Esenler mi, Halep mi? Belli değil

Esenler mi, Halep mi? Belli değil

Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak gelen Suriyeliler, iş gücü piyasasında önemli bir yer almaya başladı. Caddelerde Arapça yazıları görenler “Burası Türkiye değil Halep mi?” diyor. Suriyeliler &

Esenler mi, Halep mi? Belli değil
Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak gelen Suriyeliler, iş gücü piyasasında önemli bir yer almaya başladı. Caddelerde Arapça yazıları görenler “Burası Türkiye değil Halep mi?” diyor. Suriyeliler ülkemize gelmesiyle nüfus yoğunluğu arttı caddelere sığmaz olduk. Ev ve işyerlerinin kiraları artarken suç oranındaki artış ve suç işleme oranı halkın huzurunu kaçırırdı, yaşam günden güne zorlaştı.
 
Önceleri imalat sanayinde ve tarımda kaçak olarak çalışan Suriyeliler son dönemde hizmet sektöründe de kendini göstermeye başladı. Esenlerin en işlek caddelerinde lokantalar Suriyelilerin elinde. Esnaflarımızı bir hayli sıkıntıya sokan ve hiçbir vergiye, denetime tabi tutulmayan Suriyelilere aynı zamanda, devlet tarafından ayrıcalık tanınıyor ve korunuyorlar. Bu durumda esnaflığa soyunan Suriyelilerle esnafımız nasıl rekabet yapabilir sorusu akıllara geliyor. Devlet desteği ile ve korumasıyla Esenlerin en işlek caddelerindeki dükkânlarda artık Suriyeliler ticaret yapıyor ve Arap alfabesiyle süslenen tabelalar göze çarpıyor.
 
Böyle giderse Türkçe konuşmayı ve yazmayı unutacağız”
Esenler İnönü Caddesi üzerinde yıllarca esnaflık yapan, vergisini düzenli ve zamanında ödediğini söyleyen esnafımız zor günler yaşadıklarını ifade ederek sitemde bulundular. “Burası Türkiye değil Halep mi?” Böyle giderse Türkçe konuşmayı ve yazmayı unutacağız. Sadece Esenler'deki işletmelerde halihazırda sayısını tahmin edemeyeceğimiz kadar Suriyeli göçmen çalışıyor. Yani neredeyse her işyerine ortalama bir Suriyeli çalışan var. Genellikle çalışma hatta oturma izni olmayan Suriyeliler sigortasız olarak istihdam
edilirken, Türk çalışanlara göre daha düşük ücret alıyorlar. Ancak Suriyelilerin tercih edilmesinin tek nedeni düşük maliyet değil. Aynı zamanda Türkiye'de sayıları giderek artan Suriyeliler için devlet yardımları dolaysıyla ev kiraları artmış durumda, artık Esenler’de bırakın esnaflığı ev kiralamak bile mesele haline geldi, vergi vermeyenlerle vergisini verenler nasıl rekabet yapar?” diyerek sitem ettiler.




  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli