Tarih: 14.08.2014 11:49

Efsane Başkan Seba Hayatını Kaybetti

Facebook Twitter Linked-in


Efsane Başkan Seba Hayatını Kaybetti

Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık sorunları sebebiyle tedavi görmekte olan Süleyman Seba hayata gözlerini yumdu. Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba ölümü üzerine resmi siteden bir açıklama yayınladı. Süleyman Seba kimdir? Süleyman Seba hakkında merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz.

Beşiktaş'ın Onursal Başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti. 88 yaşındaki Süleyman Seba uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi görüyordu. Beşiktaş Onursal Başkan Süleyman Seba hakkında ölüm haberinin ardından bir açıklama yayınladı. Süleyman Seba hakkında Beşiktaş'tan şu şekilde açıklama yapıldı:

"Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak... Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak.

Süleyman Seba'nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı.

Onursal Başkanımız Süleyman Seba'nın toprağı bol, ruhu şad olsun... Tüm hakkımız kendisine helal olsun...
Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, tüm Beşiktaş Camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."

Süleyman Seba Kimdir?
Süleyman Seba, 5 Nisan 1926'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Sakarya'da okuyan Süleyman Seba daha sonra lise öğrenimi için İstanbul'a geldi. Lise eğitimine Galatasaray Lisesi'nde başlayan Süleyman Seba daha sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçti ve buradan mezun oldu. Süleyman Seba lisenin ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı'na girdi. Beşiktaş'ta oynadığı yıllarda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazanmasına rağmen eğitimine devam etmedi.

Refik Osman Top döneminde A takıma yükselen Süleyman Seba ilk maçına Fenerbahçe terbisinde çıktı ve 4-3 kaybettikleri maçta Beşiktaş adına bir gol kaydetti. Süleyman Seba ilk sezonunda 9 maçta 6 gol kaydetti. Aynı sezon Milli Küme'de şampiyonluk yaşayan Beşiktaş ile ilk şampiyonluğunu da kazanmış oldu. Süleyman Seba için en etkili sezon ise 1947-48 sezonu oldu. Süleyman Seba o sezon 14 maçta 8 gol kaydetti. Ayrıca Beşiktaş'ta İstanbul ikincisi oldu. Süleyman Seba ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu 1949-50 sezonunda yaşadı. Süleyman Seba bu sezon tüm maçlarda forma giydi ve 1 gol attı. 1950-51 sezonunda da düzenli olarak forma giyen Süleyman Seba, 1951-52 sezonunda ise sakatlandı ve yalnızca 3 maçta forma giyebildi. 1952-53 sezonunda 9 maça çıkan Süleyman Seba bu maçlarda 2 gol atarken, 1954 yılında ise menüsküs sebebiyle mecburen futbolu bırakmak zorunda kaldı.

Süleyman Seba 1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılış karşılaşmasında AIK Stockholm ile oynanan karşılaşmada bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950 yılında Beşiktaş'ın ABD turnesinde ise yer alan isimler arasındaydı. Süleyman Seba 28 yaşındayken futbolu bırakmasına rağmen, Türkiye Milli Takımı formasını Yunanistan'a karşı giyme fırsatı buldu.
Süleyman Seba futbolu bırakmasının ardından 1957 yılında Beşiktaş'a üye oldu ve altı sene sonra 1963'te ilk kez Beşiktaş'ın yönetim kurulunda yer aldı. Bu yılların ardından çeşitli aralıklarla kulüpte yöneticilik yapan Süleyman Seba 1984 yılında Beşiktaş'ın başkanlık koltuğunu Mehmet Üstünkaya'dan devraldı ve bu görevi 2000 yılına kadar sürdürdü. Süleyman Seba başkanlığında Beşiktaş sürekli rakiplerine üstünlük sağladı. Süleyman Seba döneminde Beşiktaş, 5 Süper Kupa, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 6 TSYD Kupası kazandı. Ancak Süleyman Seba için bu yıllarda amatör branşlara yeterli ilgiyi göstermediği yönünde eleştiriler yapıldı.

Beşiktaş Süleyman Seba başkanlığı süresince tesis ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline geldi. Akaretlerde BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli Tesisleri, BJK Koleji Süleyman Seba döneminden yapılan icraatlar arasındadır. Ayrıca İnönü Stadyumu'nun 49 yıllığına kiralanması da Süleyman Seba döneminde olmuştur.

Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmiştir. Bu kongrede kongre üyeleri oybirliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleyman Seba'yı seçmiştir. Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —