Esenler'de Parayı verirsen Eğitim Alırsın

Esenler

Yaptığımız araştırmaları haber yapmamız Eğitim Bir Sen’i ve ilçemizde bulunan herhangi bir kurumu, herhangi bir eğitimciyi Hedef almak ve kişilere zarar vermek için değil, Esenler’de eğitim sisteminin çarpıkl

Esenler’de Parayı verirsen Eğitim Alırsın, Paran Kadar Okursun

Yaptığımız araştırmaları haber yapmamız Eğitim Bir Sen’i ve ilçemizde bulunan herhangi bir kurumu, herhangi bir eğitimciyi Hedef almak ve kişilere zarar vermek için değil, Esenler’de eğitim sisteminin çarpıklığını kamuoyu ile paylaşmaktır. Haberlerimiz okul idarecilerini ve Eğitim Bir Sen’i rahatsız ettiğini üzülerek gördük.
 
Haberi yapmadan önce araştırdık, velilerin bilgisine başvurduk. Kitap evlerinden bilgi aldık. Hakaret yapmadık, velilerin gözlerinin yaşlarına şahit olduk, ellerinin titrediğini gördük. Gazetecilik gereği eğitim camiasında yaşananlar doğru olmadığının ve bir sahipsizliğin varlığını gözlemledik. Esenler’de tüm okullarda olmasa da büyük çoğunluğunda yardımcı kitaplar MEB’in yasaklamasına rağmen yüksek fiyatlarla satıldığı bilgisine ulaştık. Haberlerimizde ismi gecen ve örnek verdiğimiz okulların yöneticileri ve öğretmenleri bizi aradılar. Bakın neler söylediler: “Bazı okullara kamyonla kitap giriyor, bazı okullar benim bu işten haberim yok diyor. Bazı okul yöneticileri ise “okullarımızın giderleri var, devlet bize destek olmuyor. Biz masrafları karşılamak için elbette kitap satışı yapacağız” dediler. Biz kim ne dediyse onu yazdık.
 
Soruyoruz - Cevap bekliyoruz…
1-Sayın Nihat Yeşilyurt, hakkınızda kitap soruşturması açıldığını söylüyorlar. Bu soruşturmanın sonucunu kamuoyuna açıklayınız. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında yer alan 37.maddesinde; "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." Denilmektedir. Soruyoruz sayın yetkililere ve Yeşilyurt’a… Sizler MEB’in bu genelgesini yok sayarak, bazı bahanelere sığındığınızı ve ben kitap satacağım mı diyorsunuz?
2-Sayın Yeşilyurt…”Bakanlık okullara temizlik, bakım onarım, yenileme ve personel yeterince vermiyor” diyorsunuz. Bunun için mi bakanlığın genelgesine rağmen “Yardımcı”  kitap satıyorsunuz? Sizi soruyoruz kitap satışından yeterli para toplayamadığınız için mi aidat topluyorsunuz?
 3- Sayın Yeşilyurt… Kitap satışı yapmayan okulların olduğunu söylüyorlar, bu okullar ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor? Esenler’de iki okul müdürü kitap satışına karşı oldukları için mi görevlerine son verildi?  Bu okullarımızın müdürlerinin başarıları kimleri rahatsız etti ve bu iki okulumuzun müdürleri neden görevden alındı? Bu okullarımız Yunus Emre ve İlhami Fayda gör… Tuna mahallesinde başarılı olan bir okulumuzun Müdürü de aynı gerekçelerle mi görevinden alındı?
4-TEOG’ DA Esenler tarihinde ilk defa birinci olan okulumuzun müdürü neden Esenler’den gönderildi? Bu başarıyı yakalayan okul müdürü nerede, bu öğretmenimizi neden sahip çıkmadınız?
5-kimler kendilerine yer açmak için bu işlerle uğraşıyor, başarılı olan öğretmenleri ilçemizden gönderenler kime veya kimlere hizmet yapıyor? Siz açıklamazsanız bizler açıklayacağız…
6-Sayın Eğitim Bir Sen Esenler ilçe temsilcileri ve Nihat Yeşilyurt… Öğretmenlere kitap seçtirmeden kitap isimlerini ve yayıncı kitap firmalarının ismini adeta dayatıldığından hem öğretmenler, hem veliler rahatsız olduğunu konuştuğumuz veliler anlattılar.

7-Sayın Yeşilyurt, biz sorduk ve 150 TL’ye okullarda satılan kitapları siz okullarda satmazsanız ve piyasaya bırakırsanız yani kitapçılara bırakırsanız 100 veya 110 TL’ye velilerin almasının mümkün olduğunu sorduk ve öğrendik. Bizlerin kitapçıları koruduğumuzu söylüyorsunuz, Esenler halkının geleceğini düşünerek çocuklarımızı ve ailelerin kitap fiyatlarının yüksekliğini ve ortada bir rant olduğunu şikayet etmeleri üzerine araştırmamızı yaptık. Yaptığımız araştırmada okullar kitap satmazlarsa veliler daha uygun fiyatlarla bu kitapları alabileceklerinin bilgisine ulaştık.
8- Biz bu haberi yayınlamadan önce bir okulumuzda velilere 6 kitap ismi açıklamıştı, 6 kitabın ismini vermemiştiler. Biz haberi yayınlar yayınlamaz hemen bu gizli tutulan kitap isimlerini açıkladı, doğru mu?
9- sizin 80-90 liraya sattığınız kitapları sorduk, kitapçılar biz o kitapları 45 liraya vermeye hazırız dediler. Bu farkın ailelere yük olduğunun farkına varmanızı istiyoruz.
10-Kamuoyuna açıklayın ve hangi okul ihtiyaçlarını kitap satışından sağlıyor? Veliler, “öğrencilerden aidat alınıyor, devlet okullara bir personel veriyor yetmiyor, okullar 3-4 personel alıyor” diyorlar. Sizler sendikanın ilçe temsilcileri olarak bu konuda ne yaptınız, kimin temsilcisisiniz?
11- Siz apartman yöneticisi değil sendika yöneticisisiniz ve görevinizi yapıyor musunuz? Bazı okul görevlilerinin kitap depoları ile sıkı ilişkileri olduğu söyleniyor.  Kaynakların seçimi neden Zümre olarak, tüm okullarda aynı yayınların veya kitapçının kitaplarından oluşmaktadır. Devletin sosyal olmasına karşı mısınız?
12 Her okul öğrenci başına kitaptan 20 lira ile 150 liraya kadar para kazanıyor deniliyor… Doğru mu? Aidatlar 20 lira ile elli lira arasında, bu rakamların hesabını açıklar mısınız? Sinema faaliyetlerinden, tiyatro etkinliklerinden ve kermeslerden para kazanılıyor mu, kazanılıyorsa kitap satışı neyin nesi?
13-Sayın Yeşilyurt… Okul içindeki özel okullar, özel proje sınıfları kimler için yapılıyor, eğitimde ayrımcılık olur mu? Bu sınıfları için aileler ne kadar para ödüyorlar, öğretmen seçmek isteyen velilerden para istenildiği söyleniyor.
14-Sayın Yeşilyurt… Özel sınıflar yasak mı değil mi? Siz sendikacısınız ve o sendikanın ilçe temsilcileri olarak bu konudan haberiniz olmaması imkansız. Size göre paran kadar eğitim, parayı ver eğitim al, öyle mi?
15- Sayın Yeşilyurt… Biz kimi, istersek o gelir, kimi istersek o kalır anlayışında olanlar kimler? Esenler’de başarılı öğretmenler ödüllendirildi mi yoksa kovuldu mu? Neden Eğitime büyük hizmetler veren ve başarılı olan öğretmenlerimizin görevlerine son verildi? Çağdaş ve kaliteli eğitimi kimler istemiyor?
16-Öğretmen değil, veliler isterlerse yardımcı kitap almasına söyleyecek sözümüz yok’ Öğretmenler yönlendirme kimse yapmasın, yardımcı ders kitaplarını almak isteyen alır, almak istemeyenler ise almaya zorlanmasın. 
-Sayın Yeşilyurt… Bakın gazetemize açıklama yapan meclis üyesi Yüksel Kılıç ve Mustafa Usta, 2019 yılı mali performansı ve bütçe tasarısının görüşüldüğü Belediye meclisinde “Eğitim hizmetlerine, sosyal yardım hizmetlerine, spora sıfır lira ayırıyorsunuz. Din hizmetlerine 17,5 milyon ayrıldığını görüyoruz. Dinin en büyük hizmetinin eğitim olduğunu biliyoruz. İslam dininin ilk cümlesi okudur, ama siz eğitime ayrılan sıfır para ile ne yapmak istiyorsunuz?” diye sert bir konuşma yaptılar. Meclis tutanaklarına bakarsanız görürsünüz. 
 
Sayın Yeşilyurt… Bu çarpık anlayış maalesef nesillerimizin heba edilmesine, yeteneklerimizin körelmesine, velilerimizin ekonomik yönden büyük sıkıntılara girmesine neden olduğunu biz gördük. Yine biz Eğitimde, hiçbir kişiye, aileye veya zümreye ayrıcalık tanınamaz’ ifadesi yer aldığını biliyoruz.
İnsan Hakları evrensel Bildirgesinde de ‘Her bireyin eğitim görme hakkı vardır’ Ancak yaptığımız araştırmamız sonunda Esenler’deki okullarımızda bir eşitsizlik baş gösterdiğinin farkına vardık. Esenler’de eşitlik ilkesinin sağlanması için bundan sonrada en alasından, sevgi ve nezaket çerçevesinde yapılan yanlışları ve yapılan doğruları kamuoyu ile paylaşmak biz gazetecilerin görevidir. Bizler bu durumun düzelmesi ve MEB’in genelgesine uyulmasını istiyoruz… Okullar olmazsa Milli eğitimi yönetmek kolay diyenlerden olmayacağız…


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı