Esenlerde Ahilik ve Siyasi Şohw !

Esenlerde Ahilik ve Siyasi Şohw !

Esenlerde Ahilik Haftası dolaysıyla Esenler esnaf odasının büyük gayretlerle organize ettiği Ahilik haftası etkinliğine, Esenler esnafının ilgisiz kalarak katılmadığı görüldü. Aylar öncesinden hazırlıkların ya

Cumhuriyet Meydanında devam eden etkiliklere, Ahi duası yapıldı. Esenler Esnaf odası ile Esenler ilçe halk eğitim müdürlüğünün düzenlediği esnaflardan oluşan Mehter takımı  etkinliğe damgasını vurdu. Kemer, Nehir Turhan ve Örfi Çetinkaya ortaokulu öğrenciler semazen ve Çanakkale zaferi sunumlarını gerçekleştirdiler. Esenler esnafının ilgi duymadığı etkinlikte protokol zayıftı. Etkinliğe, Belediye başkanı Göksu’nun, geç katılması dikkatlerden kaçmadı.

 
Kürsüden yapılan konuşmalar Ahiliği ve haftasını gölgede bırakarak, siyasi Show’a dönüştü. Pazartesi günü Esenlere gelecek olan Cumhurbaşkanının ustalığından ve dağıtılacak tapu töreninden söz edildi. Belediye Başkanı Göksu’ya ŞED bağlandı. Göksu’ya Dualarla kuşandırılan ŞED’e üç düğüm atıldı. Ayni şekilde yılın Ahisi seçilen Muhteşem Bilal’a üç düğüm atıldı ve dua yapılarak kuşağı bağlandı. Ahilik Haftası nedeniyle bu sene yılın Ahisi ve en iyi esnafı olarak bir kebapçıyı seçti. Seçilen kebapçıyı Esenler esnafı manidar buldular “ yıllardır Esenlere esnaf olarak hizmet ediyoruz seçilen arkadaşımızın Esenler mazisi ne kadar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Osmanlı hayranlığının öne çıkarıldığı etkinlikte Cumhuriyetin değerlerinden söz edilmezken, Osmanlı'daki ahilik sisteminin kardeşlik ve güven üzerine inşa edildiğini belirttiler, Esenler’de Ahilik geleneğini yaşatmaya çalıştılar.



“Osmanlı kardeşlik ve cesaret bağını Ahi evren bağı ile birleştirdik”
Esenler’de ”Ahilik” Haftası’ kutlamalarının yapıldığı Cumhuriyet meydanında toplananlara, Esenler Birleşik Esnaf Odası Başkanı Şükrü Şahin, İstiklal Marşı okunduktan sonra yaptığı konuşmasında  “ bizler kamu yararına hizmet veren kuruluşlar olarak, yaşanan bunca sorunun olduğu ülkemizde ne yapabiliriz diye düşündük. Esnafın üzerindeki kara bulutları nasıl dağıtabiliriz diye yönetici arkadaşlarımızla kafa yorduk. Öyle bir şey yapmalıyız ki hem Türkiye’de ilk olacak, hem kardeşlik bağlarımızı genişletecek, birlik beraberlik bağlarını güçlendirecek ve birilerine ise mesaj verecek bir şey yapmalıyız. Bu coğrafya’da Laz, Çerkez, Alevi’si Sünni’si hepimiz kardeşiz ve bu kardeşliğimizi kimse bozamayacak. Bin yıllık kardeşliğimizi hiç kimse bozamayacak. Osmanlı kurulduğunda nasıl ki Mehter kurmuşsa, bir terbiye alarak Ahi evren kültürüyle hem askerlerimize hem esnafımıza moral vermişse, bizde sokak arasında esnaflık yapan ve hayatlarını idame ettiren esnaflarımızın bir araya gelerek,  Osmanlı kardeşlik ve cesaret bağını Ahi evren bağı ile birleştirerek bu Mehter takımını kurduk” diyerek katılımcıları selamladı.

“Esenler büyük bir finale hazırlanıyor “

Esenler Belediye Başkanı Göksu ise,“Esenler halkıyla, kadınıyla, genciyle, esnafıyla büyük bir farkındalık ortaya koyarak büyük emek sarf ediyor. Aslında bu Ahilik haftası daha büyük bir organizasyonla çok daha kalabalıkla bir araya gelebilirdik. Ama sizler taktir etersiniz ki Esenler’de o kadar çok ve yoğun program var ki onlara yetişemiyoruz. Esenler büyük bir finale hazırlanıyor. Pazartesi günü, Cumhurbaşkanımız Esenlere geliyor ve Türkiye’de ilk başlatılan kentsel dönüşüm projesinin tapularını dağıtmaya geliyor.

“Beş yüz bin lira eden konutların anahtarlarını vereceğiz”
Esenler kentsel dönüşümde Türkiye’de bir model oldu, bu modeli Cumhurbaşkanımız, hak sahiplerine tabularını vererek Türkiye’ye aktarmış olacak. Türkiye’de kentsel dönüşümün en zor yapılacak alanı ise Esenlerdir. Biz Esenler’de bir veya iki katlı konutları yıkarak dönüşüm yapmıyoruz, beş kat, altı kat, hatta dokuz on kat binaları yıkarak hak sahiplerine teslim ediyoruz. Rabbim bizi mahcup etmedi, yıktık, yaptık ve konutları teslim ediyoruz. Proje başladığında, çok şeyler söylendi, şimdi o söyleyenler öyle zannediyorum ki o konutların yanından geçerken konutlara bakıp yüzleri kızarıyor, “yüz varsa onlarda” Esenler halkı bize güvendi. Bize elli bin liralık konutların anahtarlarını vermişlerdi, bizde Pazartesi günü beş yüz bin lira eden konutların anahtarlarını onlara vereceğiz” dedi.

 
 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı