Tarih: 18.01.2021 20:26

Devrimci Yol'un önderlerinden Rizeli Ahmet Uzun mezarı başında anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Darbesi sonrasında, darbecilere karşı direnen ve daha sonra düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındıktan sonra işkencede katledilen Devrimci Yol’un Karadeniz’deki önderlerinden Ahmet Uzun, mezarı başında anıldı.

Rize’deki Devrimci Yol hareketinin önde gelen isimlerinden olan Ahmet Uzun, 12 Eylül darbesi sonrası, darbeye direnen bir gurup arkadaşıyla direnişe geçmiş ve yaklaşık 4 ay sonra düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı

Gözaltına alındıktan sonra yoğun ve çeşitli yöntemlerle işkence yapılarak katledilen Ahmet Uzun’un mezarı başındaki anmaya SOL Parti ve CHP üyeleri ile Ahmet Uzun’un arkadaşları da katıldı.

Darbenin ardından çeşitli bölgelerde ‘Askeri Cunta’ya karşı mücadele eden Ahmet Uzun, 14 Ocak 1981’de yapılan operasyonda arkadaşlarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmış ve yapılan işkenceler sonrasında katledilmişti.

Rize ve çevresinde 12 Eylül faşist darbesi öncesinde toplumsal muhalefetin gelişmesinde önemli katkı ve emekleri olan Ahmet Uzun, uzun zamandır, katledildiği 16 Ocak’ta, arkadaşları tarafından, Rize Gündoğdu’nun Dağınıksu Köyündeki mezarı başında anılıyor.

Ahmet Uzun kimdir?

1957 yılında Rize’de doğdu. Rize’de Devrimci Yol hareketinin ilk gönüllülerindendi.

12 Eylül öncesinde Pazar’ın kırsal kesiminde yürütülen örgütlenme çalışmalarının sorumluluğunu üstlenmişti. Bölgedeki çay üreticilerinin örgütlenmesinde, fabrika işgallerinde önemli rol oynadı.

12 Eylül’den sonra ise Rize kırsalında faaliyet yürüten Ahmet Uzun ve arkadaşları, iki gün süren takip ve çatışmanın sonunda yakalandı. Yakalanması ardından ağır işkencelere maruz kalan Ahmet Uzun, bu işkenceler sonucunda 16 Ocak 1981 günü gözaltında yaşamını yitirdi.

İşkencecilerin, ‘Hap içerek intihar etti’ raporu ardından Uzun’un babası otopsiye itiraz etti. Yapılan ikinci otopside Ahmet Uzun’un işkence ile öldürüldüğü kanıtlandı. İşkenceciler hakkında ise tüm çabalara rağmen yasal işlem yaptırılamadı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —