Tarih: 30.09.2017 20:06

Esenler Belediye Şirketi ESKON Rantsal Paylaşım Aracı m?

Facebook Twitter Linked-in

Esenler Belediye Şirketi ESKON Rantsal Paylaşım Aracı mı? 
Esenler Turgut reis mahallesinde bulunan 544 parselde neler oluyor?

Esenler’de kentsel dönüşüm amaçlı ayrılan yer imar plan tadilatı yapılarak,” kılıfına” uydurularak rantsal amaçlı satılıyor. Belediyenin yaptığı mahkemedeki savunmasında Esenler Turgut reis mahallesindeki 544 parselin kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılacağını ve tüm savunmalarını bu doğrultuda yaptıklarını tebliğ etmelerine rağmen belediyenin çoğunluk üyesi olan AKP‘li meclis üyelerinin oylarıyla amacı dışında kullanılmak üzere belediye kuruluşu ESKON’a satıldı. ESKON ‘un bir şirketle kar ortaklığı anlaşması yaparak kamu yararına kullanılması gereken bu parselde kentsel dönüşüm yerine rantsal paylaşım yapılıyor.


Esenler Belediye şirketi ESKON kentsel dönüşüm amaçlı ayrılan 544 parseli satın aldığında satın alma bedeli olan 55 milyonu belediye kasasına yatırdı mı?
-Eskon tapusunu kendi uhdesine aldı mı?
-Eskon ile anlaşma yaptığı şirket hangi şartlarda anlaşma yapmıştır?
-Eğer böyle ise Esenler Belediyesi bu işin neresindedir?

Kentsel değil rantsal paylaşım
Esenler Turgut reis mahallesinde bulunan 544 parsel imar plan tadilatıyla 2015 Aralık ayında askıya asıldı ve bu planlara CHP Belediye meclis üyesi Mustafa Usta, itiraz etti. Usta’nın itirazı Esenler belediyesinin 2016 Şubat meclisinde, Usta’nın yurt dışında olduğu toplantıda oy birliği ile geçti. Mecliste bulunan diğer CHP’li meclis üyelerinin konuyu bilmemeleri ve gafletleri sonucunda, imar komisyonunun itirazı ret eden kararı mecliste oy birliği ile kabul etildi. Ancak Usta, yurt dışından gelir gelmez 544 parseli mahkemeye taşıdı. Belediyenin yaptığı tüm savunmalarda bu parselin kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılacağını ve savunmalarını bu doğrultuda yaptıklarını mahkemeye tebliğ ettiler. Ancak bu savunmalarından sonra bir şirketle kar ortaklığı anlaşması yapan Esenler belediyesi rantsal paylaşım projesini işletmeye başladı.

Göksu, kentsel dönüşüm demişti

Hâlbuki Başkan Göksu, her bulunduğu toplantıda Oruç reis mahallesinde hisseli alanlarda sıkıntı yaşandığını söyleyerek, bu yerlerin dönüştürülmesiyle alakalı bu parseli kullanacağını söylüyordu. Bu parselin tadilatı İBB’den geçerken İBB meclisine verdikleri savunma da bu yöndeydi. İBB’nin imar planlama müdürlüğünün olumsuz görüşüne rağmen meclisten oy çokluğu ile bu plan geçti.
Mahkeme önce Usta’nın haklı olduğuna karar verdi
CHP Belediye meclis üyesi Mustafa Usta’nın, itiraz ederek mahkemeye taşıdığı adı geçen parseli esastan görüşen mahkeme Usta’nın haklı olduğuna karar verdi ve 22 Şubat207’de yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Belediye bu karar üzerine 4. idare mahkemesine itiraz yaptı. 4. İdari mahkeme Usta’nın hiçbir görüşü alınmadan belediyenin yaptığı itirazı “TARAFLI” olarak, “BAĞIMSIZ YÜCE MAHKEME” Usta’nın itirazını usulden bu davayı açma ehliyetinin olmadığına hükmetti ve yürütmenin durdurulmasının kaldırılmasına karar verdi. 
Usta, tüm mahkeme kararlarına rağmen bu davayı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 24-08-2017 tarihinde belediyeden savunma istediği bilgisine ulaştık. Belediye Danıştay’ın istediği savunmasını yasal süreç olan 24-09-2017 tarihine kadar yaptıktan sonra Danıştay son kararı verecek ve süreç noktalanacak. Şimdi Danıştay’ın vereceği kararı merakla bekleyen Taraflardan Esenler halkı ve Usta’nın beklentisi 3194 sayılı imar yasasına aykırı yapılan bu imar plan tadilatı ve uygulamasının iptal edilmesidir. Diğer taraflardan Esenler belediyesi ise kendileri yararına olan bir kararın verilmesini merakla bekliyor.
Mahkeme sonuçlanmadan satışa başladılar
İşin esas boyutu, mahkeme sonuçlanmadan ve bir kesin karar çıkmadan Belediyenin şirketi ESKON bir özel şirketle anlaşarak hem inşaatı başlattı, hem de basın lansmanını yaparak konutların satışı için tanıtımlar başlattı. Esenler belediyesine ve ESKON yöneticilerine sormak lazım, Esenler halkı mahkemenin devam ettiğini ve bu yerin Esenler halkına ait olduğuna dair bahsediyor mu? Yarın burada yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa, satılan dairelerin parasını nasıl iade edeceklerini ve yaşanacak mağduriyetleri nasıl karşılayacaklar… Hep bunlar Esenler halkının kafasında soru işareti olarak kalacak.
Esenler halkı Usta’yı disipline veren CHP’lilerden görev bekliyor
Gelelim, ana muhalefete ve mecliste halk adına üyesi bulunan CHP’ye, tüm bu gelişmelerin mimarı ve mahkemelerin muhatabı Mustafa Usta olduğu biliniyor. Usta partisinin ilçe yöneticilerince il başkanlığına şikâyet edildi. Usta partisi adına konuşamıyor, bireysel mücadele yapıyor, hareket alanı daraltılan Usta, yanında kimseyi bulamadığı gibi yalnız ve tek başına bırakıldı. Peki, Ustayı disipline verenlerin bu parsel hakkında ve Esenlerde yaşanan olumsuzluklar hakkında bir basın açıklaması ve bir tepkilerinin olup olmayacağını merakla bekliyoruz.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —