ESENLER'DE CAM SANKİ CANLANIYOR

ESENLER

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı Ramazan Etkinlikleri kapsamında oluşturulan Sanat Standları’nda yerini alan Fehip Erdoğan ve ekibinin sihirli ellerinde cam ateş yardımıyla canlı hissi veren biblolara dönüşüyor&helli



















ESENLER’DE CAM SANKİ CANLANIYOR…

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı Ramazan Etkinlikleri kapsamında oluşturulan Sanat Standları’nda yerini alan Fehip Erdoğan ve ekibinin sihirli ellerinde cam ateş yardımıyla canlı hissi veren  biblolara dönüşüyor…

Cam biblo işine yirmi yıldır emek veren Siirt kökenli Esenlerli Fehip Usta mesleği ile ilgili şunları söylüyor;

“ Cam eski çağlardan beri insan yaşamının bir parçasıdır. Cam maharetli ellerde doğadaki tüm biçimlerde yeniden hayat buluyor. Yani yaptığımız iş ateşle kumun beraberliğinden çıkıyor. Ateş yardımıyla şeffaf, ışıl ışıl figürler, dekoratif nesneler ve takılara dönüştürüyoruz camı.

Ailecek bu işin içindeyiz. Eşim, oğlum ve kızım Funda da cam biblo işlemesi yapabilirler. Dayanışma içinde sürdürüyoruz hayatımızı. Ben 23 yıllık Esenlerliyim. Esenler Nenehatun mahallesinde atelyemiz var. Aziz arkadaşımla beraber yıllardır bibloculuk işinde beraberiz. Ben de bu işi ağabeyimden öğrendim. Ağabeyim şimdi Fethiye’de devam ediyor mesleğe, ben de ara sıra gidiyorum. On yıl piyasada çalıştım. On yıldır da atölyeciyim. Üretip toptan pazarlıyoruz.


Göründüğünde kolay olan ama işin içine girildiğinde zorlukları beliren bir meslektir cam işlemeciliği. Yeni ve farklı ürünler üretmek şart. Tek başına yapılabilecek biblolar olduğu gibi ayni anda iki veya üç kişiyle ancak yapılabilen modeller de var. Camlar Paşabahçe ürünü, renkliler ise Milano tabir ettiğimiz İtalya’dan ithal camdır.


Yani cam bizim için hayattır, hayatımız da camdandır…"


 

  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli