"Erdoğan ters istikamete ilerliyor"

"Türkiye, Kürt sorununu çözerse bölgesi için daha iyi bir model olur"

 

 

 

 

 

 

 

The Economist, Başbakan Erdoğan'ın ABD temasları sırasında yaşanan Ankara, Bitlis ve Siirt saldırılarını ve Kürt sorununda izlenilen politikaları yorumladı.

ANKA

Londra- İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, son sayısında"Türkiye ve Arap Baharı" konusunu işlendiği bir analize yer verdi. "Kusurlu bir Örnek" başlığını kullanan dergi, spotunda"Türkiye, Kürt sorununu çözerse bölgesi için daha iyi bir model olur"ifadesini kullandı.

Economist, "Arap Baharı" ülkelerine yaptığı ziyaretlerinin ardından Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmelere hazırlanırken güvenle dolu olduğunu ancak "bunun fazla sürmediği"ni, toplantı öncesi Ankara'nın merkezinde bomba patladığını, Siirt'te kızların öldürüldüğünü, Bitlis'te de polise yönelik saldırıların gerçekleştiğini kaydetti.
 

"Kürt sorunu ve Erdoğan'ın şahinleşen tutumunu hükümetin başarılarını olumsuz etkileyebilir"

Son aylarda Batılı ve Arap uzmanlarınca model gibi gösterilen Türkiye'nin, "laik demokrasisi, canlı ekonomisi ve artan uluslar arası etkinliği ile dünya çapındaki Müslümanlar için ilham kaynağı haline geldiği" belirtilen analizde,"Son kanlı eylemlerin gösterdiği gibi, Kürt sorunu ve Erdoğan'ın giderek şahinleşen tutumunun hükümetin başarılarını olumsuz etkileyebilir" görüşü dile getirildi.

Dergi, Haziran seçimlerinden bu yana PKK ile ilişkilendirilen şiddetin sonucunda 100 kişiden fazla hayatını kaybettiğine, hükümetin buna PKK üslerine hava saldırılarıyla yanıt verdiğini, ancak "fark etmediği"ni, PKK'nın kentler dahil olmak üzere eylemlerini sürdürdüğünü kaydetti.
 

"Erdoğan ters istikamete ilerliyor"

Buna karşın, bir süre önce PKK ile yapılan temasları ortaya koyan kasetin Erdoğan'ın "barışa ne kadar yaklaştığını gösterdiği" yorumunu da yapan İngiliz dergisi, "Şimdi ise, ters istikamete ilerliyor gibi" iddiasını dile getirirken örnek olarak da Türk ordusunun yakında kara harekatını gerçekleştirebileceği söylentileri, son haftalarda yüzlerce Kürt "aktivist"in gözaltına alınması ve Abdullah Öcalan'ın da Temmuz'dan bu yana avukatlarıyla görüştürülmediğini gösterdi. 
 

"Kürt Baharı"

Bir Türk uzmanının hükümetin yönünü değiştirmemesi halinde "yakında bir Kürt baharı ile karşı karşıya kalabileceği" görüşünün de aktarıldığı analizde, "PKK teröristleri, Türk askerlerini şiddeti tırmandırmaya provoke etmeyi umuyorlar. Sayın Erdoğan da, sanki tuzağa doğru yürüyor" yorumu yapıldı. Economist, bazı hükümet yanlısı değerlendirmelerde PKK saldırılarından İsrail'in sorumlu tutulduğuna, "daha heyecanlı" uzmanların da Yahudi devletine karşı savaştan söz ettiklerine de işaret ettikten sonra yetkililer bu tür söylemleri reddederse de Doğu Akdeniz'deki yeni itilafın bir miktar alarm yarattığını belirterek Türkiye'nin Rumlarla sondaj yapmayı sürdürmesi halinde İsrail'i, "misilleme yapmakla tehdit ettiğini" ve üç firkateyni gönderdiğini yazdı.


"Kürtlerle barış, Türk demokrasisinin kalıcı olmasını sağlar" 

ABD'nin Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliklerden kaygı duyduğu, Obama'nın Erdoğan'dan İsrail ile ilişkiyi onarmasını rica ettiği belirtilen analizde ABD'nin, Suriye başta olmak üzere "Arap Baharı"nın geleceğinin haritasını çizerken Türkiye'nin yardımına ihtiyacının olduğunu halbuki Erdoğan'ın, Arap sokağındaki popülaritesinin kısmen İsrail'e yönelik sert eleştirilerinden kaynaklandığını kaydetti.

Economist, analizini, "Her şeye rağmen Türkiye'nin İsrail karşıtı söylemleri, bölgesel rakibi İran'ın sözlü saldırılarıyla karşılaştırılamaz. Ve Türkiye'nin, mükemmel olmasa da canlı demokrasisi, en az şimdilik, mollaları gölgede bıraktı. Kürtlerle barış, Türk demokrasisinin kalıcı olmasını sağlar" sözleriyle noktaladı.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli