Tarih: 09.04.2016 14:32

Esenler Belediye Meclisi Gergin Bitti

Facebook Twitter Linked-in


Esenler Belediye Meclisi Gergin Bitti
 
Esenler Belediyesi Nisan Ayı toplantılarının 2. birleşimimde Belediyenin faaliyet raporu görüşüldü. Muhalefet adına konuşan Meclis Grup sözcüsü Mustafa Usta   “2015 faaliyet raporlarına CHP Meclis Üyeleri olarak hayır oyu vereceğimizi bilgilerinize sunarım” dedi.
 
Faaliyet raporunun görüşüldüğü oturum gergin başladı, ancak Meclis Başkanı Gülkıran gerilen ortamı yaptığı esprilerle yumuşattı. Faaliyet raporu üzerine ilk sözü alan AKP Gurup Başkan vekili Osman Gökçebaş Belediye çalışmalarını överek muhalefete eleştirilerde bulundu. Daha sonra CHP adına söz alan konuşmacı faaliyet raporunda yapılması gerekenleri ve yapılmayanları verilen kısa süreli konuşmada bir bir anlattı. Başkan Göksu ise faaliyet raporundaki eleştirilere cevap vermek yerine çok uzun bir konuşma ile şov yaptı.
 
Tüm bu konuşmalar meclis üyeleri tarafında dikkatlice dinlendi. Göksu konuşmasını tamamlayana kadar gayet güzel bir atmosferde geçen oturum AKP’li meclis üyesi Çiğdem Öz oturumun sonunda söz alarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na hakaret vari konuşması ortalığı hareketlendirdi. Öz’ün konuşmamasının ardında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Yüksel Kılıç’ın cevap hakkını kullanmasının ardından başta AKP İlçe başkanı ve Meclis Üyeleri CHP’li meclis üyelerinin olduğu sıralara doğru hücum ettiler.


 
CHP Meclis Üyesi Usta’nın konuşması;2015 Yılı faaliyet raporu ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmış olmak için söz almış bulunmaktayım. Faaliyet raporunun hazırlanmasında emeği geçen Belediyemiz emekçilerine teşekkür ederim.
 
2014 faaliyet raporları görüşülürken Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Tevfik Göksu 7 adet çalışma ilkesinden bahsetmiştir.
 
Bunlar; Verimlilik, hesap verebilirlik, şeffaflık, katılımcılık, sorun çözücü, adalet ve bilgiye dayanma olarak bahsetmiştir. Biz Belediye ye bu bahsettiğimiz 7 temel ilke ile yönetiyoruz diye dile getirmişti.
 
Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Belediye Başkanımızın bu ilkelerin çok uzağında kaldığını gördük. Belediye Meclisi ihtisas komisyonlarında, özellikle denetim komisyonları oluşumunda CHP Meclis üyelerinin olmaması bu yedi ilkenizle çelişmektedir.
 
Faaliyet Raporunu incelediğimizde;
Vadesi geçmiş, ertelenmiş vergi ve SGK borçları 16.634.857 TL ‘dir. Neden zamanında ödenmemiştir?
 
Uzun vadeli Banka kredi borçları 62.029.027 TL ‘dir. Hangi yatırımlar için bu borçlanma yapılmıştır?
 
Geçmiş yıllar zararında görünen 34.836,000 TL ‘lik harcama nedir? Hangi geçmiş yılları ve zararın nereden kaynaklandığını söylemelisiniz.
2015 yılında Esenler Belediyesinin 8.300.00 TL faiz ödediğini görüyoruz. Yani Esenler Belediyesi faiz ödeyen ödediğini itiraf eden Belediyedir.
Tahmini bütçede toplanacak bağışların gerçekleşme oranı %2’dir. Yani 16.000.000 TL bağış toplanacağı öngörülmüştür. Ama toplanan miktar 320.000,00 TL’dir. Bu bağışları kimlerin yapacağını düşünüyordun da gerçekleşmedi?
 
İdareye İlişkin Bilgiler Bölümünde
Yeşil alan olan 1077 parselde Et lokantası olduğunu söylüyorsunuz. Bu Et lokantası kim tarafından, hangi usulde, aylık ya da yıllık ne kadar ücret karşılığında işletilmektedir?  Defalarca sormamıza rağmen bizlerden gizliyorsunuz. Aynı şekilde Esenler Kültür Merkezinin bulunduğu yerde bulunan Kafe ve Restoran kim tarafından hangi usul ve bedel karşılığında işletilmektedir?
Yine Kaymakamlık Lojmanından bahsediyorsunuz. Bu lojmana kira bedeli olarak Belediyemiz ne kadar ücret ödemektedir? Kaymakamlığın kirasının Belediyemiz tarafından ödenmesinin yasal dayanağı nedir? Kaymakamlığın lojman ya da lojman kirası anlamında herhangi bir ödeneği yok mudur?
Yine faaliyet raporlarında Öğretmen evi dediğiniz yer İbrahim Turhan Lisesinin bahçesine yaptığınız kaçak bina ise bilesiniz ki orası eğitim alanıdır. Kaymakamlığın böyle bir talebinin orayı yasal hale getirmeyeceğini en az bizim kadar sizlerde biliyorsunuz. O konuyu takip ettiğimizi bilmenizi istiyorum.
 
1/1000 ölçekli planımızın plan notlarında;
 
Her türlü Resmi Kuruma ve Donatı alanlarında
Dini tesis alanlarında
Belediye hizmet alanı olan yerlerde
Cemevi Konusunda Samimi olun!Kültürel tesis alanlarında bile yurt yapılabilir ibaresine istinaden Esenlerimizin neredeyse her sokağında bir Vakıf ya da kimin olduğunu bilmediğimiz yurtlar türemiştir. Hemen hemen her meclis toplantısında da bu yurtlarla iş birliği yapma protokolü için yetki alıp bu yurtlara her türlü desteği verirken Cem Evi talebimizle ilgili önergemize verdiğiniz cevap samimiyetsizliğinizi ortaya koymaktadır.
 
 Cem Evi ile ilgili verdiğimiz yazılı önergemize üç satırlık cevabınız da Cem Evi talebimizin yerine getirilebilmesi için imar planlarında gerekli düzenlemelerin yapılması ve düzenleme sonucu oluşan alanın mülkiyet problemlerin çözülmesine müteakip yapının inşası için konu değerlendirilebilir diyorsunuz.
Esenler’ de yaşayan Alevi vatandaşlarımızı ve Derneklerimizi lütfen oyalamaktan vazgeçiniz.
 
Sayın Başkan, Değerli meclis üyesi arkadaşlarım. İlçe bakanım, basın mensupları ve değerli katılımcılar;
 
2015 yılı faaliyet raporu grubumuz tarafından incelenmiştir. Bu raporun yayımı ve hazırlanmasında emeği geçen belediyemiz işçi ve memur tüm emekçilerimizi kutluyor çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
 
5393 sayılı belediyeler yasası madde-34 Belediye encümeninin görev ve yetkilerini tanımlarken stratejik plan ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek görevinden bahsediyor. Encümenin görüşlerini belirten bir raporun meclisimize geldiğini görmedik. Acaba Encümen üyelerimizin imzaları olan böyle bir rapor geldi de biz mi göremedik?

Yine 5393 14.madde (A' da) ''nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. '' diyor. Böyle bir evin yapıldığından haberimiz yok. Yoksa yaptınız da biz mi bilmiyoruz?
Yine 5393 14. madde b 'de belediyelerin mabetlerin yapımı ile ilgili görevlerinin olduğundan bahsediliyor. Belediyemizin birçok camii yaptığını birçok camiye de kamulaştırma yapıp yer tahsisi yaptığını biliyoruz. Cem evleri de alevi vatandaşlarımızın mabedidir. Fakat biz belediyemizin cem evi yeri tahsisi ve cem evi yapımı gibi bir faaliyetinin olduğunu bu raporda göremedik. Yoksa oldu da bizim mi haberimiz yok?
 
Fiziksel yapılarımızla ilgili tabloda Emniyet müdürlüğü binasından Emlak- İstimlâk müdürlüğü sorumludur diyor. Sayfa 74 'te belediyemiz vergi borçlarına mahsuben bu binayı maliye hazinesine devrettiğimizden bahsediyor. O zaman mülkiyeti bizden çıkan bu binadan bizim müdürlüğümüz niye sorumludur?

Fen işleri müdürlüğünün gerek taş döşenerek gerekse asfalt kırığı serilerek düzenlediği açık otopark yapım işlerini olumlu buluyoruz. Çoğaltılması için çalışmalar yapmasını umuyoruz. Yine okullar, kamu binaları ve camilerin onarımı ile ilgili çalışmalarını sokak ve cadde aydınlatma çalışmalarını olumlu buluyor devamını diliyoruz.
Sayın Başkan bazı kaçak yapıları niçin yıkmıyorsunuz? Örnek mi? Eski kaymakamlık üstü çelik yapı. Yıkmadığınız gibi orada faaliyet gösteren vakfın oradaki giderlerini de belediye kasasından yapıyorsunuz. Oysa 775 sayılı yasa sizi bağlıyor.
 
Takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz.
Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünüze teşekkür ederiz. Esenlerin durumunu tamda bizim tarif ettiğimiz biçimde özetlemiş.
 
"Esenler planlama ilkelerinden yoksun, imar mevzuatına aykırı, mühendislik hizmetlerinden uzak, depreme karşı dayanıksız yapı stoku içermekte olup, donatı alanları ve alt yapı açısından standartların çok altında değerlere sahip ve can güvenliği olmadan barınma ihtiyacının karşılandığı bir ilçedir.
Meskûn alanda yaklaşık 500.000.- nüfus yaşamakta olup kilometrekareye düşen nüfus 68.000.-kişi/km2 ile İstanbul'un en yoğun ilçesidir.
Yapı stokunun %72'si yapı örünü tamamlamış, güvensiz yapılardan oluşan Esenler, olası bir depremde büyük can kaybına neden olacak riskler taşımaktadır.
 
Bunun yanında Esenler, İstanbul'un Avrupa yakasının merkezinde, ulaşım akslarının kesiştiği noktada yer almakta olup meydana gelecek bir depremde İstanbul'un kilitlenmesine ve olumsuz sonuçların artmasına sebep olacak konumdadır. Böyle bir deprem durumunda Esenler halkının otoyollardan başka sığınabileceği, depremden sonra ise toplanabileceği herhangi bir alan dahi bulunmamaktadır.
 
Ayrıca imar ve mülkiyet sorunları nedeniyle çoğu konutların yenilenmesi mümkün olmadığı için, yapılarda bulunan hak sahipleri büyük risk ile karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda planda öngörülen donatı alanları üzerinde yapıların bulunması donatıların aktif olarak kullanılmamasına neden olmaktadır. Bu husus tüm ilçeyi ve vatandaşları olumsuz etkilemektedir."diyerek bizim bu güne kadar eleştirdiğimiz tüm konuları özetlemiş.
Bu ilçeyi 1994'ten beri yöneten iktidarınız bu hale getirmiştir diye düşünüyoruz. "Donatı alanlarını iki katına çıkardık" sözü ise gerçekleri ifade etmemektedir. Havaalanı mahallesi projesi hayata geçmeden önce donatı alanımız kişi başına 1.59 m2 idi.Şu an 1.00'in bile altına inmiştir.
Havaalanı mahallesi tam bir fiyaskodur. Yapılaşma olmadan önce mevcut yoğunluğu 1.90 olan mahalledeki yoğunluk 3.00 emsalle yapacağınızı söylediğiniz yapılaşma ile yoğunluğu 6.5'lara çıkarttınız. Dolayısı ile mevcut donatı alanı miktarımızda olumsuz olarak etkilenmek suretiyle azalmıştır. Artmamıştır.
 
Şimdi Karabayır ve Oruçreis'te yapacağınızı ifade ettiğiniz kentsel dönüşümde de aynı yoğunluk artışlarına giderseniz durumu daha da kötüleştirirsiniz. Bu tarz yaklaşımlarla durumu düzeltmek için bize bir tane değil daha çok askeri alanlar gerekebilir.
Bildiğiniz üzere 6106 sayılı yasa Afet bölgesi ilan edilen alanlarda kentsel dönüşüm planları yaparken dönüşümden önceki yoğunluğun aşılmamasını emreder. Fakat Oruçreis 544 parselde yaptığınız plan tadili ve Havaalanı projeniz bize aynı mantıkla yapı yoğunluğunu artırmayı hedeflediğinizi gösteriyor. Rezerv alan olarak alınan askeri alanla birlikte düşünülen Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünüzün belirttiği "Master Plan"daki hedefler bizim de hedefimizdir.
 
Takipçisi olacağız.
Ekleyeceğimiz ise master plan içerisinde mevcut yapıların bulunduğu adalarda "Site Adaları" oluşturulması ve Ada Bazlı Blok imar modelinin de yer alması için çalışma yapılmalıdır. Bu sayede askeri alana transfer miktarı azalacak olup sorun kendi içerisinde çözülecektir.
Sözlerime burada son verirken 2015 faaliyet raporlarına CHP Meclis Üyeleri olarak hayır oyu vereceğimizi bilgilerinize sunarım.
 
Yaklaşan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlar yaptığımız uyarılarımıza kulak verip dikkate alacağınızı umuyor, Meclisimize saygılar sunuyorum.



 
 
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —