Engelli Olmaktansa

Engelli Olmaktansa

Hafta sonu Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda engellere takılmadan gezmek isteyen engelli bir kardeşimize bir dokunduk, keşke dokunmasaydık dedik.

Engelli Olmaktansa…

Hafta sonu Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda engellere takılmadan gezmek isteyen engelli bir kardeşimize bir dokunduk, keşke dokunmasaydık dedik.

Cumhuriyet Meydanı'nda tekerlekli sandalyesi ile gezinmek isteyen Ozan Durtaş, ”Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunudur. Haftasonları bu meydanda gezmek istiyorum. Ancak buradaki engeller bizlere birtakım zorluklar getiriyor. Meydan geniş, tuvaleti, engelli merdiveni ve bizlerin rahatça oturup bir şeyler içebileceği bir mekânın olmaması bizlerin açısından büyük önem taşımaktadır. Esenler’de Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler engelliler için ulaşılması en zor yerler olduğunu biz engelliler ve yakınlarından başka kimsenin anladığını zannetmiyorum.

Birçok fiziksel çevre unsuru, bizlerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Toplum içinde zaman zaman dışlanmışlığı hissediyoruz. Esenler'i yönetenlerin bizlerinde bu toplumun bireyleri olduğumuzun farkına varmalarını istiyoruz. Çıkıp alanlarda, kürsülerde şunu yaptık bunu yaptık söyleyerek siyasi egolarını tatmin etme ile bu işler olmuyor. Gelin bir günde olsa engelli olun ve engelliliğin ne olduğunu bu Dünyanın kaç bucak olduğunu görün. Engellilere dinsel ve parasal yönden bakanlar olduğunu biliyorum, bir vekilin “biz sizi insan yerine koyduk” söylemi bu iktidarın baktığı siyasi pencereyi göstermektedir. Ben bu düşüncede olan siyasi yapıya beyinleri gelişmemiş engelli zavallılar derim. Onlara buradan söylüyorum bizim üzerimizden siyasi şov yapmayın.
  
Aynı topraklar üzerinde engelli ve engelsiz ayrımı yapmadan yaşayanlar olarak, ailelerimizin verdikleri vergilerin bizlere hizmet olarak, eşit ve adil dönmesini istiyoruz. Toplumsal yaşamdan dışlanmadan bütün engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde yaşam alanlarımızın geliştirilmesini talep ediyoruz. Bu gün, ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre, ülkemizde engellilerin çoğunluğu Anayasa'nın belirttiği haklardan yararlanamamaktadır. Esenler’de okullara gitmek istediğimizde okul müdürlerinin “okutmayın evde dursun” söylemleri bizlere engelsizlerin nasıl baktığını gösteren en önemli örneklerden yalnızca biridir. Bu dudum ve davranışlar bizlerin kafasında soru işareti olarak kalıyor ve haklı olarak ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz düşüncelerine dalıyoruz

Engellilerin sorunlarını saymakla bitiremeyiz neresinden tutacağımızı bilemiyorum. Bizlere acıyarak bakılmasını istemiyoruz, bizlere imkân tanındığında kimseye ihtiyaç duymadan yaşayabiliriz. Engellilere iş imkânları sağlandığında insanca ve onurlu bir yaşam sürdürebilmenin önündeki engellerinde kalmış olacağını göreceksiniz.
 
Bugün engellilerin işsiz sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak engellilerimizin %99' dolayında işsiz olduğu ifade edilmektedir. Bu oran gerçeği yaklaşık ifade ediyor bile olsa, sorunun boyutlarını sergilemeye yeterli görünmektedir. Bu nedenle, kendine özgü yanlarıyla engelli sorunlarının en önemli boyutlarından birini oluşturan engellilerin istihdamı sorunu, sosyal politikanın odağında yer alarak en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz, diyerek engelli engelsiz tüm herkesin bayramının kutluyorum...” dedi.




 



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli