Tarih: 29.06.2012 16:31
Engelli Hakları Sözleşmesi
Engelli Hakları Sözleşmesi
Meclisten beklenen yasaya beklenmedik teklif
Engelli bireylerin her alanda var olabilmeleri için, öncelikle engellilerin önündeki engellerin ve bariyerlerin kaldırılması gerekmektedir. Hayatın tüm yaşam alanlarına engellilerin erişimini ve ulaşılabilirliliğini sağlamak sosyal devletin görevlerinden biridir. Hatırlanacağı üzere ülkemiz 1993 yılında “Engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla Birleşmiş Milletlerin almış olduğu karara ilk imza atan devletlerden biriyiz.
1997 yılında çıkarılan572 (Resmi Gazete 6 Haziran 1997 – Sayı 23011) sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile imar kanununda değişiklik yapılmış.
Kamu kullanım alanlarına ve konutlara ruhsat verilmesi, engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi koşuluna bağlanmıştı.3194 sayılı İmar Kanunu ile fiziksel çevrenin Engelliler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması için, imar planları ile kentsel, sosyal teknik alt yapı alanlarında ve yapılarda, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) ilgili standardına uyulması zorunluluğu getirilmiştir.
2005 yılına gelindiğinde
bu yasal düzenlemeye uyulmadığı anlaşılmış Engellilerin ulaşılabilirliliği hakkında 07.07.2005 tarih ve 25868 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5378 sayılı Engelliler ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında, Kanunun geçici 2. Maddesi ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait mevcut Resmi Yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi (7) yıl içinde Engellilerin erişebilirliliğine uygun duruma getirileceği belirtilmişti.
Belirtilen yedi yıllık süre; 07.07.2012 tarihinde sona erecektir. Yine ülkemiz tarafından
2007 yılında; Toplamda 50 maddeden oluşan, Engellilere karşı ayrımcılığı ortadan kaldıran ve Engellilerin yaşam standartlarını yükseltmek gibi yükümlülükler getiren Birleşmiş
Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi imzalandı.
Engellilerin karşılaşmış oldukları engelleri kaldırmak için 1993 yılından beri başlatılan süreçte görüyoruz ki aradan 19 yıl geçmesine rağmen kısmen müspet gelişmelerin yaşandığı bu süreçte Engelliler için gerekli tedbirlerin alınabilinmesi için bugünlerde TBMM’ye 3 yıllık mevcut yasanın ertelenmesi teklifi verilmiştir.
Biz Engelliler olarak bu 3 yıllık ötelemeyi samimi bulmuyoruz.19 yıldır birçok alanda (Eğitim, Sağlık, İstihdam, sosyal çevre, toplumsal hayata adaptasyon v.b. alanlarda) hak mağduriyeti yaşanmıştır.
Engelli Derneklerimiz, üyeleri ve sorumluluk sahibi tüm STK’ların bu 3 yıllık erteleme (öteleme) teklifine karşı kamuoyu oluşturmalıdır. Öncelikle asli yükümlülüğünü yerine getirmeyen kurumlara 3 yıl gibi uzun bir zaman dilimi yerine 6 ay veya 1 yıl gibi bir zaman dilimi verilerek en azından yapılması gereken önemli hizmetlerin hızlandırılması sağlanmalıdır. Yerel seçimlere 1-2 yıl gibi bir zaman diliminin kalması akabinde 3 yılda yeni Yerel Yöneticilerin bu yükümlülükle karşı karşıya kalması demektir. Temennimiz önümüzdeki günlerde meclise gelecek olan teklifin yasalaşmaması yönündedir. Birlik ve Beraberliği ortaya koyarak yerelde ve genelde Engellilerin önündeki Engellerin kaldırılması için çalışılmalıdır.
Engelliler için yaptıklarınızı aslında kendiniz için yaptığınızı unutmayın. Çünkü Engelliler için yapılacak birçok uygulamadan Hamile, Yaşlı ve Çocuklu (pusetli ve arabalı ) Bayanlarda yararlanmaktadır.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —