Esenler'deki Okullarda "Kaynak Kitap" Vurgunu

Esenler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz ders kitapları dağıtılmasına rağmen öğrencilerden eğitim-öğretim döneminde "kaynak kitap" adı altında yardımcı ders kitabı satın almalarının i

Esenler’deki Okullarda "Kaynak Kitap" Vurgunu
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz ders kitapları dağıtılmasına rağmen öğrencilerden eğitim-öğretim döneminde "kaynak kitap" adı altında yardımcı ders kitabı satın almalarının istenmesi öğrencileri ve velileri adeta çileden çıkarıyor.

Esenler’de tüm okullarda 2018-2019 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının yetersiz bulunarak kaynak kitap istemesini veliler ve kitapçılar doğru olmadığını söyleyerek, yetkilileri göreve çağırdılar.

Okulların açılmasıyla veliler tarafından yoğun olarak ciddi bir şikâyete sebep olan kaynak kitap isteği MEB'in konuyla ilgili genelgesine rağmen okullar tarafından bu kaynak kitaplarının alınması zorunlu tutuluyor. Bir ticari sektörlük yaratılmış, bizler yetkililerin bu konudan haberleri olmadığını düşünüyoruz… Şayet bu yapılan haksızlıktan yetkililerin haberi varda gereğini yapmıyorsalar halkın vergileri ile okuyan öğretmenlere ve halkın büyük umutlarla seçtikleri yetkililere yazıklar olsun.

Gazetemizi arayan öğrenci velileri “MEB'in dağıttığı ücretsiz kitaplarını yetersiz bulan bazı okul idarecileri, "yardımcı kaynak" adı altında çocuklarımızdan kitap almalarını istiyorlar. Bizlere ek bir külfet çıkmakladır. İlçemizde yaşayan veliler olarak zor geçiniyoruz. Öğrencilerimizin kaynak kitaplara yönlendirilmesi aileleri zor durumda bırakıyor, ama kimse bu duruma el atmıyor” dedi.

Bizde gazetecilik gereği bu işin doğruluğunu araştırdık ve bakın Esenler’de eğitim veren okullarımızda nelerle karşılaştık…
Nenehatun Ortaokulu: Fahiş fiyatla eski müfredat kitaplarını paketleyerek öğrencilere baskı kurarak satışı yapıyorlar. 5 TL’lik kitaplar 25TL’ye satılıyor. “Yardımcı ders kitaplarını” öğretmenler değil okul yönetiminde söz sahibi olanlar seçiyor. Düzeltme ihtiyacı:Okulun itirazı sonucu yapılan incelememizde Öğrenci velilerinin şikayetinin Nenehatun İmam Hatip Ortaokulu ile değil Nenehatun 125.yıl Orta Okulu ile alakalıdır.
Menderes Ortaokulu:
okul müdürü ve yöneticilerinin bilgisi dışında, bazı öğretmenler Dil sınıfları öğrencilerinden 1.500 TL’ye kadar kitap parası alınıyor.12 kaynak kitap seçiliyor ve liste velilere veriliyor. Yalnız listede 6 kitabın adı veriliyor, diğer 6 kitabın ismi gizli tutuluyor. Satılan kitapların fiyatlarının yüksekliğinden veliler ve öğrenciler rahatsız. 

Şehit Sait: Bu okulumuzda öğrencilere verilecek olan kitapların ismi açıklanmıyor, kitaplar ortada yok ama velilerden “Yardımcı ders kitaplarının” paralar önceden toplanıyor.

Ayvalıdere Ortaokulu: Okul öğretmenlerinden bu işlerde çok marifetli olduğu söylenen bir öğretmen, öğretmenlere baskı yaparak istediğini yapıyor, öğretmenler ücretli olduğu için söz söyleme hakları yok. Ücretli  öğretmenler ders verdikleri öğrencilerinin yardımcı kitaplarını seçme hakkına sahip değiller.
Mehmet Akif:  bu okulumuzda 3 yıldır kitaplar bir kişiden alınıyor. Veliler daha ucuz kitap bulmaması için birçok bahane ortaya atılıyor.
Mareşal Fevziçakmak: Yine bir yetkili öğretmenimiz , bir kitapçının deposunda çalışıyor ve okul içerisinden öğretmenlere başkasının kitaplarının satılmaması için baskı kurarak yüksek rakamlarla velilere kitap satıyor, aynı zamanda bu öğretmenimiz işi büyüterek başka okullara da kitap satışı için önerilerde bulunuyor.

Gazetecilik sorumluluğu ve bilinciyle yaptığımız bu araştırmada taraf olmadık ortaya çıkan durumun vahametini kamuoyunun ve idarecilerin vicdanlarına bıraktık. Tüm siyasi partileri ve STK'ları bu konunun aydınlığa kavuşması için göreve davet ediyoruz...

Önümüzdeki günlerde. Araştırmalarımıza cemaat, tarikat, yandaş, ahbap çavuş ilişkisinin olup olmadığını, gazetecilik meslek ilkeleri doğrultusunda en alasından kamuoyunun bilgisine sunacağız. Dönen bu çarkın dişlilerine kimlerin takıldığını, kimler kimlerin “yardımcı ders kitaplarını” ticari maksatla pazarladığını kamuoyunun bilgisine sunacağız…  


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı