Esenler'de hırsızlık, bonzai ve aile içi vakalar yoğun

Esenler

Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden’i makamında ziyaret ederek, Esenler’e geldiği günden bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında karşılıklı birbirlerine bilgi sundul

Esenler’de hırsızlık, bonzai ve aile içi vakalar yoğun 
 
Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden’i makamında ziyaret ederek, Esenler’e geldiği günden bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında karşılıklı birbirlerine bilgi sundular. 

Esenler’in eğitim ve sağlıktaki sorunlarıyla ilgili de CHP İlçe Başkanı Özden’e bilgi veren Kaymakam Ünal, Kaymakamlık Vakfından yaklaşık 200 bin kişiye yardım yapıldığını söyledi.

Hırsızlık, bonzai ve aile içi vakalar yoğun
Esenler’deki asayiş olaylarıyla ilgili her gün kendisine bir bilgilendirme dosyası geldiğini belirten Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, açıklamalarına şu şekilde devam etti;

“Esenler’de asayiş ile ilgili sorunlarımız var. Ama daha iyisi ve daha güzeli için çabalıyoruz. Bakın sadece bugün bonzai, uyuşturucu hap ve eroin kullanan toplam 5 kişi Kaymakamlığımıza müracaat etti ve bizleri uyuşturucudan kurtarın dediler. Biz de kendilerine tek tek uyuşturucudan kurtulup kurtulmak istemediklerini soruyoruz. Çünkü vatandaşımız istesin biz her türlü fedakârlığı yaparız. Ama gelenlere bakıyorsunuz birisi kurtulmak istiyor, birisi ise şüpheli oluyor. Soruyorum en son ne zaman uyuşturucu kullandın, dün diyor. Bu kardeşimizde uyuşturucudan kurtulmak istiyor ama annesinin zoruyla istiyor. İşte bu tür insanlardan fayda sağlayamıyoruz.

Yani bu sorunların bazıları bizim çözebileceğimiz konular değil. Bu uyuşturucu kullanımı ilçemizde çokta yaygınlaştığı gibi İstanbul’da da yaygınlaşıyor. Biz bunu gözümüzle görüyoruz. Bakın siz ölenleri duymuyorsunuz. Her gün bir kişi ölüyor. İstanbul’da da her gün 4-5 kişi ölüyor. Ama bu duyurulmuyor.  Duyurulmuyor derken duyamıyorsunuz ve ölüm sebebini bilmiyorsunuz. Ya trafik kazası deniyor, ya kalp krizi deniyor. İnanın bu bonzai geleceğin illeti. Günlük önüme asayişle ilgili o kadar çok dosya geliyor ki, sayfa biraz kabarmaya başladığı için hepsini tek tek okuyamıyorum. Ama ilçemizde en çok hırsızlık, bonzai, aile içi şiddet vakaları yaşanıyor.

Yaklaşık 200 bin kişiye yardım yapıyoruz
Yardımlarla ilgili ise şuan elimizde yaklaşık 40 bin dosya var. Yardım yaptığımızda ise bunların % 10’nuna ancak yardım yapabiliyoruz. Buna diğer Genel Sağlık Sigortası’nı da eklerseniz bu sayı 150 bini bulur. Yani bizim yardım ettiğimiz 40 bin aileyi 5 kişiden çarpın yaklaşık 200 bin vatandaşımıza yardım ediyoruz.

Maddi durumu iyi olmayanlara gelince uğraştırıyorlar biraz bizi. Çünkü bazı insanların çözümü kendi içerisindedir. Ama maalesef bazı insanımız kendi içindeki çözümü dışarıda arıyor. Bakın bir Kastamonulu vatandaş geldi ve beni memleketime gönderin dedi. Bizde tamam gönderelim hazır mısın dedik. Bu seferde acaba gitsem mi, oraya gitsem ne yaparım ne ederim diyor. Bizde kendisine gitme burada kal diyoruz, bu sefer de kalsam şöyle olur, böyle olur diyor.  Vatandaşımızın kendisinin çözemediği probleme bizim çözüm bulmamız mümkün değil. Biz sadece kendilerine imkân ve fırsat sağlarız. Takdir kendisinin.

Yanlış beyan veren cezayı yiyecek
Okul kayıt zamanı geldiğinde çok yoğun bir şekilde adres değişiklikleri yaşanıyor. Herkes hücum ettiği için Nüfus Müdürlüğümüz şuan savunmada. Normalde bizim kayıt yapmamamız lazım ama yoğunluk olunca ben alın kayıtlarını beklemesinler şimdi dedim. Tabi bu adres değiştirenler ile ilgili soyadı tutuyor mu veya orada oturuyor mu şeklinde emniyet araştırması var. Bu araştırmada yanlış beyan verenlere 820 TL ceza uygulanacak. Biz kesinlikle bu cezaları uygulayacağız. Yanlış beyan verenlerin yanına yaptıkları kar kalmayacak ve yakın bir zamanda çıkar ortaya. Yanlış beyan verip ceza alan ve aldığı cezayı ödemek istemeyen vatandaş da gitsin mahkemeye müracaat etsin.  

Öğrenci sayımız 88 bine yükseldi
Bu sene öğrenci sayımız 5 bin artarak 88 bine çıktı. Ama biz Esenler’de ne yapmışız? Çocuklarımızın bahçe olarak kullanacağı alanlara ek bina yapmışız ve hep böyle devam etmiş. Ondan sonra okulları çiftli eğitime sokmuşuz ve her yıl öğrenci sayısını arttırmışız. Nüfusumuzun aslında düşüyor olması lazım ama maalesef biz gün geçtikçe kitleniyoruz.  Buda 1-2 sene sonra daha da fazla öğrenci demektir.

Okullar 5 kiloluk teneke yağı gibi
İstememize rağmen Esenler’deki okullarımız çiftli eğitim yapıyor. Buda her geçen yıl sınıf mevcutlarını arttırıyor. Belediye Başkanı bize bir söz verdi. İnşallah askeri alandan bir kısım yer alınır da okullar yaptırarak rahatlarız. Bakın paramız var ama okul yaptıracak yer yok. Başımızdan geçen önemli bir olay var. Bu olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Benim en son geldiğim ilçede bir Devlet Hastanesi sorunu vardı. 40 trilyon para hazır, proje hazır ama belediye dedi ki, şehrin merkezindeki Devlet Hastanesi yıkılsın onun yerine yapılsın. Bakanlıkta diyor ki, ben 5 dönümlük yere değil, 40 dönümlük arazi üzerine yapacağım. Bize ona göre yer gösterin.  Belediye Başkanı da hayır eskisini yık yerine yenisini yap. Çünkü hastanenin etrafına yatırım yapmış ve bel bağlamış vatandaşlar var diyor. Yani rant var diyor. Ama Bakanlıkta benim yapacağım yatırım 40 trilyonluk proje olduğu için o arazi yetersiz gelir.

Belediye de bu sefer diyor ki, yapıyorsan benim dediğim yere yap, yapmıyorsan yapma. Bakanlıkta dedi ki, biz bu yatırımı başka bir ile yapsak millet havada kapar. İllerine böyle bir hastane yaptırmak için Bakanlar kapıda yatıyor, yanda yatıyor, önde yatıyor ve bize yalvarıyorlar. Ama bizde size yapalım diye yalvarıyoruz. Tamam, yapmıyoruz dediler ve çekip gittiler. Bizim ilçemizde de para var ama Endüstri Meslek Lisesi yapacak yer bulamıyoruz.  Ben şuan Esenler’deki okullardan memnun muyum? Açık söyleyelim hiç memnun değilim. 5 kiloluk teneke yağ gibi yan yana dizilmiş 5’er kat okullar. Esenler’deki okulların bahçesinde çocukların oynayacak yerleri yok ya.

Halk Eğitim bodrumda
Halk Eğitim Merkezi bile bodrum katta hizmet veriyor. Şimdi Atışalanı İlkokulu’nun yerine Halk Eğitim Merkezi’ni taşımak istiyoruz ve orada birde çıraklık eğitim merkezi açacağız. Ayrıca Neyyir Turhan Okulu’nun ek binasını yapan müteahhit iflas etti ve bina yarıda kaldı. Oranın ihalesinin acil yapılması için bizde bastırdık ama Sayın Valimiz olağan üstü hal yok. Bu nedenle ben imza atmam dedi. Şuan yeni ihale süreci bekleniyor. İnşallah ikinci eğitim ve öğretime yetiştirilecek.  
 
İstanbul’daki bürokrasi kaşarlaşmış
Bana göre bizim gibi idarecilerin böyle önemli konularda sorumluluk alması gerekiyor ama almıyorlar. Ben olsam alırdım. Benim geldiğim ilçede depremden sonra hiç normal ihale yapmadık. İşlerin yürümesi için her şeyi depremle birleştirip gerekeni yaptık. Bakın İstanbul’daki bürokrasi Anadolu’dakinden daha kötü.  İstanbul’dakiler hiç inisiyatif almıyorlar ve gördüğüm kadarıyla İstanbul’daki bürokrasi kaşarlaşmış. Ben yapmayım, kim yaparsa yapsın diyorlar. 

20 bin kişi okuma-yazma bilmiyor
Esenler ilçe olurken gerekli planlar yapılmamış ve şuan kusura bakmayın ama uydurmasyon bir ilçemiz var. Bırakın denizi görmeyenleri Esenler’de daracık daracık evlerde oturan güneşi görmeyen çocuklar var.  Ben Anadolu’da böyle bir şey görmedim ama İstanbul’un göbeğinde Esenler’de okuma-yazma bilmeyen 20 bin insanımız var. Kaymakamlığa gelenlere soruyorum; okuma-yazma biliyor musun? Diye. Hayır diyorlar. Ama saçını boyatmasını, kulağına ve burnuna hızma takmasını biliyorlar. Bunu söyleyince dikleniyorlar ve sen ne karışıyorsun benim saçıma, başıma diyorlar. 

Çok net söylüyorum vatandaşlara okuma-yazma öğretmek istiyoruz ama gelmiyorlar. Bende TUİK’e diyorum ki, bana okuma-yazma bilmeyenlerin TC kimlik numaralarını ver ben bunları tek tek avlayayım. Okuma-yazma öğrenmek istemiyor ve vakıftan yardım alıyorsa, yardımları keselim. Ama TUİK diyor ki, devlet sırrıdır veremem. Bakın Bağcılar’ın nüfusu bizden daha fazla ama okuma-yazma oranı bizden daha yüksek. 

Tuna’da 16 bin kişi doktorsuz
Bakın Tuna Mahallesi’ndeki 4 doktor istifa etti ve bir kısmı da sınav kazanıp başka yere gitti. Şuan oradaki ASM’lerde doktor yok. O mahallede ikamet eden yaklaşık 16 bin kişi doktorsuz bir durumda. Geçici bir doktor gelse bile gelen doktor oranın kirasını ödemiyor. Şimdi orayı kapattığımız zaman da geri açamıyoruz. Buranın 3 bin TL kirası var ve bu kirayı kim verecek? Kaymakamlık olarak bizim ödeneğimiz yok. Biz o ASM’leri açık gösterip atama beklesek bile kimse tercih etmiyor. Karabayır-Tuna Mahallesi denince aman kardeşim dikkat et diyorlar. Başka yerlerde açık ASM’ler olunca şimdi burayı kim tercih eder?

Aile Hekimliğinde düzenleme yapılmalı
Bakın doktorlar sözleşmeli olduğu için onu başka bir yerden alıp, başka bir yere veremiyorsunuz. Açıkça söylemek gerekirse Türkiye’de şuan çok büyük bir doktor açığı var. Bizimde Esenler’deki doktorlar ile ilgili bir takım sıkıntılarımız var. Bu doktorların nöbetleri var ama nöbete gidip gitmediklerini takip edemiyoruz. Takip ettiremediğimiz gibi ceza kesme yetkimizde yok. Esenler’deki doktorların kaç tanesi ilçede oturuyor diye bir araştırma yaptırdığım çoğu burada oturmuyor. Böyle insanlar da ben sabah 8’de gelirim vazifemi yapar akşam 5’te de çıkar giderim diyor. Tabi Aile Hekimleri denince hepsi kötü falan değil ha. Ben bunların hepsini denetlettirdim ve teftiş ettirdim. % 90 civarında memnuniyet geldi. Yani ufak tefek rahatsızlıklar olabiliyor. Ancak bu sorunların çözümü için bana göre Aile Hekimleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yani doktor tayin olabilmeli, yer değiştirebilmeli.
  
Belediyenin doktorunu dövmüşler
Geçen gün evde yaşanan bir ölüm vakasına geç gittiği gerekçesiyle Esenler Belediyesi’nin doktoru Mustafa Uzun’u dövmüşler. Kendisi bir daha gider mi? Gitmez. Zaten bize de gitmiyorum dedi. Dayak yediği için morali de bozuk. Şimdi evde ölümlerle ilgili vatandaşlar bizi arayınca özel hastaneye gidin ve ölüm raporunuzu tutturun diyoruz. 

Halen hükümet Konağı ile uğraşıyoruz
Hükümet Konağı ile ilgili her gün yeni bir şeyler çıkıyor. Yüklenici firma daha arızalı klima sistemini bile yeni yaptı. Ama halen daha eksik yerleri var. Bakın bu konak yapılırken en büyük hatayı TSM Sorumlu Doktoru Nuh Bey yapmış. Toplam 35 kişi olduklarını söylememiş. Bu nedenle kendilerine Kaymakamlık Binası içinde 15 kişilik yer ayrılmış. Her daire müdürü kendi yerlerini tek tek takip etmiş ama TSM hiç takip etmemiş. Şuan üst üste yığılmış bir şekildeler. Ve şuan yerlerinden memnun tek kurumda olmayanlar.

Elektriği nasıl bağlattım bilmezsiniz…
Benim Hükümet Konağı’na nasıl elektrik bağlattığımı bilmezsiniz. Arsanın tamamı hazineye geçmesi gerekirken bu yer 3 parsel üzerine kurulu ve bu parsellerin birisi belediyenin, birisi Özel İdare’nin diğeri de hazine yeri. Şimdi İBB dedi ki, ben yerimi vermiyorum sadece 5 yıllığına sizlere tahsis ediyorum. Seçim dönemi içerisinde bizde elektrik bağlamak için TEDAŞ’a gittik. Onlarda kanuna göre elektrik trafosunun konulacağı arazinin kendilerine verilmesini istediler. Bende kendilerine kardeşim ben kamuyum, oranın üç tane ortağı var ve hazineye vermiyorlar dedim. Neyse sonuçta burası hükümet Konağı ve imar kaçağı yok diyerek bazı noktalarda kanunları ezdik ve elektrik hattını bağlattık.  Bundan sonra bağlanan bir şeyi de kesmek zor olur. Buda genel kuraldır”
 
Kaynak: Bölgede İlk Haber.

 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı