Dernekler Platformu Aşure'de Buluştu

Dernekler Platformu Aşure

Esenler Dernekler Platformu tarafından Turgut Reis mahallesinde Aşure dağıtımı yapıldı.

Dernekler Platformu Aşure’de Buluştu

Esenler Dernekler Platformu tarafından Turgut Reis mahallesinde Aşure dağıtımı yapıldı.

Aşure dağıtımı Esenler Dernekler Platformu tarafından yapılan açıklama ve Kerbela direnişini anlatan yazının okunması ile başladı. Daha sonra Dede tarafından okunan dua sonrasında Aşure dağıtımına başlandı.

Aşure dağıtımı öncesinde Esenler'de bir Cemevi’nin yapılması ve halk olarak sahiplenilmesinin önemi üzerine çağrılar yapıldı. Aşure dağıtımına yaklaşık 350 kişi katıldı.

Aşure dağıtımından önce okunan metin:

Alevi halkı yüzyıllardır duasında, ibadetinde Muaviye’ye, Yezit’e lanet eder. Halkın kanını içen zalimlere karşı kinini, öfkesini dile getirir. Bu adalet özlemini, her zaman diri tutmanın bir yoludur. 1500 yıl önce açılan bir yaranın kapanmadığını gösterir.
Yara kapanmadı! Çünkü Muaviyeler, Yezidler tükenmedi. Onların yerine Yavuzlar, Kanuniler, 2. Mahmutlar geçti. Ve onların yerine geçenler, Alevi halkı bu haklı davasından vazgeçirmek için ellerinden geleni yaptılar.

Fermanlar çıkardılar, şeriat mahkemelerinde yargıladılar, olmadı! Astılar, kestiler, sürdüler olmadı! Nasihat ettiler. Alevi halkı inancının temeli olarak bildiği öğretilerine sımsıkı sarıldı.

Esenler Dernekler Platformu Turgutreis Mahallesinde katılımcı dernek üyelerine aşure ikram etti. Kangal Dernekler Federasyonu, Almus Cihet, Almus Çamdalı, Kangal Eymir, Kangal Mürsel, Kangal Mısırören, Kangal Pınarbaşı, Kırıkkale Büyükavşar, Zara Mahmutağa Çiftlik Köy Derneklerinin oluşturduğu platformun programına yoğun bir katılım vardı.

Platform adına konuşan Özcan Erdoğan “Ne mi istiyoruz söyleyelim, en başta ibadetlerimizi yapa bilecek bir Cem evi istiyoruz. Bilindiği gibi Esenler İstanbul un’ en büyük ilçelerinden biridir. Esenlerin 500 000 üzerinde bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Buna rağmen Alevilerin ibadetlerini yapabilecekleri bir Cem Evi yoktur. Yaklaşık 150 000 alevinin yaşadığı bu kentte bir Cem Evinin olmayışı gerek Alevileri ve inançlarını yok sayma politikalarının bir sonucudur.

Başkalarının inançlarına saygı duymayanların kendi inançlarına da saygısı olmaz. Bu bağlamda Esenler’de bir Cem Evi istiyoruz. Cem Evini yapmak için gerek yöre dernekleri gerek diğer toplum kesimlerine de gideceğiz, bu sorun hepimizin ortak sorunudur. Bunun için herkesi birlik ve beraberlik için çağrıda bulunuyorum”dedi.



  • Pazartesi 37.9 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.9 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Salı 39 ° / 27.3 ° Güneşli