ESENLER PİR SULTAN HIZIR ORUCU LOKMASI PAYLAŞTI

ESENLER PİR SULTAN HIZIR ORUCU LOKMASI PAYLAŞTI

Hızır orucunun son günü olan 13 Şubat (2022)Pazar günü Esenler Pir sultan Abdal Kültür Derneği cemevinde lokmalar paylaşıldı.

 
  • Esenler Pir sultan Abdal Kültür Derneği cemevinde paylaşılan lokmaya, siyasetten, esnafa, vatandaşlara varıncaya kadar herkes katıldı. Lokmalar paylaşılmadan önce cemevi dedesi Yılmaz Dolunay, birlik beraberlik mesajları verdi, Hızır ayının önemini anlattı.

Yılmaz Dolunay: Hızır ayı bolluğun ve bereketin simgesi olan kutsallarımızdandır. Alevilerin en neşeli ve sevinçli ayındayız, Hızır ayında. Ocak ayından şubat ayının sonuna kadar sürecek Hızır ayında Alevi evleri bir başka temizlenir, paklanır. Lokmalar bir araya toplanır, sofralar paylaşılır, yüzler güler, cemler tutulur.

“HIZIR AYI ALEVİLİĞİN EN KUTSAL AYIDIR”
Hızır ayı aynı zamanda da bahar aynın müjdecisidir. Hızır’da herkes ama herkes birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmalıdır. Tüm dünyada ve ülkemizde savaşlar son bulsun, bir an önce tüm dünyaya ve vatanımıza barış gelsin. Türkiye’deki bu zor günler bir an önce bitsin, herkesin yan yana olduğu, ölümlerin katliamların olmadığı huzurlu güzel günlerin gelmesi için
Hızır’a dua ediyoruz” dedi.

Rumi takvime göre 31 Ocak- 2 Şubat tarihleri arasında tutulan Hızır Orucu, Miladi Takvim baz alındığında 13-15 Şubat günlerine denk gelmektedir.
  • Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl Şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günüdür. Salı, çarşamba ve perşembe günleri oruç tutulur. Perşembe günü kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır. Perşembe gecesi ziyaretlerde mumlar yakılır. Hızır orucu da Muharrem orucu gibi bölge de en çok tutulan oruçlardan biridir. Hızır orucuyla ilgili genel olarak anlatılan bir olay vardır. Bu olay şu şekildedir: İmam Hasan ve İmam Hüseyin bir gün çok hastalanmışlardır. Hz. Ali ve Hz. Fatıma, oğullarının bu hastalıkları karşısında çaresiz kalmışlar. Bunun üzerine Hz. Muhammed’in (S.A.S) yanına gidip durumu anlatmış ve Hazreti Peygamber de üç gün oruç tutmalarını söylemiş. Hz. Ali ve Hz. Fatıma da oğullarının şifa bulması için üç gün oruç tutmuşlar.
  •  



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı