif plana T+H+K olarak işlendiği,
 
“T+H, T+K, T+H+K ve Konut alanlarında kalan ve minimum yapılanma koşullarını sağlamayan parseller ile farklı fonksiyona veya yapılaşma koşuluna sahip T+H,T+K, T+H+K ve Konut fonksiyonlu arka komşu parsel tevhid edilebilir. Tevhid sonrası yapılanma koşulları geniş yola cepheli parselden alınabilir.” şeklindeki plan notu, farklı fonksiyondaki arka komşu parsellerin tevhidine olanak verdiğinden, imar yönetmeliğine aykırıdır.
 
“Yapılaşma olan adalarda ön bahçe mesafelerinde teşekkül istikameti uygulanır. Teşekkül istikamet imar istikametine 1 metreden fazla yaklaşamaz. Teşekkül alınacak yapılar betonarme, bodrum kat+zemin kat+2 normal katlı ve ya daha yüksek yapılardır.” şeklindeki teklif plan notunda adanın % kaçının yapılaşması halinde teşekkül olarak kabul edileceği hususunun belirtilmemiş olduğu görülmekte olup, plan notu bu hali ile inşaat alanını arttırıcı niteliktedir.
    
İkiz nizam yapı adalarında cephesi 20.00 metreyi geçen parsellerde ayrık nizam uygulanır. Ancak; ikizi olacak parsel 20.00 metre ve daha küçük cepheli ise blok cephesi 35.00 metreyi geçmemek üzere ikiz blok uygulanır.” plan notu imar yönetmeliğine aykırıdır.

Bina derinliğinin 7.00 metreden az kalması halinde, bina derinliği en çok 7.00 metre olacak şekilde arka bahçe mesafesi 1.50 metreye kadar azaltılabilir.” plan notu imar yönetmeliğine aykırıdır.
  
Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenmiş alanlar ile Bakanlar Kurulunca "Riskli Alan" ilan edilmiş olan yerlerde her tür ve ölçekteki planları yapmak, yaptırmak ve resen onaylamak, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkisinde olup, bu alanların teklif plan sınırı dışına çıkarılması gerekmektedir.
 
Yukarıda sıraladığımız sebeplerden dolayı  askıdaki   1/1000 ölçekli Esenler Uygulama İmar Planı nın iptal edilerek yeniden yapılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.
       
Saygılarımızla

 


 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı