Esenler Havaalanı Konutlarında İsyan Bitmiyor

Esenler Havaalanı Konutlarında İsyan Bitmiyor

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun, “ Havaalanı Mahallesinde yapılan dönüşüm için “Türkiye’nin Kentsel dönüşüm laboratuvari” dediği yerde vatandaşlar Emlak


Göksu’nun Türkiye’nin Laboratuvar dediği ve dönüşümünü Gerçekleştirdiği Havaalanı konutlarında dün hak sahipleri site yönetiminin ofisine yürüdü. Site yönetimine eksiklerini anlatan vatandaşlara, “biz sizin muhataptınız değiliz, gidin Başakşehir’de bulunan merkez ofisimize derdinizi anlatın- gidin ESKON’A sorunlarınızı bildirin” diyen Emlak yönetiminin görevlileri ile hak sahipleri arasında süren görüşmelerden sonuç alamayan hak sahipleri isyan etti.
 
Havaalanı kentsel dönüşüm siteleri sakinlerinin yaptığı konuşmalar…

"
HİZMET PAYLAŞIMI YERİNİ RANT PAYLAŞIMINA BIRAKMIŞ…"

“1407 dairenin 2016 Haziran ayından beri emlak konutları tarafından kurulan emlak yönetimi yönetiyor. 3 yıldır bizler hizmet alamıyoruz, dairenize misafir geliyor bilginiz olmuyor. Güvenlik görevlilerinin geneline bakarsanız ciddi sorunlar olduğunu göreceksiniz. Sitemize hizmet yapmak ve sorunlarımıza çözüm bulmak için yüksek paralar ödediğimiz Emlak yönetiminin bizlere kapımızdan çöpümüzü almaktan başka bir hizmetleri olmuyor”.
 
“Sitemizde ortak alanlarımız olan peyzaj alanlarına söylememize rağmen 3 yıldır bir ağaç dahi dikilmedi. Her yıl bütçe açıklaması yapıyorlar ve büyük rakamlar harcandığını görüyoruz. Kendilerine soruyoruz, bu masraflar nereye ve kimlere yapıldı diye verdikleri cevaplar gelir geçer. Bizlerden alınan paraların karşılığında bir hizmet alamadığımız gibi hesap soramıyoruz. Daha yeni aidatlara %20’lere varan zam yaptılar. 180 lira ödeyen hak sahipleri bugün 209 lira ödüyor.201 lira olan aidat 240 liraya çıktı. Metrekare paylarına göre paralar alıyorlar”.
 
“İBB Başkan adaylarımızın ikisi de seçimlerde İSKİ suyu kullanan aboneye % 40 indirim yapacağız demişlerdi, bırakın indirimi bu sitelerde oturan bizler, mahallelerde suyun pirim fiyatı olarak 4 lira öderken bizler 8 lira ödüyoruz. Bizlere çok fazla yüklenen emlak yönetimini protesto etmek için bugün site sakinleri olarak sokağa çıktık ve site yöneticilerinin yanına gittik. Bizler yapılan yanlışı ve alınan aidatları sorduğumuz site yöneticisi bize hoş olmayan bir tavırla yaklaştı. Biz onlara verdiğimiz paranın karşılığında hizmet istiyoruz ve aidat paralarını nereye harcıyorsunuz diye sorduk”.
 
“Otopark katlarına inemiyorsunuz egzoz gazları binanın içinde, havalandırma sistemleri otomasyondan çıkmış manüel olarak çalıştırılıyor. Yani teknik ekip istediği zaman havalandırmayı 10- 15 dakika çalıştırıyor. Yüksek katlarda havalandırmalar çalışmıyor, koridorlarda ki kokular, mutfakta pişen yemek kokusu koridorlarda nefes almamızı zorlaştırıyor, bu sorunu çözen sistemlerin tamamını devre dışı bıraktılar. Havalandırmalar yüksek sesle çalıştığı için, üst kattaki komşular şikayette bulunuyor bu nedenle devre dışı bırakıldıklarını söylüyorlar. Ama iki blokta bu sorun yok, bu bloklarda izolasyon ve sulu sistem çalışıyor ama 9 blokta bu çağdışı sistem kurulmuş. Bakınız üç yıldır bağırıyoruz burada bir sitede bir yangın çıkarsa felaket olur, insanlarımızın canına ve malına zarar gelecek. 1400 dairenin yangın sensörları devre dışı. Binaların etrafında dolaşmak tehlikeli, her an başınıza bir mermer parçası düşebilir. Tüm bu söylediklerimizi dikkate almayan bu yönetim burada neden var olduğunu anlamış değiliz”.
 
“3 yıldır kendilerine bir değil birçok kez şikayetlerde bulunduk, kuzey cephesinde kalan dairelerin birçoğu su alıyor, sebebi kullanılan malzemenin kalitesizliği, müteahhittin eksikliğini anlattık ama her söylediğimiz kulak arkası edildi. Bakın çimere, emlak konuta, her tarafa yazdığımız hiçbir dilekçemize cevap verilmiyor.  Bizler artık emlak yönetiminin ve diğer birimlerin samimiyetine inanmıyoruz. Burada hizmet paylaşımı yerini rant paylaşımına bırakmış, buranın aylık geliri 400 bin lira ve bu gelir sadece personele dağıtılıyor.Neyin nereye gittiğini kimse soramıyor, sorgulayamıyor sorduğunuz sorular cevapsız kalıyor”.
 
“Site içine bazı kuruluşlardan reklam alınıyor, soruyoruz ve diyoruz biz hak sahipleriyiz, bankamatikten kaç para alıyorsunuz ve bu gelirler bu kişilerden alınan paralar bu site sakinlerinin neden aidatlarına yansımıyor “bize bunun hesabını soramazsınız” diyerek azarlanıyoruz.  Hak sahiplerinin aidatları bu gelirler karşısında düşmesi gerekirken artmasına tepkiliyiz. Burada yaşayan insanların % 70’i emekli insanlar. Bu işin sonunun daha kötüye giteceğinden korkuyoruz”.
 
“Bizimle 2011 yılında yapılan resmi protokolde, noter onaylı sözleşmelerde yönetim 3 yıl ESKON’da kalacak ibaresi var. Bugün Eskon’a gittiğimizde “bu sorun bizi ilgilendirmez, emlak konutla konuşun” deniliyor, protokolde Eskon’un adı yazılı. Bizlere verilen sözler tutulmadı. Hak sahiplerinin 1407 dairesi var ama toplamda 720 otopark yerimiz var, toplamda bakarsanız otoparklarımız yarı yarıya elimizden alınmış. Bizlerle en başında yapılan anlaşmada ve sözleşmede her daire için 25 metre otopark anlaşmamız vardı ama geldiğimiz noktadaki sıkıntılarımız ortada. Bizlere verilen sözler havada kaldı. Bizlerle yapılan anlaşmada burayı 3 yıl emlak konut yönetimi yönetecekti, 3 yıl doldu ama yine biz yöneteceğiz diyorlar. Bizde diyoruz buranın hak sahipleri bizsek burayı biz yöneteceğiz, burayı bize bırakın. İnanın bunların bizlerden topladıkları paralarla burası gibi 4-5 yer yönetilir”. 
 
“Bizlerle ilgilenmeyen, ilgilenmesi gereken belediye başkanımız olmalıydı, kendilerine güvendi ve yerlerimizin dönüştürülmesi için kendileri ne dediyseler bizler kabul ettik. Bizlere bu konutları yaptılar ve depreme dayanıklı konutlar teslim ettiler ama gelinen bu durumdan rahatsız olmamak mümkün mü? Bizler depremin vereceği zarardan daha çok zarar görür olduk. Bizleri önce sahiplenenler bugün sahipsiz bıraktılar. belediye başkanı bize bir ara gelin yönetimi değiştirin dedi ama bizler bir araya gelemiyorsak bu işler bu şekilde mi devam edecek veya bu karışıklık içinde hep bizler mi mağdur olacağız? Halkımızda oluşan algı “Biz nereye gidersek gidelim bizim sorunumuzu kimse çözmüyor” yönetimlerde liyakat olmadığından bu sorunları yaşıyoruz”.
 
“Bizler bir bardak çay içinceye kadar dikkate alınıyoruz ve sonrası unutulmak oluyor. Belediye ve yetkililer bize her seferinde gidin emlak konut yöneticileri ile sorunlarınızı konuşun oluyor. Halbuki bu ilçeyi yönetenler burada yaşanan olumsuzluklara çözüm bulmak zorundadırlar. Bu sitelerde yaşayan insanlar bu ilçenin insanlarıdırlar. Yetkililere birçok önerilerimiz oldu, mesela bir dijital kütüphane, yüzme havuzu, spor yapabileceğimiz salonları ama kimse ilgilenmiyor. Bizler buraya bir heyet gelmesini istiyoruz. Bakınız bazı yerlerimiz, kapalı odalar pislik içinde, sağlıksız ve hastalık saçma tehlikesi var. Yangın kapıları içeriden açmak için kolu yok, asansörler devre dışı. Bu sorunlar yönetenleri yakinen ilgilendirmeli, burada 6-7 bin insan yaşıyor. Bu sorunlara duyarsız kalmak ve sorunlarımıza siyasi gözle bakmak yanlıştır. Bizlerin sorunu kanayan bir yaradır. Bu sitelerin bir an önce yeni ve liyakatli kişiler tarafından yönetilmesi gerekiyor” dediler.

 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli