Esenler Babaoğlu ve İBB'ye Göre Çin Mahallesi

Esenler Babaoğlu ve İBB

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Babaoğlu,Mecidiyeköy’de Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü’nün ikincisini düzenlediği Kentsel Dönüşüm seminerinde Esenler’deki Kentsel Dönü

 


Hüseyin Koç/ 7-24esenlerhaber


Esenler Babaoğlu ve İBB'ye Göre Çin Mahallesi


Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Bülent  Babaoğlu,Mecidiyeköy’de Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü’nün ikincisini düzenlediği Kentsel Dönüşüm seminerinde Esenler’deki Kentsel Dönüşüm  sürecini anlattı.

Kentsel Dönüşüme karşı çıkanların ileri sürdükleri gerekçelere karşı  Sn İdris Atabay ile aynı fikirde olduğunu,süreç içinde bir çok şeyi paylaştıklarını da ifade etti. Kentsel Dönüşüm çalışmaları sırasında ’Sizin yaptığınız doğru ama benim partimin görüşü bu olmadığı için karşı çıkıyorum.’ Deniliyormuş! Kentsel Dönüşüm adı haksız yere kirletiliyormuş!Paydaşlar bedeli katlanmaya razı olmalılarmış!Çünkü İstanbul’u haksız yere işgal etmişlermiş!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay’dan sonra konuşmaya başlayan Babaoğlu,illegal yapı sahiplerinin doyumsuz isteklere sahip olduklarını,mülk sahiplerinin hakkı olandan fazlasını istediklerini  söyledi.

Müteahhitlere bu alanı kolay kolay terk etmeyeceğiz!

Esenler’de zemin+zemin üstü+4 kat olan imar,müteahhitlerin işin içine girmesiyle bu oranın ikiye katlandığını; bunun nüfus artışı demek olduğunu,sağlık,ulaşım,kültür araçları ihtiyacı v.s ,kent yükünün arttığını,zaten Esenler’n nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu açıkladı.
Ama müteahhitlere gece nüfus getirmeyen fonksiyonlar için imar artışı verilebileceği,bunun en çok %20-25 olacağı şeklinde bir görüş belirtti.

‘Esenler’de yer yok’

Askeri alanı almak için uğraştıklarını ama olumsuz cevap aldıklarını,bakanlık yoluyla girişimlerinin sürdüğünü,bu alanı alabilirler ise Esenler nüfusunun %50 oranında seyreltebileceklerini açıkladı.

 ‘Çin Mahallesi’

Uygulama ve çalışma zorluklarına değinen Babaoğlu istatistiklerle Esenler hakkında bilgiler verdi.
İstanbul genelinde Km2 başına düşen nüfus yoğunluğu kişi olarak 2500 iken  Esenler’de bu sayı 49 800 kişi.
İBB ile aralarında geçen bir konuşmada Esenleri Çin Mahallesi’ne benzettiklerini,İBB yetkililerinin taşıyıp taşıyp bitiremediklerini söyledi.

‘Otogar’dan çıkan vatandaş Esenler tabelasını görüp Esenler’e geliyor.’

İstanbul’a gelen ilkin Esenler’e geliyor. Esenler’de bodrum katı çok. Kira ucuz. Hemen Esenler’e geliyorlar. Biraz yükünü tutan Esenler’den ayrılıyor.
Esenler’de en üst gelir gurubundan oturanlar yok,Orta gelir grubundan çok düşük bir yüzde. Geri kalanı  alt gelir grubu oluşturuyor.
Esenler 1850 hektar,bunun 820’sini mesken oluşturmaktadır. Bina sayısı 26 629,parsel sayısı sayısı 22 629,konut sayısı 124 133…Ruhsatlı bina sayısı 4620 iskanlı bina sayısı 668 olarak açıkladı. Bu açıklama sırasında salonda hayret ve şaşkınlık sesleri yükseldi.
Bu arada Başkan Yardımcısı,Esenler’de oturmadığını,çok sorunlu,özellikle trafik açısından çok sorunlu bir yer oldğunu söyledi. Esenler’de park yeri arayana kadar Esenler dışındaki evine gittiğini söyledi.

Oruç Reis Mahallesi’nde Kiracıya hak yok!

Küçükçekmece Belediyesi’ndeki başarılı çalışmalarından sonra Esenler’e transfer olduğunu,gelir gelmez yer arayışına girdiğini,bu sırada Oruç Reis Mahallesi’nde 10 dönüm bir yer bulduğunu ve belediye adına tescil ettirdikten sonra henüz Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmadan çalışmalara başladığını söyledi. Uygulamada bir çok güçlükler çektiklerini ama Küçükçekmece’de yaşadığı deneyimden ders aldığını,özellikle Esenler’deki Kentsel Dönüşüm çalışmasında kiracı haklarını tanımadığını,kiracılara bir hak vermeyeceğini açıkladı. ‘Kiracı kiracıdır. Bugün burada yarın başka yerde kirada oturur’ dedi.
Sorun çıkaran gruplar Babaoğlu tarafından şöyle tespit edilmiş. Zorluk sırasına göre mülkiyet hakları olanları sıraladı.
Legal yapı sahipleri;en az sorun çıkaranlar,en çabuk ikna olanlar;kat mülkiyetli,kat irtifaklı        
İllegal yapı sahipleri;en sorunlu gruplardan biri;arsa sahibi olanlar,tapu tahsisli olanlar,tapu sahibi olmadan oturanlar,ecrimisil tehdidine konu olanlar…

Kiracılar;en çok da bunlar sorunlu imiş. Küçükçekmece’den  tecrübe ile bunlara zerre kadar hak verilmemesinden yana
Babaoğlu mahallelinin kendilerinde  ısrarla `Esenler`den taşınmak istemiyoruz. Mümkünse Oruç Reis Mahallesi`nden hiç çıkmak istemiyoruz`  dediklerinin altını çizdi.
Oruç Reis Mahallesindeki yer tesbitinden sonra  1.derecede risk oluşturan binalarda oturanları ikna etme çalışmalarına başladıklarını,önemli ölçüde başarılı olduklarını,sona yaklaşıldığını ifade etti.
Halen inşaatı devam etmekte olan  alan Üret+Aktar+Boşalt  yöntemiyle öncelikle tespit edilen riskli yapılardaki insanları üretilen yeni binalara aktaracaklarını,ardından boşalan yerleri yıkıp yeni alan üreteceklerini ve böyle devam edeceğini belirtti.
Oruç Reis Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm maliyetinin başa baş olduğunu,Çiftehavuzlardaki binaları lüks yapacaklarını ve buradan kazanacaklarını ifade etti.

Hak sahiplerine hak edileni vermek için adil ve makul  bir değerleme yaptıklarını,bu bedeli  buldukları yeni bir yönteme göre verdiklerini söyledi.  Buna göre arsa m2 çarpanları şöyle:  Bodrum ;0,7 Zemin;0,9 Arakat;1,5 Sonkat;1,0 Sokağa taşma;675Tl Caddeye taşma bedel;800TL

Kentsel Dönüşümün en çarpıcı yanını  itirafı..
`Aramıza bariyer koyun`

Oruç Reis Mahallesi`nde yapılan konutlar için gelen taleplerden birininde; bariyer talebi olduğunu belirten Babaoğlu devamla,burada oturmak isteyen üst gelir grubunun yani zenginlerin alt gelir grubu yani yoksul vatandaşlarla yüzyüze gelmek istemedikleri için `Araya bariyer koyun. Öbür vatandaş benden uzak dursun` dediklerini anlattı.
Bu talebi reddettiklerini ama bu isteğin de haklı olduğunu söyledi.
Katılımcıların soru sorma fırsatı bulamadıkları,Kentsel Dönüşüm seminerlerinin devam edeceği  bu arada ilgililerce açıklandı. Konuşma sonunda konuşmacılara plaket,katılımcılara belgeleri verildi.
 


  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli