Esenler'de Eğitim Karma Karışık - Öğrencilerimizin Geleceği Karanlık

Esenler

Öğrencilere kaynak kitap aldırılması yönünde telkinlerde bulunan okul yöneticileri ve öğretmenler hakkında geniş araştırma yaptık. Gazeteci olarak halka karşı kamusal sorumluluğu, başta kamu otoritelerine karşı olm

Esenler’de Eğitim Karma Karışık - Öğrencilerimizin Geleceği Karanlık
Öğrencilere kaynak kitap aldırılması yönünde telkinlerde bulunan okul yöneticileri ve öğretmenler hakkında geniş araştırma yaptık. Gazeteci olarak halka karşı kamusal sorumluluğu, başta kamu otoritelerine karşı olmak üzere, diğer tüm sorumluluklardan önce geldiğini bilerek Esenler’de eğitim sorununu geniş bir araştırma ile haberleştirdik. Hiçbir kurumla ve bireyle şahsı bir hesaplaşma peşinde değiliz.

Haber: Hüseyin Koç
Yaptığımız haberlerden rahatsız olan bazı okul müdürleri ve sendika yöneticileri, yüreğiniz varsa yerel basın önünde “EĞİTİM SORUNLARI” adlı bir panel yapın, görün velilerin nasıl isyanda olduklarını…
Haber başlığımız “Esenler’de Parayı verirsen Eğitim Alırsın, Paran Kadar Okursun” haber içeriğin amacı uyarıydı Esenler’de ki okulları ticaret haneye çevrilmesin, öğrenci velilerine maddi külfet yüklenmemesiydi ve MEB genelgesine uyulmasıydı.
Haberimize muhatap olanlar, söz söyleyenlerden beklerdik,"Öğrenci velilerimiz böyle bir durumla karşılaşır ise mutlaka tarafımıza bildirmelerini istiyoruz. Bakanlığımızın öğrencilerimize ücretsiz verdiği kitaplar öğretmenlerimiz ve eğitimciler tarafından hazırlanmıştır. Eğitim içinde yeterlidir. Aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemler başlatılacaktır” açıklama yapmasını beklerdik.
Evet, biz haber yaptık birileri rahatsız oldu. Tekrar geniş araştırma yaptık “ öğretmen ve öğrencilere dağıtılan ders kitapları dışındaki diğer yardımcı materyallerin okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verildiğini, öğrencilere aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulduğu ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalar dayatıldığını gördük”  haberimizde ve yaptığımız araştırmalarda, aksi uygulamalarda bulunan okulları ve okul idarecilerini kamuoyuna şikayet etmeye, haklarında gerekli işlemlerin yapılıncaya kadar bu haksızlığı gündemde tutacağımızın sözünü veriyoruz. 
Bakın nelerle karşılaştık;
Esenler’de (11) okulda yaptığımız araştırmada ve konuştuğumuz veliler bize yaşadıklarını anlattılar. Biz velileri dinledik, öğrencileri dinledik…
1-Bazı eserlerin kopyalanarak öğrencilere dağıtıldığı ve öğrencilerden "fotokopi bedeli" adı altında para toplandığı, telif hakları hiçe sayıldığı bilgisine ulaştık.
2-Esenler’de okullarda kayıt parası alındığını veliler söyledi. Mesela…(Hasip Dinçsoy) gibi bazı okullarımızda sınıflar öğretmen seçimi parayla ayarlanıyor. Yani zengin ve fakir sınıfları oluşturulmaktadır. Ayrımcılık yapılmaktadır.
Anayasamız; MADDE 10- Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Yaptığımız araştırmanın sonucunda bu maddeye uyulmadığını üzülerek gördük.
 
3-Okulda yasak olmasına rağmen eşofman satışı yapılıyor.(Şehit Sait Ertürk Ortaokulu ) Bu satışlar piyasanın üstünde olduğu bilgisine ulaştık.
4-Tiyatro, Sinema- bazı okullarda en az ay’da 1 kez- aylık 10 bin TL. Kayıtta fotokopi senedi -40 TL
5- Okul idarecileri, “ihtiyaçlarımız var biz bu ihtiyaçlar için bu yollara başvurmak zorundayız. Hizmetli çalışanlarımız var” diyorlar. Sorduk İŞ KUR tarafında maaşı ödenen hizmetliler veriliyor. Bu hizmetliler bile eşit, adaletli yapılmıyor. Maddi durumu zayıf olana çok, maddi durumu iyi olana ise az hizmetli çalışan verilmesi gerekirken tam tersi biçimde Hasip Dinçsoy ilkokulu ve Engin Can Güre gibi maddi durumu iyi okullara 3-4 hizmetli verilirken Atışalanı, Karabayır gibi maddi durumu düşük olan bölge okullarına 1 veya 2 hizmetli verilmektedir.
6-İlçemizde proje okulu neden çevre İlçelere oranla yok sayılacak kadar azdır. İlçemiz de tek proje okulu Şehit Türkmen Tekin Kız Anadolu Lisesi olup oda yalnızca 70 civarı kız öğrenci almaktadır. Halbuki İlçemiz de 8. Sınıf mezun öğrenci sayısı 6500’ün üzerindedir. İlçenin başarılı öğrencileri neden başka ilçelere de okumaya mahkum oluyor.
7-Okullarda piyasadan çok daha yüksek bedelle satılan ve çeşitli yöntemlerle baskıyla okuldan almak zorunda bırakılan kitap ücretleri velileri mağdur ettiğine şahit olduk.
8- Ortaokullarda açılan 5. Sınıf İngilizce proje sınıflarında 750 TL-1500 TL arasında kitap ve kaynak parası istendiğini söyleyen velilere yalan mı söylüyor?
9- Ortaokullarda proje sınıfı adı altında oluşturulan özel sınıflarda başarıya yönelik değil paraya göre sınıflar oluşturulduğunu gördük. Kayıt parasından yakınan velilerle konuştuk. Devletin vermiş olduğu imkanlarla sıfır maliyetle dershanecilik yapıldığını söylediler.  
10-Yaptığımız araştırmalarda konuştuğumuz veliler “ tüm bu yaşananları Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün bilmemesi mümkün değildir. MEB genelgesine rağmen bu yollara başvuran okul yönelicilerini ilçe milli eğitim tarafından korunmamış olsa ve hesap sorulsaydı fatura biz velilere kesilemezdi” dediler.
11-Veliler okulların kitap, bağış, tiyatro, gezi, yardımlar ve benzeri toplanan bu paraların hangi kalemle okul aile birliklerine aktarıldığını soruyor. Bu paraların nerelere harcandığıyla alakalı şeffaf olunması gerekirken neden toplanan ve harcanan kalemleri okul aile birliği panosunda yayınlamadığını soruyorlar.
Biz gazetecilik gereği hiçbir kurumla ve bireyle şahsı bir hesaplaşma peşinde değiliz. Bazı yetkililer bizi bir sendikayla veya milli eğitimle karşı karşıya getirmek istemelerinin nedeni bu araştırmamızın içindedir. Biz halkın haber alması için ve şeffaf gazetecilik gereği görevimizi yapıyoruz. Bakanlığın genelgesine rağmen yapılan bu yanlışların altından nelerin çıkacağını ise açıklayacağız, velileri soyulmaması için mücadele yapacağız. Kamuoyunu ilgilendiren, yerel toplumumuzun ilgi duyduğu bu konuda yapmış olduğumuz haberler kamu adınadır. İfade ve basın hürriyetimizin kullanılmasından ibarettir. Her ne kadar bazı şahısların düzeltme ve cevap hakkını kullanmasının hukuka uygun olmadığını düşünsek de, daha önce dediğimiz gibi, gazetecilik anlayışımız gereği kendilerine bu hakkı tesis etmekte beis görmeyeceğiz.
Herkesin söz hakkı saklıdır. İsteyen herkesin, her kurumun söyleyeceğini dikkate alarak yayınlayacağız. Keşke bir panel yapılsa ve bu panelde velilerin nasıl feveran ettiğini herkes görse…
Bakanlık tarafından öğrencilere dağıtılan kitaplar haricinde okullarda başka kaynak kitaplarla kesinlikle ders işlenemeyeceğine belirtmişti. "Bu konuda bakanlık genelge yayınlanmıştı.
Genelgede, ’Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz.’ denilmektedir. Daha önceden yaptığımız duyurulara rağmen özellikle yabancı dil derslerine yönelik okullarımızda yardımcı materyallerin (öğrenci çalışma kitabı, öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortamdaki her türlü ders araçları) sınıf içerisinde kullanıldığı bu materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur bırakıldığı yönünde şikayetlere ulaşmıştık"


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı