Esenler'de de Kadın Derneği Kuruluyor

Esenler

İlerici Kadınlar Derneği Esenler Kuruluş komitesi Üyesi Ayşe Turhan Esenler’de Kadınların daha özgür ve çağdaş yaşamları için söz söyleme haklarının olduğuna vurgu yaparak açıklamalarda bu

Esenler’de de Kadın Derneği Kuruluyor

İlerici Kadınlar Derneği Esenler Kuruluş komitesi Üyesi Ayşe Turhan Esenler’de Kadınların daha özgür ve çağdaş yaşamları için söz söyleme haklarının olduğuna vurgu yaparak açıklamalarda bulundu.

Turhan ”AKP’nin yeni Türkiye’sinde kadın kimliğini toplumsal hayattan soyutlayarak gerici bir kimliğe büründürülmeye çalışılıyor. AKP toplumsal yapıyı İslami referanslarla dönüştürürken, kadın kimliği gericiliğin saldırdığı bir araç haline geldi.

AKP iktidarı toplumu değiştirirken kadın kimliğinin toplumda ki algısını da aynı zaman da değiştirdi. AKP döneminde kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, tecavüz, emek sömürüsü, çocuk gelinlerin sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlarına ulaştı. Hukuk sistemi de bunların önünün açılması için yeniden şekillendi. Bu hukuksal sistemde tecavüzcü ve katiller rahatlıkla iyi hal indirimi aldılar.

Kadının etek boyundan, başını örtüp örtmeyeceğine, kaç çocuk doğuracağından nasıl güleceğine kadar yaşam tarzına dair her konuda her gün fetvalar verilmektedir.

Devletin çeşitli kademelerinde ki yöneticilere baktığımız da suçlunun aslında kim olduğunu rahat bir şekilde görebiliriz. Kısa birkaç örnek yeterlidir;

* Öldürülen kadınlar için o saatte orada ne işi var?

* Kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya kaçar.

* Kahkaha atan kadın iffetsizdir.

* Eğer bir Müslüman kadın börek yapmasını bilmiyorsa o aile dağılmaya mahkumdur.

* Kadın ile erkek eşitliği fıtrata terstir.

* Anne tecavüze uğrarsa doğacak çocuğa devlet bakar.

* Kadınlar iş aradığı için işsizlik oranı yüksek.

* Çalışan kadın fuhuşa zemin hazırlar.

* Her kürtaj bir Uludere dir.

Bu örnekleri daha da uzatmak mümkün fakat bu kadarı AKP zihniyetinin kadına bakış açısını göstermesi açısından yeterli olacaktır. Tüm bu politikalar ile kadınlar, tahakküm altına alınmak isteniyor.

Çalışma hayatında kadınlar, iş güvenliğinde yoksun ve taşeronlaştırmayla karşı karşıya bırakılıyorlar, düşük ücrete ve yoksulluğa mahkûm ediliyorlar. Eşit olmayan çalışma koşulları ve ücret politikaları, mobbing kadınlar için olağan uygulamalar olarak görülüyor. Ücretli doğum izni hakkı her ne kadar yetersiz olsa da lütuf gibi sunulurken ücretsiz kreş hakkının esamesi ne yazık ki okunmuyor bile.

Özetle, AKP İktidarı kadın üzerinde gerici bir tahakküm kurmak istiyor, kadınları eve hapsetmek istiyor, toplumda kadın kimliğini zayıflatıp cinsiyetçi yaklaşımı yükseltip, kadına yönelik şiddete zemin hazırlamak istiyor.

Kadınlar, AKP’ye boyun eğecek mi peki? Kimse öyle olacağını düşünmüyordur sanırım. Çok uzağa değil 2013 Haziran’ına gitmemiz yeterli. 2013 Haziran Direnişin de kadınlar en ön safta mücadele etti. Gerici, baskıcı, kadını yok sayan zihniyete karşı kadınlar mücadelenin her alanında kendisini gösterdi. Gezi parkında kadınlar ele ele tutuşup siper oldular, annelerimiz tencere tavaları ile seslerini yükselttiler. Daha sonra Validebağ’ da, Yırca’ da, Hopa’ da kadınlar en öndeydi. Hopa’ lı Havva anamızın sözleri hala kulaklarımız da ‘’ Kimdir devlet? Devlet bizim sayemizde devlettir. Ben halkım. ’’

2015 yılında toplanan İlerici Kadınlar Konferansı, İlerici Kadınlar kimliğini güçlü bir biçimde sürdürebilmek için İlerici Kadınlar Derneği olarak yoluna devam ediyor. 12 Eylül karanlığında kesintiye uğrayan İlerici Kadınlar Derneği yeniden ayakları üzerine dikiliyor.

İlerici Kadınlar Derneği;
Kapitalizm koşulların da kadına yönelik her türlü gericiliğe, eşitsizliğe karşı her alanda mücadele edecektir, kadını kuluçka makinası olarak görüp eve hapsetmeye çalışan zihniyete karşı mücadele edecektir, kadın bedeni üzerinde kurulmaya çalışılan tahakküme karşı mücadele edecektir, kadına yönelik şiddete, cinayetlere bunlara zemin hazırlayan toplumsal bakış açısına karşı mücadele edecektir,

Çağrımız emekten ve aydınlıktan yana olan insanca bir yaşamı savunan bütün ilerici kadınlaradır!
Bölgemizde yaşanan savaşın mağduru kadınlarla dayanışmayı büyütmek ve savaşın sorumlusu emperyalizme karşı mücadele etmek için İlerici Kadınlar Derneğine sende katıl!

Kız çocuklarının eğitiminden ve toplumsal yaşamından kopartılarak çocuk yaşta evlendirilmesine karşı her türlü gerici zihniyetle mücadele etmek için İlerici Kadınlar Derneğine sende katıl!

Her türlü gericiliğin karşısında, aydınlanma mücadelemize güç vermek için İlerici Kadınlar Derneğine sende katıl!
10 Ocak Pazar Günü saat:11.30 da Barış Manço Kültür Merkezi (Kadıköy)
İlerici Kadınlar Derneği’nin kuruluş toplantısında buluşuyoruz.

Ayşe Turhan
 İlerici Kadınlar Derneği
Kuruluş Komitesi Esenler Üyesi
 
 
 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli