Esenlerdeki Çankırılılar Yaran Evi' istiyorlar

Esenlerdeki Çankırılılar Yaran Evi

Uzun süreden beri sessizliğini koruyan Esenler Çankırılılar Derneği başkanı Mustafa Kaplan, Esenler Kültür merkezinde Dernekleri adına verdiği iftarda Esenler Belediye Başkanına seslendi.

Esenlerdeki Çankırılılar “Yaran Evi” istiyorlar

Uzun süreden beri sessizliğini koruyan Esenler Çankırılılar Derneği başkanı Mustafa Kaplan, Esenler Kültür merkezinde Dernekleri adına verdiği iftarda Esenler Belediye Başkanına seslendi.
 
Kaplan, “bildiğiniz üzere, uzun senelerdir Esenlere ve Esenler halkına sosyal ve siyasal anlamda elimden geldiğince hizmetler veriyorum. Esenler Belediyesi meclisinin almış olduğu kararlarla birçok vilayetimize, kasabamıza ve köylerimize açılan talepler üzerine bağışlarda bulunuyorlar. Meclisimiz bahsi geçen bu yerlerimizi bazen kardeş şehir ilan ediyor, bazen de görülen lüzum üzerine desteklerde bulunuyorlar. Bizde Çankırı ilimizin kültürel etkinliklerini yapmak için ve vilayetimizin zenginliklerini İstanbul’a taşımak, İstanbullularla birebir buluşturmak için, Esenler Belediyesinden bir yer istiyoruz. Umarım bu haklı talebimizi sayın başkanımız dikkate alır. Bakınız, yok olmasını istemediğimiz gibi yaşamasını vazife kabullendiğimiz Çankırı’mızda ocak yakan yaran’larımız, yanan o ocakları Esenler’de yakmak istiyor. Bu değerli kültürel ve tarihi mirası yaşatmak ve nesillere aktarmak hepimizin en ulvi görevidir.   
 
Yaran, terbiye ve disiplin ocağıdır. 24 kişiden oluşur, bir baş ağa, bir küçükbaş ağa ve yaranlardan ibarettir. Bizim yaran’larımızda, ağalarımızda hazır. Yaranlık Oğuzlardan günümüze kadar özü Ahilik'ten gelen daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurumdur. Çankırı'da her semtte, mahallede ve köyde yıllardır bu yaren ocakları kurulur. Anadolu'da sohbet gelenekleri çeşitlilik arz etmektedir. Şanlıurfa'da sıra geceleri, Balıkesir Dursunbey'de barana geceleri gibi çeşitli sohbet geceleri düzenlenmektedir. Bunlardan en aktifi yaran kültürüdür. Bu zengin kültürümüzün Esenlere taşınması için haklı bir talebim olacak ve Belediyenin imkanları dahilinde güzel bir mekanın yaran’lara tahsil edilmesini istiyoruz.


 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı