Tarih: 04.07.2021 20:04

Esenler Pir Sultan Sivas Katliamını Lanetledi

Facebook Twitter Linked-in

4 Temmuz Pazar günü Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği anmada, katledilen canlar için  saygı duruşu yapıldı

Sivas anma etkinliğini, Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başkanı Fahrettin Erdoğan ve yönetim kurulu büyük titizlikle hazırladılar. Etkinliğe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eski Başkanı Nadir Çatar’ın elinde dernek flamasıyla katılması anlamlıydı.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan anlamlı ve kınama içerikli konuşmaya Seyfettin Derman’ın Pır Sultan’dan yaptığı alıntılar damgasını vurdu.

Başkan Yardımcısı Hüseyin Alcan’ın yaptığı basın açıklaması şöyle:
Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında 33 canımız gerici katil bir güruh tarafından yakılarak vahşice katledildi. Bu katliam devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesine yönlendirmeleriyle, son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Sivas belediyesi tarafından katliamdan birkaç gün önce madımak otelinin etrafına şehrin hiçbir yerinde çalışma olmamasına rağmen kamyonlar dolusu parke taşları bırakıldı. Dönemin Sivas Belediye başkanı bu güruha dönüp “bir defa şöyle bir Fatiha okuyalım, gazanız mübarek olsun” gibi provokatif ve kışkırtıcı söylemlerle ateşe benzin dökenlerden biri oldu” dedi.
Sözlerine: “şehirde o gün binlerce kişiden oluşan bir güruh tekbirlerle ve katliam çağrılarıyla otelin önünde toplanırken, en ufak olayda bile yüzlerce polisle hemen müdahale eden emniyet güçleri ortalıkta hiç görünmediler. Göstermelik olarak gelen birkaç polis ise olayları seyretmekle yetindi,” diyerek devam etti.

Hüseyin Alcan, “Bu insanlık düşmanı katiller kan ve intikam sloganlarıyla katliam için harekete geçerken devletin hiçbir gücü onlara müdahale etmek için bir hamlede bulunmadı. Müdahale etmek bir yana, bu katiller planlı bir şekilde teşvik edilip yönlendirildi,” dedi.

 
“GELİN ACILARIMIZI ORTAKLAŞTIRALIM. HEP BİRLİKTE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM”

Alcan: 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, yok sayılan tüm toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden ezilen, ötekileştirilen ve yok sayılan tüm canlarımızı karanlığa karşı aydınlığı, zulme karşı adaleti, zorbalığa karşı özgürlüğü savunmak için alanlara çağırıyoruz. Gelin hep birlikte 2 Temmuz’da tekçi anlayışa, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve baskı politikalarına karşı laikliği, özgürlüğü, eşitliği, adaleti, barışı, demokrasiyi ve halkların kardeşliğini savunarak katliamda yitirdiğimiz canlarımızı analım. Gelin 2 Temmuz’da acılarımızı ortaklaştıralım. Gelin hep birlikte dayanışmayı büyütelim” dedikten sonra anma etkinliğine katılan kitle:

“Sivas Madımak Katliamını unutmadık, unutturmayacağız, Sivas’ın ışığı sönmeyecek, Madımak utanç müzesi olacak” şeklindeki sloganları atarak meydandan olaysız bir şekilde ayrıldı.


 
.

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —