Esenler İlerde Muhteşem Bir Şehir Olacak'

Esenler İlerde Muhteşem Bir Şehir Olacak

Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin “Esenler’in sorunlarının başında çarpık yapılaşma geliyor. Askeri alan bize bir rezerve olarak geldi bu alan çok büyük bir alan, eğer Esenler’e münhasır kılınır ve

“Esenler İlerde Muhteşem Bir Şehir Olacak”
Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin “Esenler’in sorunlarının başında çarpık yapılaşma geliyor. Askeri alan bize bir rezerve olarak geldi bu alan çok büyük bir alan, eğer Esenler’e münhasır kılınır ve çok iyi planlanır ise Esenler ilerde muhteşem bir şehir olacak.”

Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin 2 yıllık geçirdiği zamanı ve birçok konuda yapılan çalışmalar hakkında Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Serkan Basut’a açıklamalarda bulundu. İki bölümünün de açıklayacağımız röportajın ilk bölümünde kentleşme ve imar konusuna değindi.
Esenlere ilk gelişinin görev günü olduğunu söyleyen Şahin ben İstanbul’u Esenler’e gelişimle tanıdım, ilk gün ürkmüştüm ama zamanla alıştım.

“Dönüp dolaşıp yapı stokunda oluşan problemlerden bahsetmek zorunda kalıyoruz”
Sorular Esenler’in sorunların temelinde çarpık kentleşme var diyen Şahin “İstanbul’un temel sorunu ama Esenler’de daha yoğun. Eğitimle, Sağlıkla, Trafikle alakalıda olsa hangi kamu hizmetinden konuşursak konuşalım dönüp dolaşıp yapı stokunda oluşan problemlerden bahsetmek zorunda kalıyoruz temel sorun kentleşme. Burada yoğun bir yapılaşma olmuş ve plansız olmuş dikine bir gecekondulaşma olmuş enine bir gecekondulaşma bu problemi oluşturmazdı. Tek katlı bahçeli gecekondular Eğitim ve güvenlik sıkıntısı getirmez, tutup ta 5 katlı oluşturursanız arabalar park edecek yer bulamaz okullarda da yığılma olur tüm kamu sistemleri bu plansız ve yoğun sistem karşısında çöker Esenler’inde İstanbul’unda temel sorunu bu.”

“Metre kareye düşen insan sayısına düşen Türkiye’nin en yüksek rakamlarını oluşturuyor”
Halen Esenlerin Kentleşme sorununun olduğunu ifade eden Şahin “En önemli konumuz İlçemizdeki kentleşme sorunlarıdır. Bunu da şöyle söyleyelim İlçenin genel yüz ölçümü 18 km bunun 8 km. kullanım dışı alan 2 km. yollar ve yerleşke sadece 8 km de bizim yaklaşık 500 bin insanımız var buda metre kareye düşen insan sayısına düşen Türkiye’nin en yüksek rakamlarını oluşturuyor. Yeşil alan olarak ta en düşük seviyelere geliyor. Okullardaki öğrenci sayımızın yüksek oluşun yeteri oyun alanlarımızın olmayışının sebebi bile budur. “

Eğitim Konusunda Şahin“sürekli yazı geliyor arsa temin edin hemen yatırım yapacağız”
Tekli eğitime geçmenin yeterli eğitim alanının olmayışından kaynaklandığını söyleyen Şöyle devam etti.”Şu anda Devlet ikili Eğitimden hızlı bir şekilde tekli Eğitime geçmek için yatırım yapıyor. Bize de sürekli yazı geliyor arsa temin edin hemen yatırım yapacağız diye peki Esenler’de arsa var mı burada araç park edecek yerimiz bile yok. “
“ona yerinde dönüşüm diyorlar, kentsel bir dönüşüm olmuyor”
Devamla Şahin “Kentsel dönüşüm adı altında yenilenen binalar aslında kentsel dönüşüm değil ona yerinde dönüşüm diyorlar kentsel bir dönüşüm olmuyor. Burada Belediyenin ya da bu imarı planlayan Belediyelerin şöyle bir ikilemleri var bu alanlarda imarın yasaklanması ve top yekim bir kentsel dönüşümün yapılması gerekir. Mevcut binalarımız yapı kalitesi olarak o kadar kötü durumdaki gelmesi muhtemel yakın deprem durumunda çok ciddi can kayıplarıyla karşılaşabiliriz.”


“kentsel dönüşümde de işinizi zorlaştırmış olursunuz”
Ada bazında binaların yenilenmesine vurgu yapan Şahin “Yerinde dönüşüm belki kenti güzelleştirmiyor ama binaların kalitesini yükseltiyor. Buna müsaade ettiğiniz zaman ilerde yapacağınız bir kentsel dönüşümde de işinizi zorlaştırmış olursunuz. Bir Adada kentsel dönüşüm yapacağınızı düşünün ama o Adada bulunan binaların çoğu yenilenmiş insanlar ciddi masraflar yaparak binasını yenilemiş, siz diyorsunuz hayır ben burayı komple sileceğim içerisine yeşil alan koyacağım şöyle olacak böyle olacak diyorsunuz bununda maliyeti ciddi anlamda artar.”

“Askeri alan bize bir rezerve olarak geldi”
Askeri alanla Esenlerin önünü açıldığını ve yeni vizyon kazanacağını söyleyen Şahin “ Esenler bu konuda çok şanslı en azında bu yönlü bizim bir rezerve alanımız var. Askeri alan bize bir rezerve olarak geldi bu alan çok büyük bir alan, eğer Esenler’e münhasır kılınır ve çok iyi planlanır ise Esenler ilerde muhteşem bir şehir olacak. Ama yeni konut ilave etmeyeceksiniz mevcut konutları bu alana taşıyıp yenilemeliyiz ama orası da dursun burayı da yaparsak sadece elimizdeki oksijen yuvası olan askeri alanı da kaybederiz oradaki amacın mutlaka mevcut yapı stokunun seyreltilmesi olmalıdır. “


 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı