Esenler Çiftehavuzlar Dönüşümüne Mahalleli Tepkili

Esenler Çiftehavuzlar Dönüşümüne Mahalleli Tepkili

Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi’nde, Kentsel dönüşüm toplantısında bir araya gelen vatandaşlar Esenler Belediyesine ve TOKİ’ye seslenerek“dişimizden tırnağımızdan keserek, alın terimiz olan yerlerimizin r

Esenler Çiftehavuzlar Dönüşümüne Mahalleli Tepkili

Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi’nde, Kentsel dönüşüm toplantısında bir araya gelen vatandaşlar Esenler Belediyesine ve TOKİ’ye seslenerek“dişimizden tırnağımızdan keserek, alın terimiz olan yerlerimizin rantsal dönüşüme kurban edilmesini istemiyoruz, biz burada ve bir arda yaşamak istiyoruz” dediler.
 
Çiftehavuzlar Mahallesi Dernek yöneticilerinin organize ettiği Kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısına mahalle sakinleri büyük ilgi göstererek yoğun katılım sağladılar. Esenler Çiftehavuzlar Mahallesinde yapılan bilgilendirme toplantısına, CHP İstanbul İl yönetiçisi Aksal Örüklü, SP İlçe başkanı Tuğrul Yalçınkaya, CHP Belediyesi meclis üyesi İNŞ Müh Mustafa Usta, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)  Avukatları, Dernek Başkanı Hasan Boyoğlu ve yönetim kurul üyeleri katıldılar.   
 
Bilgilendirme toplantısının amacının, Esenler Belediyesi’nin TOKİ ile birlikte Çiftehavuzlar Mahallesinde Kentsel Dönüşüm hakkında hak sahiplerine, Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm projesi hazırladıklarını ve mülkiyet analizleri hakkında bilgi vererek daha sonra sözleşme imzalamanız gerekliliğini vurguladıklarını söyleyen vatandaşlar bu durum karşısında bir araya gelerek ne yapacakları için toplanıldığını ifade ettiler.
 
Yalçınkaya “dönüşümün adil olmasını, vatandaşlarımızın mağdur edilmeden”
 
Yapılan bilgilendirme toplantısında SP İlce Başkanı Tuğrul Yalçınkaya, “bizler belediye meclis üyesi olduğumuz dönemde Kentsel dönüşümün acilen yapılmasını, ama yapılacak dönüşümün adil olmasını, vatandaşlarımızın mağdur edilmeden yerinde bir dönüşümün yapılmasını önergelerle meclis gündemine taşıdık. Bugün gelinen noktada yapılanların yanlış olduğunu ve rantsal dönüşüm nasıl yaparız, halkın birikimlerine nasıl ortak oluruz düşüncesinde olanları görüyoruz. Sizlerin birlikteliği bizleri heyecanlandırdı. Bizler sizlerin yanındayız, sizlere her türlü desteği sunmaya hazırız” dedi.
 

“Nüfus 360 bin. Bugün Esenler’in nüfusu 510 binlerde bu üç rakam birbirini tutmadığı için”
CHP İstanbul İl Başkan yardımcısı Aksal Örüklü,” Esenlerin öngörülen nüfusu 380 bin, yani bu kadar insanın yaşayacağı bir yer için sağlık, eğitim alanı, otoparkı, yolları, donatı alanları olacak şekilde bir planla dizayn edilmiş, 2013 yılına kadar Esenler’de uygulamalı imar planı yapılmamış. Havaalanı konutları yapılana kadar böyle yönetilmiş Esenler o gün yapılan planlarda ise öngörülen nüfus 360 bin. Bugün Esenler’in nüfusu 510 binlerde, bu üç rakam birbirini tutmadığı için Esenler’de yaşayanların hayatlarını sıkıntıya sokan problemler var olacak.  Bakınız 2011 yılında burası gecekondu önleme bölgesi ilan edildi. 2013 yılında ise 6306 sayılı yasaya göre mahalleniz riskli alan ilan edildi. Neden gecekondu önleme bölgesi ilan etiniz ve iki sene sonra 6306’ya göre riskli alan ilan ettiniz? 6306 sayılı yasa afet riskli alanların dönüştürülmesiyle ilgilidir, kentsel dönüşümle ilgili değildir. Esenler belediyesi samimiyse şunu söylemesi lazım buranın metresi şu kadar ve hakkınıza düşen bu kadar, yapılan işlerin sonucunda hakkaniyet budur demeli. Ama biz biliyoruz ki bunların hakkaniyeti düşündükleri yok. Biz buraya şu kadar inşaat yapacağız ve burada sizin hakkınız bu kadar diyemiyorlar.
 
 “vatandaşı mağdur etmeden dönüştürmeye çalışacaksın”
Bugün çıkarılan 6306 sayılı yasa gücü onların eline verdi. Bu güce karşı sizin yapacağınız birlikte olmak ve birlikte kararlar almak olmalıdır. Şayet bireysel hareket yaparsanız siz kaybedersiniz. Mahallenizi riskli alan ilan edenler burayı tahliye etmesi gerekiyor, aksı halde olabilecek tüm sorumluluk onlara aittir. Buranın artık boş arsa haline gelme zorunluluğu var. İkinci alternatif ise vatandaş burayı boşaltmıyorsa imara açacaksın ve burada yaşayan insanımıza gerekli bilgileri vererek tüm kolaylıkları sunacaksın. Yani vatandaşın yerini pazarlamaya değil, vatandaşı mağdur etmeden dönüştürmeye çalışacaksın, imar planını yaparak vatandaşa “ister siz ister bulacağınız ve anlaştığınız bir müteahhitle” yapın diyeceksin” dedi.  
 

“muallaklıklarla dolu bir belge var ve sizler bu kağıtlara imza atmamalısınız”
Tozkoparan dernek başkanı Ömer Kiriş, “sizlerin sorunlarının aynısını biz yaşıyoruz. Elinize verilen belgeler bir satış sözleşmesidir, muvafakat değildir. Bakın başlıklarda muallaklıklarla dolu bir belge var ve sizler bu kağıtlara imza atmamalısınız. Derneğinizin tuttuğu avukatların bilgisi dışında hareket etmeyin, birlik be beraberlik içinde olun. Biz insan için yapılacak dönüşüme değil, halkın haklarını gasp edecek olan anlayışa karşıyız” dedi.


“el ele vererek böyle bir uygulamanın yapılmasını engellemek elinizde”
CHP Esenler Belediyesi meclis üyesi İnş. Müh Mustafa Usta,”arkadaşlar ben burası için bazı araştırmalar yaptım ve buradaki binaların durumu üzerine çalıştım. Esenlerde yapılacak kentsel dönüşümde Çiftehavuzlar ikinci sırada yer alıyor. İlk dönüşüm Havaalanı mahallesinde yapıldı, durum ortada ve çok kötü, yaşanılmasını bırakın oturulmayacak bir durum ortaya çıktı. Havaalanında dönüşüm yapılmadan önce yoğunluk 1,9 iken şimdi 8,6 oldu. Üç emsalle plan yapacağız diye yola çıktılar ve bu şehre büyük kötülük yaptılar. Şimdi sizlerin el ele vererek böyle bir uygulamanın yapılmasını engellemek elinizde. Bakınız yapılan konutlarda sizler hak sahipleri olarak varlığınızı devam ettiremeyeceksiniz. Birçoğunuz ise burada oturamayacak. Bunlar sizleri soylulaştırmak istiyorlar. Arkadaşlar buranın çilesini, sıkıntısını sizler çektiniz, ama birileri gelmiş sefasını biz süreceğiz yaklaşımında. İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan mahallenize sahip çıkın, yerlerinizin gerçek değerlerini göz önüne alın ve önünüze konulan hiçbir evraka hukukçularınıza tanışmadan imza atmayın” dedi. 

 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli