Engelliler'e Bir Dokun Bin Ah İşit

Engelliler

Esenler Ortopedik Engelliler Dernek Başkan Yardımcısı Şenol Baş'a yeni yönetmelik hakkında birkaç soru sorduk. Şenol Baş son gelişmelere değinerek engellilerin iç dünyasını, yaşam zorluklarını anlattı birazda sitem



7-24esenlerhaber/Hüseyin Koç

Engelliler'e Bir Dokun Bin Ah İşit

 Esenler Ortopedik Engelliler Dernek Başkan Yardımcısı Şenol Baş'a yeni yönetmelik hakkında birkaç soru sorduk. Şenol Baş son gelişmelere değinerek engellilerin iç dünyasını, yaşam zorluklarını anlattı birazda sitem ederek Dernek yöneticilerinin sorunlarına değindi.

 
Çik Çıkabilirsen İşin İçinden 
 
Baş "Yeni çıkan yönetmelik mağdur olan engellilerin daha da mağdur olmasına sebep olmuştur. Hayatın bütün zorlukları agellilerin üstünde iken bu yasa ile zorluklarımıza zam yapılmış oldu. 
Esenlerde yaşamak ve engellilerin sorunlarını duyarlı insanlara anlatmak, Engelli olmak kadar zor. Her şeye rağmen Esenlerdeki beş engelli dernek başkanı insanüstü bir gayret ile bu zorlukların üstesinden gelmek için mücadele ediyor. Zorluklarımızı da kamuoyu ile paylaşmayı görev kabul ediyoruz. Sorunlar Esenlerde hayal edemeyeceğiniz kadar çok olunca Hayâda tutunmak ise bir o kadar zor oluyor. İhtiyaçlarımız ise saymakla bitmeyecek kadar çok. Ortopedik engellilerde bahsedecek olursam Akülü sandalye, tekerlekli sandalye ve ortopedik derneklerimiz ve onların zamanla eskiyen lastikleridir. Birde buna kira, elektrik, dernek giderleri eklentimi bütçe kabarıyor çık çıkabilirsen işin içinden "
 

Engellilerin Sırtından Para Kazanıyorlar.
Devamında Baş "Esenler yoksul ilçe yoksulluğu da kadere dönüştürmeden çözmemiz gerekiyor ama birileri kaderci olmuş. Bu yoksul ilçenin engellilerinin sırtından para kazanmak için başka ilçelerden esenlere gelerek ellerine tutuşturdukları makbuzlarla engelliler adına para topluyorlar. Halkımız hayır seven vicdan sahibi insanlardır. Önce birlikte yaşadığımız ve engellisi bir hayli çok olan engellileri göz önüne getirerek Esenlerdeki Engelli derneklerine katkı sunmalılar. Yetkilerde bu konuyu her zamankinden daha fazla bu konuyu dikkate almalılardır.
 
Sosyal Hizmetler Şubesinin Açılmasını İstiyoruz. 
 
Esenlerde 5 engelli derneği var 10 bine yakın engelli vatandaşımız var. Esenlerlilerin bu derneklerimizi ziyaret ederek gerekli bağışları bu derneklere yapmasını istiyoruz. Yapılan bu bağışlarla engellerimizin sahipsiz ve kimsesiz olmadıklarını onlara hissettirmiş oluruz. Birde sağlık raporu almakta sorunlarımız var. Bunun içinde projeler hazırladık. Tüm siyasi partiler ve duyarlı vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Esenler de nüfusun yoğunluğunu göz önüne alarak sosyal hizmetler şubesinin açılmasını istiyoruz. Engellilerin raporlarının hakkaniyet ölçüsünde verilmesi de arzumuzdur. Raporlarımızı devlet hastanesinden değil de açılacak olan bu sosyal hizmetler şubesinden verilmesi engellilere yapılacak en büyük iyiliktir. Bu yönetmelikle refakatçi kartı alamıyoruz. Bu adaletsizlik değil de nedir. " dedi.
 

Şu anda Refakatçı Kartı  Alamıyorum
Görme engelli Ercan adli vatandaşımız ise "Biz ne torpil istiyoruz nede sadaka, hakkaniyet ölçüsü içinde rahat bir şekilde raporlarımızı çile çekmeden almak istiyoruz. Hastaneden hastaneye rapor derecesinin değişmesi bizleri rahatsız ediyor. Daha iki gün önce aldığım raporda ağır engelli ibaresi kaldırıldı. Ben yüzde yüz görme engelliyim. Şu anda refakatçi kartı da alamıyorum. Özür derecem değerlendirilsin hakkım olan raporu bana versinler. dedi."

İşte engellileri rahatsız eden yönetmeliğin yayınlandığı zaman gazetesindeki haberden alıntı...

'Ağır engelli' şartı getirildi, 13 bin refakatçinin İETT kartı iptal edildi
HÜSEYİN AYDIN İSTANBUL, CİHAN   -   17.04.2012 Toplu ulaşım araçlarını kullanan engellilere ve refakatçilerine verilen indirimli kartların alım koşulları yenilendi. Yeni hükümler doğrultusunda özür oranı en az yüzde 50 ve ağır engelli raporu alan ilgililere refakatçi kartı verilecek. İETT, 2011 yılında düzenlenen 36 bin refakatçi kartından 13 binini gerekli koşullara uyulmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Engelli vatandaşların refakatçilerinin toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat etmelerine imkân sağlayan refakatçi kartının alım koşulları yeniden tanımlandı. Yeni düzenlemeye göre ağır özrü olmayan engellilere refakatçi kartı verilmeyecek. Yönergeye göre, refakatçi kartı alma hakkı olmayan 13 bin kişinin kartları sistem içerisinde otomatik olarak kapatılmaya başlandı.


  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli