ERDOĞAN AKSU; "ESENLER YERİNDE SAYDI"

ERDOĞAN AKSU;

12 Haziran seçimleri Esenler’deki siyasi partilerin ama az ama çok verdikleri emeğin karşılığı olarak sandıklara yansımadı. Yani oylara ve yüzdelerine bakıldığında hiçbir parti kazanamamış görün&uum

 

 

 

 

 

 

 

 ERDOĞAN AKSU YAZDI...

ESENLER YERİNDE SAYDI…

Tüm Türkiye her seçim önü ve sonrası olduğu gibi ne hikmetse CHP’ye kilitlenince rahat bir nefes aldık. Bu fırsattan istifade seçimi Esenler açısından inceleme şansı yakaladık. 12 Haziran seçimleri Esenler’deki siyasi partilerin ama az ama çok verdikleri emeğin karşılığı olarak sandıklara yansımadı. Yani oylara ve yüzdelerine bakıldığında hiçbir parti kazanamamış görünüyor. Yerinde saydı tüm partiler iktidarı muhalefeti birlikte.

Sadece tek bir kaybedeni var 12 Haziranın Esenler’de. Saadet Partisi gerçekten kaybetti. SP yöneticileri ve vekil adayları tabanına söz geçiremedi, sahip çıkamadı. İktidar partisinin kazanmış görünmesinin başlıca nedeni işte bu yüzer geçer oylar. Genel geçer-yüzer oyların tamamına yakını iktidar partisinde birikince aldatıcı bir kazanım görüntüsü oluştu. Meselenin aslı budur, diğer tafralanmalar lafı güzaftır.

Belediye başkanı ve başkanın gölgesindeki iktidar partisi ilçe başkanının ilçeler arası ikinciliği öyle övünülesi bir durum değildir. Geçmişten bu güne yerel imkânları da kullanarak yaptıracakları bir istatistiksel grafik gerçeği ortaya çıkarmaya yetecek de artacaktır.

2007’den ele alırsak meseleyi; 2007 genel seçimlerinde iktidar partisi Esenler’de %60 oy almış, SP %4. 12 Haziranda alınan yüzdelere bakıldığında SP’nin eriyen oyu da dikkate alındığında tam denklik söz konusu dört yıl öncesiyle.

2009 belediye seçimlerinde, belediye başkanlığı oyları baz alındığında hiçbir partinin oy artışı yapamadığı, ezici bir çoğunluk sağlayamadığı çıkıyor ortaya. O seçimlerde belediye başkanlığında yüzde olarak AKP %47.5, SP 18.1, CHP 13.7, MHP 9.7, DTP 6.5, BBP 2.1, DSP 1.3 oy oranlarına ulaşmışlar.

Siyasi partiler arası oy geçişlerinin en makul görünenler arasında olacağı öngörüsüyle düşünüldüğünde, 12 Hazirandaki SP ve BBP’deki oy kaybının iktidar partisine kaydığını varsaymak hiç de uzak ihtimal değil. Durum böyle olduğunda SP ve BBP’deki 17 puanlık eksilme iktidarın oranına eklendiğinde net biçimde şaşırtıcı bir sonuca %64’lere ulaşıyor. İl genel meclisi oranları da incelendiğinde Esenler’de iktidar partisi açısından bu çarpıcı sonuç ortaya çıkıyor. Yani bunca yerel ve devlet imkanlarının seferberliğine karşın bir gelişme, ilerleme ve değişme yok ortada. Eski tas eski hamam.

Ülkeye yaşatılan bir talihsizlik ve zaman-para israfı olarak değerlendirilebilecek seçimler arası referandum sonuçları irdelendiğin de de durum üç aşağı beş yukarı ayni. Referandum yüzdeleri en yakın oy tercihi olarak done alındığında muhalefetin değil ama iktidarın biraz düşünmesi gerek. Eğer Esenler’de çıkan %74 evet oyu ile bir daha övünülmezse sorun yok. Övünülürse aritmetiğini yapmak gerekir yeniden. Referandumdaki hayır oyunu ise muhalefet aynen koruyor.

Ancak iktidar partisinde yüzdesel bir gerileme söz konusu. Anayasa düzenlemelerine hangi siyasi partilerin evet oyu verdiği biliniyor. 12 Haziranda evetçi partilerin aldığı oy oranı toplandığında üç-beş puanlık bir kayıp var ortada. Acizane düşünce, bu evetçilerin evetlerinden memnuniyetsizlik duyduğu için sandığa gitmedikleri şeklinde yapılabilir. Ya sandığı çare görmeyen 40 binin içinde saklılar, ya da iptal edilen 6-7 bin oyun içinde eriyip gittiler. Farklı bir oyun oynanmışsa eğer onu da yetkililer düşünsün.

Sonuç olarak dört yıl içine sıkışan iki seçim ve bir referandum irdelendiğinde Esenler alışkanlıklarına devam ediyor. Kamplaşmış kutuplaşmış bir denge egemen oy dağılımında. Hiçbir siyasi parti Esenler’de çıkış yapamadı, zirveyi yakalayamadı. Ne iktidar ne de muhalefet umduğunu bulamadı. Günü kurtardılar, koltuklarını kurtardılar sadece.

Belediye başkanı ve gölgesindeki iktidar partisi ilçe başkanı seçimlerde insan üstü çaba göstermelerine rağmen ancak mevcut oy yüzdelerini koruyabildiler. İki senedir yerel basında belediye başkanlığı sitesinden kes kopyala haberlerle boy göstermesine rağmen, ince zeka ürünü etkinliklerle ulusal basında yer bulmasına rağmen belediye başkanı Esenler’lileri yeterince ikna edememiş görünüyor.

Yerel gücü ve devlet gücünü Esenler’de seferber eden bu ikili , projelerini ballandıra tatlandıra her fırsatta anlatmalarına rağmen, ev ev dolaşmalarına rağmen, gövde gösterisi yapmalarına rağmen, Cuma namazı çıkışlarında siyasi vaaz vermelerine rağmen sadece SP’yi, süt kardeşlerini ikna etmişler anlaşılan.

Yani 12 Haziran seçimleri açısından; Esenler cephesinde değişen bir şey yok…



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli