Erdoğdu: "TOKİ en büyük belediyedir"

Erdoğdu:

CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yolsuzluk ve yoksulluk” üzerine konulu panele katılan CHP İstanbul Milletvekilli Aykut Erdoğdu, AKP iktidarına verdi veriştirdi.

Erdoğdu: "TOKİ en büyük belediyedir"
 
CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yolsuzluk ve yoksulluk” üzerine konulu panele katılan CHP İstanbul Milletvekilli Aykut Erdoğdu, AKP iktidarına verdi veriştirdi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün buradaki heyecanı ve coşkuyu gördükten sonra iktidar olacağımıza bir kere daha inandım. AKP, TOKİ’yi anlata anlata bitiremiyor. Ben şimdi sizlere bunların yaptıkları yolsuzlukları anlatacağım. İktidara geldiklerinde 500 bin konut yapacaklarını söylemişlerdi. Biz bu kadar konut ilginç bir şey demiştik. Meğer bunların planı büyükşehirlerdeki arsaları yalamakmış. Gelir gelmez TOKİ’ ye büyük yetkiler verdiler. Bakınız imar planını belediyeler yapar, ruhsatı belediyeler verir. Ama bunlar TOKİ’yi en büyük belediye ilan ederek bu yetkileri ona verdiler. Belediyelerin elinden tüm yetkiler alınarak TOKİ’ye verildi ve denetlenemez bir kurum haline getirildi.
 
7 projede devlete yapılan zarar 774 trilyon lira
 
TOKİ iki önemli iş yapıyor birisi arsa karşılığı anlaşma yapar. Burada devlete ait arsaları alıyor ve devletin payını vermiyor. Devleti dolandıracak suç çetesi ne yapar? Bu arsanın fiyatını düşürürse, devletin payı düşer, konut maliyetleri artarsa vatandaşın payı düşer. Bunlarda tam da bunu yaptılar. Sayıştay 7 projeyi inceledi bu 7 projede devlete yapılan zarar 774 trilyon lira. Bu sadece 7 projedeki yolsuzluk, 300 proje yaptıklarına göre gerisini siz düşünün. Sizlerin hakkı böyle yeniliyor. Yapanlara haram zıkkım olsun. TOKİ’de 10 milyar dolarlık arsa sattılar ve parasını altılar. Yaklaşık bir o kadarını da arsa karşılığı olarak verdiler, yaptı mı? 20 milyar dolar bunlar yetimin, yoksulun hakkını yediler ve TOKİ şu anda batık durumda. Yaptıkları konut 500 bin bir milyon konut yapacaklardı.

Biz olsaydık ne yapardık?
Peki, biz olsaydık ne yapardık? CHP rekabetin olduğu sektörlerde gidip de inşaat müteahhitleri ile devleti rekabet ettirmez. Biz büyük kentlerde arsa üreteceğiz makro planlar yapacağız ve ona göre müteahhitlere vereceğiz. Köylerden başlamak üzere konut stokumuzu yenileyeceğiz. Mesela her köye bir ilkokul yapacağız. Basit maliyetli konutlar mesela 20 bin liraya yapılan konutlar üreteceğiz. Tersine göçün işlemesi için Anadolu’daki il ve ilçelerimizde konutlar üreteceğiz. Antidemokratik yetkiler verilen TOKİ’nin elinden yetkileri alacağız ve seçilmiş belediyelere bu yetkileri vereceğiz. Kentsel dönüşüme devam edeceğiz, ancak bu rantçıların yaptıkları gibi yapmadan, halkımızı mağdur etmeden bir dönüşüm yapacağız. Bunların yaptıkları sizlerin yıllarca biriktirdiklerinizi yandaşlarına aktarmak olmuştur. Biz bunların yaptıkları gibi kibrit kutusu şeklinde beton evler değil oturulabilir çağdaş evler yapacağız, çevreyi koruyarak bu işleri yapacağız. Bizler mimari özellikleri öne çıkararak şehirlerimizi yeniden yapacağız.”


“Aksal Bey çok önemli bir konuya değindi”
CHP Esenler Belediye Başkan Adayı Mimar Aksal Örüklü’nün Türkiye’nin labaratuavrı olarak gösterilen Havaalanı Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümle ilgili bir soruya Erdoğdu şu cevabı verdi:

“Aksal Bey çok önemli bir konuya değindi. Şimdi Aksal Bey diyor ki, o yer ile ilgili ilk olarak 124 bin metrekare üzerine hak sahipleriyle bir sözleşme yapıyorsun. Mesela diyorsun ki hak sahiplerine ben buraya 10 bin konut yapacağım bunun 5 bini hak sahiplerinin, 5 bini müteahhittin.  Sonra sen gidip o 10 bin konutu 20 bine çıkartıyorsun 5 bin tanesi hak sahiplerinin, 15 bin tanesi müteahhittin. Yahu arkadaş en baştan 10 bin yapacağını ve bunun 5 bini benim 5 bini hak sahiplerinin demedin mi? O zaman 20 bine çıkartıyorsan 10 bini senin 10 bini hak sahiplerinin olması gerekmez mi? İşte ihale, yolsuzluk hepsi bu nokta da gerçekleşiyor. Elinizdeki belgeleri ve bilgileri bana getirin bende TBMM’de size destek vereyim." 






  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli