Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye'de kara tablo: Bir ayda 50 gazeteci hakim karşısına çıktı

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

CHP'li Utku Çakırözer'in hazırladığı nisan ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlalleri raporuna göre bir ayda 50 gazeteci hakim karşısına çıktı ve iki gazeteci hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye, 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne kara bir tabloyla adım attı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in raporlaştırdığı nisan ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlallerine göre bir ayda hâkim karşısına çıkan gazeteci sayısı 50 oldu.

Rapora göre yalnızca nisan ayında onlarca gazeteci haberlerini ve yorumlarını hâkim karşısında savunmak zorunda kaldı. İki gazeteci hapis cezasına çarptırıldı, Altı gazeteci ise gözaltına alındı.

'EMNİYET GENELGESİYLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI'

Çakırözer, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen 27 Nisan 2021 tarihli genelgesinin de ilk günden itibaren basın özgürlüğünü kısıtladığına vurgu yaptı. 1 Mayıs’ta açıklama yapmak isteyenlere dönük polisin orantısız müdahalesini görüntülemek isteyen basın mensuplarının engellendiği kaydedildi.

İKİ GAZETECİ HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Raporda nisan ayında onlarca gazetecinin hakim karşısına çıktığı kaydedildi. Buna göre, bu isimler arasında olan karikatürist Nuri Kurtcebe iki yıl, Erol Mütercimler ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ve gazeteci Mustafa Hoş yazıları ve paylaşımları nedeniyle ifadeye çağrılırken BirGün spor editörü Eren Tutel’e Türkiye Wushu Federasyonu hakkındaki haberleri, gazeteci Cihan Ölmez’e ise 6 yıl önceki sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı.

ALTI GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Altı gazeteci gözaltına alınırken iki gazeteci fiziksel müdahale ile karşı karşıya kaldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ay içinde BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri ve bu gazetelerin yazarlarını hedef alan paylaşımlarda bulundu. RTÜK bağımsız gazetecilik yapan televizyon kuruluşlarına ceza yağdırdı.