Esenler Pir Sultan'da Hızır Lokması

Esenler Pir Sultan

Esenler Pir Sultan Abdal Kültür ve Cemevi, Alevi inancına göre Ocak ayının ilk haftası ile Şubat ayının ortasına kadar tutulan Hızır Oruçları’nın son günlerinde, halk arasında ’Hızır Lokması’ ol


Haber/Musa Bazin

Esenler Pir Sultan’da Hızır Lokması
 
Esenler Pir Sultan Abdal Kültür ve Cemevi, Alevi inancına göre Ocak ayının ilk haftası ile Şubat ayının ortasına kadar tutulan Hızır Oruçları’nın son günlerinde, halk arasında ’Hızır Lokması’ olarak da bilinen niyaz (lokma) dağıtımı geleneğini sürdürüyor. Geleneklere göre 3 gün boyunca Hızır Orucu tutan genç kız ve erkeklerin hiç su içmeyerek 3’üncü günün gecesinde, rüyasında kendisine su verenle evleneceğine de inanılıyor. 
 
Cemevi merkezinde düzenlenen lokma dağıtım töreninin ardında Esenlerde Cemevi taleplerini bir yürüyüş ile protesto etti. Yürüyüş dernek merkezinden Esenler Belediyesine yürüyen kalabalık gurup sloganlarla taleplerini dile getirdiler.

Basın açıklamasında; Esenler'de yaşayan Aleviler olarak Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği çatısı altında 1994 yılından beri hak mücadelesi yürütüyoruz. Biz aleviler tarih boyunca katledildik. Çorum’da. Maraş’ ta, Gazi’de, Gezi'de, Sivas'ta Koçgiri’de şimdide Suriye'de Aleviler katlediliyor.

Bu katliamlara izin vermeyeceğiz ve asimilasyon politikalarına karşı durarak Devletin Alevlisi olmayacağız. Biz Esenler'de yaşayan Aleviler olarak birçok ilde, ilçe olduğu gibi Esenler’dede Cemevi mücadelemizi sürdürüyoruz.


Esenler'de Cemevi için bir yer talep ediyoruz bunu için 20.000 imza topladık. Topladığımız bu imzaları Kaymakamlık başta olmak üzere yetkili kurum ve kurulularla götürdük. Ancak her zaman olduğu gibi yine dikkate alınmadık.

Geçen yıl Muharrem orucunda Belediye Başkanı sayın M.Tevfik Göksu Esenler Pir Sultan Abdal Kültür ve Cemevi Derneğini ziyaret ederek yaklaşık 500 kişinin olduğu ortamda siz gelecek yılda Muharrem orucunuzu Cemevi'nde açacaksınız demişti. Aradan geçen bir buçuk yıla rağmen verilen sözler tutulmadı. Ne zaman Cemevi talebimizi dile getirsek bizler geri gönderildik ve yer yok denildi. Esenler'de yaşayan Alevi yurttaşlar Cemevi yeri çok görüldü. Biz Cemevi talebimiz için asla mücadelemizi bırakmadık ve bırakmayacağız da. Aksine bu daha başlangıç olduğunu hatırlatır bundan sonra Cemevi yerimiz olana kadar bu mücadelemizi daha kitlesel bir biçimde sürdüreceğiz.
Bizler Esenler için bir Cem evi yeri istiyoruz. Bu halkın inancını hiçe sayamazsınız,bütün dinlere,dillere,Mezheplere eşit ve saygılı davranmak zorundasınız diyerek eylemlerini bitirdiler.

 
 
Belediye Başkanlığı binasının önünde yapılan basın açıklaması ile eylemlerine son verdiler. Esenler Belediyesi Başkanlık binasının önünde basın açıklaması esnasında makamında bulunan Belediye Başkanı Göksu Alevi yurttaşların bu taleplerini görmezden gelirken, vatandaşların dağılmasından sonra korumaları ve güvenlik elemanları kapıda ancak göründüler.


 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı