Köksal Şengün Bolu'ya atandı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Köksal Şengün’ün görev yerini değiştirdi.
Başkan Şengün’ün özel yetkileri alınarak Bolu Hakimliği’ne atandı. DHA’nın telefonla ulaştığı Köksal Şengün, tayinin kendisine bildirildiğini belirterek, "Bolu hakimliğine atandım. Herhangi bir tayin talebim yoktu" dedi.
HABERAL VE BALBAY TAHLİYE EDİLSİN’ DEMİŞTİ
Köksal Şengün, milletvekili seçilen Ergenekon davası sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesi kararına da muhalefet etmişti. Şengün, "TBMM üyeliğine yasal bir seçim sonucu ve demokratik yollardan seçilen bu kişilerin kazanmış oldukları bu nitelikleri sebebiyle kaçma, saklanma ve delilleri karartma ihtimalleri de kalmamıştır" diyerek Balbay ve Haberal’ın tahliye edilmesini istemişti.
ADİL YARGILAMAYI ETKİLEME SORUŞTURMASINDA İSMİ GEÇTİ
Başkan Şengün’ün ismi Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen ‘Adil Yargılamayı Etkileme Soruşturması’ nda da geçmişti. Soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan avukat Tülay Bekar ile Köksal Şengün’ün telefon görüşmeleri ortaya çıkmıştı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, bu telefon dinlemeleri üzerine o zaman soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ü, HSYK’ya şikayet etmişti.
Şengün geçen yıl yaptığı açıklamada Ergenekon davası nedeniyle mahkemede çektiklerini şu sözlerle dile getirmişti: "Bir mahkemenin üzerine bu kadar gidilmez. Ne yaparlarsa yapsınlar, bir şey alamazlar. Bu saatten sonra hiç olmaz. Aslında kurt içimizde, dışarıda değil. Yargıya bu kadar karışmak kimsenin işine yaramaz. Yarın ezkaza iktidar değişirse, bunun hesabını başkaları sorar. Daha kötü sorar.”
Ergenekon Davası'na bakan mahkeme heyetinin başkanı Köksal Şengün, Bolu'ya atanma kararını sıcağı sıcağına Habertürk TV'ye değerlendirdi.
Şengün şöyle konuştu:
"Kararı nasıl yorumlamam gerektiğini bilmiyorum. Çok ağır ve uygun olmadığına inandığım karar. 37 yıldır görevdeyim. Bugüne kadar şerefimle namusumla görevimi yaptım. Bu zamana kadar da hiçbir kişi, kurum, yetkiliden bir suale muhatap olmadım. Bana herhangi bir tebligat yapılmadı içeriğini de bilmiyorum. Ama asla ve asla böyle bir cezaya muhatap olacak bir eylemde bulunmadım, bulunmam da. Bunu zül kabul ederim."
Daha önce de ifade verdiğini ve Ergenekon'la ilgili de soruşturulduğunu kaydeden Şengün şöyle devam etti:
"Kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Benim her şeyim açık ve ortada. Bu kararın neresine itiraz edeceksiniz. Aynı kişilere 'Verdiğiniz kararı düzeltin mi' diyeceksiniz?"
Şu an izinde olduğunu belirten Şengün, "Ailece düşünüp karar vereceğiz. Böyle bir tayini kesinlikle hak etmediğime inanıyorum. Bu suçlamaları kabul etmem. 37 yıllık bir hakim bu şekilde suçlanmamalı. Bu gözdağından başka bir şey değil. Verdiğim kararla ilgili konuşmam ama verdiğim her kararı inanarak, hukuksal özüne inanarak verdim. (Yer değiştirme) korkunç bir şey. Öyle bir şey kabul eder miyim? Ben bu mesleği şerefimle yaptım. Bana hiç kimse mesleğimin onurunu öğretemez. Onu yüreğimde taşıyorum." diye konuştu.
Kararın oy çokluğuyla alındığının hatırlatılması üzerine Şengün, anayasa değişikliğine de atıf yaparak şunları söyledi: "Bu kararı oybirliğiyle alanın alnını karışlarım. Birçok şeyi düzeltmek uğruna bu değişikliklere gittik. Daha önceki kurulların yanlışlarını gidermek adına bu değişiklikler yapıldı. Bu mu değişiklik? Böyle mi yapılacaktı? İnsanları kırmakla meslekten soğutmakla bir yere varılmaz."
|