Esenler Cemevi'nde Muharrem'in ilk lokması Hüneroğlun'dan

Esenler Cemevi

Esenler’de yaşayan Alevi Yurttaşlar yıllar sonra kavuştukları cemevin’de Muharrem ayının ilk gününde Muharrem’in ilk lokmasını birlik ve beraberlik içinde açtılar. Muharrem’in ilk lokmasını &Cced


Esenler’de yaşayan Alevi yurttaşlar Çiftehavuzlar Mahalle muhtarı Mahmut Hüneroğlu’nun Esenler Canevi’nde verdiği Muharrem lokmasında buluştular.

Alevi canlar Oruç açmadan bir saat öncesinde Esenler Cemevi’nin avlusunda toplantılar, muhabbet ettiler ve kurulan masalara yapılan lokma servisi ile topluca oruçlarını açtılar. Muhtar Hüner,oğlu Muharrem ayı yas ayıdır ve bu ayın tüm insanlığa barış, huzur getirmesini, ülkemize bereket ve bolluk getirmesini dilerim” dedi.

Esenler Cemevi’nin dedesi Dersimli Hıdır Cenan dede Muharrem lokmasını niyazından sonra günün anlamını belirten konuşmasını yaptı.



Hıdır Cenan dede: Alevi yurttaşlar açısından önemli bir ibadet ve yas süreci olan 12 İmamlar -Muharrem Orucu 9 Ağustos’ta başlıyor ve Muharrem ayının neredeyse tamamı yas ile geçiyor. Alevi inancına göre Muharrem orucu Adem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas ’tır. Bundan dolayıdır ki Muharrem orucunun diğer bir adı da Yass-ı Matemdir. Muharrem orucu ile Hz. Adem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığımızı yinelediği buaytüm islam aleminin yas ayıdır. Katledilen İmam Hüseyin’in yasını tutuyoruz.


Hıdır Cenan dede: Muharrem ayı tüm Peygamberlere kurtuluş ayıdır ama ne yazık ki Hz. İmam Hüseyin’e kurtuluş ayı olmamıştır. Bu ayda tüm insanlığın barış içinde olmasını, savaşların son bulmasını, kardeşliğin en yüksek seviyeye ulaşmasını Allahtan niyaz ederim. Yanan ormanlarımızın yeşermesini, bolluk ve bereketli günlerin olmasını dilerim.
Hıdır Cenan kimdir…

 Esenler’de Alevi yurttaşlarımızın en büyük eksiği olan Cemevi”ne kavuşmaları bizleri mutlu etmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Ben Tunceli Dersim doğumluyum. Avucan ocağının bir ferdi ve evladıyım. Allah Esenlerin ilk Cemevi’nin dedesi olmasını bana nasip eyledi.

/>


 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı