Devrimci işçi önderlerinden Kemal Türkler mezarı başında anıldı

Devrimci işçi önderlerinden Kemal Türkler mezarı başında anıldı

DİSK’in kurucusu, İşçi Hareketi öncülerinden Kemal Türkler, katledilişinin 40’ıncı yılında kabri başında anıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ‘Türkler’in ilkelerine sadık k

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu ve ilk Genel Başkanı olan Kemal Türkler, katledilişinin 40’ıncı yılında Topkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anmaya Türkler’in kızı Nilgün Soydan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Mezarlığın girişinden toplananlar buradan toplu olarak Türkler’in kabri başına yürüdü. Yol boyunca “Kemal Türkler ölümsüzdür” ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

DALGA DALGA BÜYÜYEREK GELİYORUZ
Türkler’in mezarına gelinmesiyle önce saygı duruşunda bulundu. Ardından ilk sözü alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Türkler’in “Benim mezarıma geldiğinizde ağlayan yüzlerle gelmeyin, işçilerden iyi haberlerle gelin” sözlerini hatırlatarak, “Bizler de buraya matem tutmaya gelmiyoruz. Bizler buraya faşist katiller tarafından öldürülen Kemal Türkler’i unutmadığımızı ve her türlü olumsuz şartlara rağmen gün geçtikçe daha fazla sayıyla onu anmaya geldiğimizi göstermeye çalışıyoruz” dedi.
‘İŞÇİ MÜCADELE TARİHİ İÇİN ÖNCÜ BİR İSİMDİ’
Onun ardından sözü alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, geçen 40 yılın insanlık tarihi açısından küçük fakat bir ülkenin mücadele örgütünün yaşamı açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Çerkezoğlu, Türkler’in 80 darbesine giden günlerde katledildiğinin altını çizerek, “Tüm dünyada ve Türkiye’de görülen en saldırgan kapitalist düzenin inşa edilmeye başlandığı bir sürecin içerisine girdik. Bugün artık genel başkanımıza bütün acılarla, zorluklarla yaşanan bu 40 yıllık sürecin sonuna geldik” ifadelerini kullandı.

BEDELİ NE OLURSA OLSUN, MÜCADELE SÜRECEK!
Türkler’in huzurunda bir kez daha söz verdiklerini belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “DİSK olarak bütün gücümüzle birlik ve bütünlük içerisinde sizin DİSK’i kurarken kuruluş bildirgesine yazdığınız ilkeler, yani işçi sınıfının hak ve çıkarlarından başka hiçbir kaygı taşımadan devletten, sermayeden ve bütün siyasi partilerden bağımsız olarak sadece kendi üyelerimiz değil, bütün Türkiye işçi sınıfının ve dünya işçi sınıfının mücadelesinin bir mevzisi olarak DİSK’i geleceğe taşıyacağız. Bu ceberut iktidar karşısında bedeli ne olursa olsun, ölümü de göze alarak bu mücadeleyi sonuna kadar hep birlikte omuz omuza büyüteceğimize bir kez daha söz veriyoruz.”
Türkler’in kızı Nilgün Soydan ise, yaptığı konuşmasında kendilerini yalnız bırakmadıkları için herkese teşekkür etti.
Yapılan konuşmalar sonrası Türkler’in kabrine karanfiller bırakılmasıyla anma sona erdi.
Kemal Türkler Kimdir?
Kemal Türkler (1926, Denizli -22 Temmuz 1980, İstanbul), Sosyalist, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı ve aktivist.

 

  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli