Ensar'a var, halka yok

Ensar

Ensar Vakfı’yla protokol imzalayarak öğretmen ve eğiticilerinin maaşlarına kadar ödeyecek olan Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim gören engelli öğrencilerin yemek masraflarını kendisine yük olarak gör

Ensar’a var, halka yok

MEB, engelli öğrencilerin yemek paralarını ödemiyor!
Ensar Vakfı’yla protokol imzalayarak öğretmen ve eğiticilerinin maaşlarına kadar ödeyecek olan Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim gören engelli öğrencilerin yemek masraflarını kendisine yük olarak gördü ve Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıyla bunun “hayırseverlerle” halledilmesini buyurdu
 
Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim gören engelli çocukların yemek paralarını fazla gördü. Bakanlık, Bakanlık, Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda, özel eğitime muhtaç öğrencilerin yemek bedellerinin “hayırseverler” aracılığıyla karşılanmasını istedi. Hayırseverlerin karşılamadığı durumlarda ise çocukların yemek ödeneğinin kişi başı 5.5 lirayı geçmemesi talimatı verildi.
 
İlk çözüm bakanlık dışında
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, MEB, Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda işitme, görme, ortopedik, zihinsel engelli çocukların eğitim hakkından yoksun kalmaması için kurulan özel eğitim okullarındaki öğrencilerin yemeklerinin karşılanması için ilk çözümün bakanlık dışında aranması talimatını verdi.
Bu kapsamda, yemek hizmetlerinin il veya ilçede bulunan belediye, aşevi, vakıf, dernek ve hayırseverler aracılığıyla karşılanması istendi. Son dönemde dini vakıf ve cemaatlerle işbirliği protokolleri ile tartışılan MEB, yemeklerin kimlerden karşılanabileceğine ilişkin ise bir açıklama yapmadı. Ayrıca, kendi sorumluluğundaki yemek hizmetini hayırseverlerden bekleyen MEB, bunların “bağış veya hibe” olarak kaydedilmesini istedi.
Bakanlık, yemek hizmetlerinin “hayırseverler” tarafından karşılanamaması durumunda ise yemek maliyetlerini düşürmek için bir dizi talimat sıraladı.
Taşımalı Eğitime Erişim Projesi kapsamında il veya ilçe müdürlükleri ile birlikte yemek ihalesi yapılmasını isteyen bakanlık, 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonuna kadar sözleşmelerde çocuk başına KDV dahil ‘5.5’ liradan fazla yemek ödeneği ayrılmaması talimatı verdi.
 
Gerekçe birlik beraberlik
Özel eğitime muhtaç çocukların bir öğün yemeğinin yük olarak görülmesinin gerekçesi de “kaynak israfının önlenmesi, bürokrasinin azaltılması, uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması” olarak açıklandı.
Sorumluluk unutuldu
MEB, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel eğitim gören çocuklar için il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği “Yemek Hizmeti” başlıklı yazısında, yasal sorumluluklarını unutarak skandal isteklerde bulundu. Yönetmelikte bulunan “Yatılı ve gündüzlü özel eğitim okul ve kurumlarında okuyan ve parasız yatılılık şartlarını taşıyan öğrencilere bütçeden karşılanan ödenekle ücretsiz olarak öğle yemeği verilir” sorumluluğunu unutan bakanlık, özel ilgiye muhtaç öğrencilerin yemek parasını kendisine yük saydı.

 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli