Elazığlılar Esenler'de Çok Kültürlü Derneklerine Kavuştu

Elazığlılar Esenler

Esenler’deki Elazığlılar yıllardır hasret duydukları derneklerine kavuştular, dernekleştiler. Elazığ İli Arıcak İlçesi Sosyal Yardımlaşma Derneğinin amblemi “TERS LALE” ve derneğin hikâyesi uzun, Arıcak İl

Elazığlılar Esenler’de Çok Kültürlü Derneklerine Kavuştu
Esenler’deki Elazığlılar yıllardır hasret duydukları derneklerine kavuştular, dernekleştiler. Elazığ İli Arıcak İlçesi Sosyal Yardımlaşma Derneğinin amblemi “TERS LALE” ve derneğin hikâyesi uzun, Arıcak İlçesi Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mirza Çetintaş, Esenler’de dernek anlayışına ve yönetimine başka bir renk katacaklarını söyledi.
  
 
Dernek başkanı Mirza Çetintaş, Kültür bazında, çevreci duyarlılıkla dernekleştik. İnsana sevgiyi, hemşeri dayanışmasını, Elazığ ilimizin doğal ve kültürel zenginliklerini İstanbul’da yaşayan başka illerdeki insanlarımızla buluşturmak, Elazığ insanının hoş görüsünü, misafirperverliğini anlatmak için derneğimizi kurduk. Elazığ’dan göç eden ve İstanbul’a gelen hemşerilerimizle bir arada olmak, ilçemizdeki insanlarımıza faydalı olmak için faaliyetler yapmak istiyoruz. İstanbul’da yetişen özellikle yeni nesil, yeni jenerasyona kendi öğrendiklerimizi ve çevremizdeki kültürleri anlatmaya, aktarmaya çalışacağız.

 
HER ŞEYİN BAŞI EĞİTİMDİR
Derneklerin asıl amacı özellikle sosyal aktivitelerin ön plana çıkarılması ile beraber kültür, dayanışma, birlik ve beraberliği sağlamaktır. Yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarımla yapacağımız çeşitli etkinliklerle unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi, kültürümüzü yaşatmak için elimizden geldiğince mücadele yapacağız. Her şeyin başı eğitimdir. Yönetim kurulumuzla eğitime önem vereceğiz. Okumak isteyen ama maddi sorunu olan öğrencilerimize destek olacağız, sağlıkta veya başka konularda sıkıntı çeken hemşerilerimizle dayanışma içinde olacağız. Düğünlerimizi, mevlitlerimizi birlikte yapacağız. Sevinçlerimizi birlikte yaşayacağız, açılarımızı, dertlerimizi birlikte paylaşacağız. Derneğimizin bünyesinde düğünlerimiz, taziyelerimiz birlik ve beraberlik içinde gerçekleşecek.  Yani sorunlarımızı ortak, çözümleri de ortak olacak.
 
DERNEKÇİLİKTE BAL TUTAN AVUCUNU YALAR
Benim çevreye duyarlılığım var. Ormanı, çiçeği, doğayı seven birisiyim. Her canlının yaşama hakkını savunur ve saygı duyarım. Bakınız “meyve veren ağaç taşlanmaz” bende diyorum ki tüm ağaçlar yeşersin, büyüsün ve nesiller o ağaçların nimetlerinden yararlansın. Hiçbir ağaç taşlanmasın, kesilmesin. Nesiller örnek alsın ve ağaçları keserek mirasyedi olmasınlar diye doğduğum ilçede bazı kesilen meyve ağaçlarının yerine yenilerini diktik. Bundan sonra ise bu çalışmalarımızı daha da genişleteceğiz. Dernekçilik meşakkatli iştir, hep vereceksin, almak yok. Hani bal tutan parmağını yalar derler ya! Dernekçilikte bal tutan avucunu yalar… Biz 40 günlük kısa bir zamanda bir araya geldik ve bugün sayımız yüzleri geçti. Elazığlılar bu işi iyi yapar, birlik ve beraberlikten ayrılmazlar.
Derneğimizin amblemi ters laledir.  Her insanın bir hikâyesi olduğu gibi çiçeklerinde bir hikâyesi vardır. Ters lale birden fazla hikâyenin içinde kendini bulmuştur. Ağlayan gelin, sevdiğine kavuşamayanlar için ağlar, sevdasından uzak olanlar için ağlar, töreler uğruna zorla ayrı düşürenler için ağlar… Rivayetlere göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği zaman Hz. Meryem’in gözyaşı olup ağlamıştır. Bu boyunu bükük, ters lale sevdasından uzak düşenlerin, ağlayan gelinlerin, mutluluk yüzü görmemiş insanların çiçeğidir. Ters laleye böyle anlamlar yüklenmiş ve böyle sevilmiştir. Ters lale bizim yörenin bitkisidir” dedi.

 

  • Cumartesi 29.7 ° / 20 ° Güneşli
  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli