ESENLER'İN 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLARINDAN MECLİS RAHATSIZ

ESENLER

2013 yılı Eylül ayının ilk toplantısı Pazartesi günü Esenler Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantı salonunda çok sayıda vatandaşın toplantıdan önce yer alması dikkatlerden kaçmadı.

ESENLER’İN 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLARINDAN MECLİS RAHATSIZ

2013yılı Eylül ayının ilk toplantısı Pazartesi günü Esenler Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantı salonunda çok sayıda vatandaşın toplantıdan önce yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Belediye Meclis toplantısına Ömer Çetinkaya başkanlık yaptı. Açılış konuşmasından sonra gündem maddeleri tek tek okundu.4 no’lu rapor hakkında iktidar ve muhalefet meclis üyeleri halkçı oldular,itiraflarda bulundular.Yapılan itirazları değerlendirerek görüş alış verişinde bulundular.

1/1000 ölçekli imar planlarıyla 1/5000 ölçekli imar planlarının birbiriyle örtüşmediğini dile getiren muhalefet meclis üyeleri bu planların vatandaşı mağdur edeceğini söylediler.


Çarpık ve Nüfus Yoğunluğu Olan Bir Esenler Ortaya Çıktı

Bu planlar hakkında ilk görüş beyan eden CHP meclis üyesi Cemal Kaya konuşmasında:’’Bu planlar meclise geldiğinde Esenler’de bazı sorunların çözülebileceğini düşünüyordum.Aynı zamanda partimizde bu düşünceyle meclisimize destek vermiştim.Esenler’de bulunan vatandaşlarımızın geçmişten dönemden gelen birçok problemi vardı.Bizler bir nebzede olsa bu sorunları çözebileceğimize inanmıştık.1994 senesinde seçilen belediye başkanı seçildiği günlerde nüfusumuz 300.000-350.000 arasındaydı;ama bunlar planlı projeli işler yapamadılar.Esenler’i bugünlere taşıyacak işler yapamadıkları için yapılan yanlış işlere göz yumduklarından çarpık ve nüfus yoğunluğu olan bir Esenler ortaya çıktı.Böyle olunca bu mecliste birçok sorunla karşı karşıya kaldı.Bana göre siyasi yapılanma ile kişisel çıkar düşüncesi ile birçok insanımız mağdur oldu.Şimdi burada birçok şeyi düzeltme imkanımız varken hiçbir şey yapamadık.

Şimdilerde ise böyle büyük sorunlarımız varken /1000 ölçekli imar planlarıyla 1/5000 ölçekli planların örtüşmediğini görmekteyiz.Şayet 1000’lik planlarla 5000’lik planları beraber yapsaydık bu mağduriyetler giderilmiş olacaktı;ama biz iki iş yapıyoruz.Şimdi 1000’lik planları yapıyoruz,daha sonra da 5000’lik planları yapacağız.Sonrada arkadaşlarımız buraya gelecekler planlara itiraz edecekler.Vereceğimiz yanıt ise, senin yerin şöyle 5000’lik planları yaptık maalesef olmuyor diyeceğiz.Neticesinde insanlarımız mağdur olacaklar.

Mağduriyetleri Giderilmeyen Ve Mağdur Ettiğimiz Tüm Vatandaşlarımdan Özür Diliyorum

Şayet Esenler’i büyük projelerle çağdaş yaşanılır bir kente kavuşturmaya düşünüyorsak biz bu planların ikisini de bir arada yapmalıydık. Bugün 171 kişi bu planlar yüzünden mağdur durumda,biz ise oturmuş burada attığımız imzalarla vatandaşların yerlerini yeşil alan olarak bırakıyoruz. Meclis’e bina yapacağım diye gelenler bu işleri yapıyorlar. Bugün gelinen noktada bu sorunları çözemiyoruz.Arada bir bazı sorunları bakın nasıl bireysel çözüyoruz. Eşi dostu yandaşı olanların işi yapılıyor.Olmayanların ise işi yapılmıyor. 1100 aile mağdur,hepsi perişan ama maalesef bu sorunları düzeltme şansımız yok.Meclis hayatımızda bitti,yarın birileri bir şey söylerse benim söyleyecek sözüm var ;ancak siz ne söyleyeceksiniz? Bu planların birbiriyle örtüştüğünü söylüyorsunuz;ancak gelinen noktada bu planların hiçbir şeye yaramadığını görmekteyiz.Düzeltilmesinin de bu dönemde olmayacağını biliyorum.Mağduriyetleri giderilmeyen ve mağdur ettiğimiz tüm vatandaşlarımdan özür diliyorum’’ dedi.

Şu Anda Acil Olan Ne Varsa Onu Yapıyoruz

AKP Meclis Üyesi Orhan Oğuz Türk ise; "1/1000 ölçekli planlarımıza askı sürecinde yaklaşık 800 itiraz oldu.Bir önceki ay meclisimize bu itirazlar havale olmuştu. 30-40 tanesinin burada oylanarak çözümlediğimizi hatırlıyorum.171 kişinin itirazını inceledik.Önümüzdeki mecliste bunlarda oylanacak.Meclis üyelerimiz plan çerçevesinde itirazlar yapıyorlar;ama herkes yetkisi çerçevesinde plan yapabilir.Biz ise 1/1000 ölçekli planları yapabiliriz.1/5000 ölçekli planları biz yapamayız,böyle bir usulde yoktur.Yaptığımız 1/1000 ölçekli planlar neticesinde çoğu vatandaşımızın mağduriyetini giderdik.Sağlık tesisi,eğitim alanını içerisinde olan yerleri imara açacak durumda değiliz.Yeşil alanlar konusunda vatandaş bize geldi.Ya yerimizi imara açın ya da kamulaştırma yapın dediler.Biz de birçok yerde kamulaştırma yaparak Esenler’e yeşil alan bıraktık.Şu anda acil olan ne varsa onu yapıyoruz’’ dedi.


Askeriyeden Alacağımız Yerlerle Buraları Takas Etme Düşüncesindeyiz

Belediye başkan yardımcısı ve AKP meclis üyesi Faruk Aydın; ’’İki köyün birleşmesiyle meydana gelen bir ilçede yaşıyoruz.1980’lerden sonra yapılaşmaya başlandı.Planlar ise 1990’lardan sonra yapılmaya başlandı.Tüm donatı alanları dolu vaziyetteydi.Bugün bile Esenler’de tarlalar var.Onun için imarla ilgili ciddi sıkıntılarımız ortada.Vatandaş istese de kendi yerine ev yapamıyor.Yoğun göç ve sonradan yapılaşma sorunları beraberinde getirdi.Bu sıkıntıları 3 yılda veya 5 yılda aşmak mümkün değildir;ama biz baya yol kat ettik.Birçok vatandaşın sorununu çözdük.5000’lik planlar da konut alanı gözüküyor.1000’liklerde yeşil alan.İlk kademede bunların sorunlarını hallettik.5000’lik planları biz yapamayız.5000’likleri de 1000’likleri de bir arada yapamayız.Zira plan tekniği açısından boş alanlar bulmalısınız.Bu sorunların mülkiyet açısından doğru bir şey olmadığını söylüyorum.Hatta bu sorunları bir an önce aşmamız gerektiğni ifade ediyorum.Şimdi yeşil alanlar için bir çözüm arayışı içindeyiz.Askeriyeden alacağımız yerlerle buraları takas etme düşüncesindeyiz’’ dedi.     






  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli