Derelerin İntikamı

Derelerin İntikamı

Açın derelerin üzerini- Bırakın dereler özgür aksın

 

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

Kent merkezinde 3 ev yıkıldı, 10 bina ağır hasar gördü. 100’e yakın ev boşaltılırken, balçıkla kaplanan cadde ve sokaklarda 8’i ambulans 60’ın üzerinde araç da çamura gömüldü. Kırklartepe Köyü’nde kaybolan 52 yaşındaki Necihan Aksu’nun cesedi dün bulundu. Yukarı Kaplıca Mahallesi’nde mahsur kalan aile dün askeri helikopterle kurtarıldı. Sel nedeniyle Rize ve ilçelerinde okullar bugün tatil edildi. Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, afette üzeri kapatılan derelerin etkili olduğunu söyledi. 

‘Sahil Yolu, kentten 70 santimetre yüksekte’ 
Başkan Bakırcı uyardı: 

“Rize’de denize dikey 23 deremiz var. Bu derelerin varlığı biliniyordu ancak dikkat çekmiyordu. Bunların 4’ü dün taştı. Göreve geldiğimden itibaren bu derelerin problem olabileceğini söyledim. 1.5 ay önce Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a da konuyu aktardım. ‘Bu derelerden biri taşarsa, karayolu 70 santimetre yüksek yapıldığı için şehri su basar ve hiçbir şey yapamayız’ dedim. Dere üzerlerini kapatmıyorum diye çok eleştiri aldım. Bunun doğru olmadığını ve üzeri kapatılan derelerin dahi açılması gerektiğini söyledim. Bunları afet olduğu zaman konuşuyoruz, 15-20 gün sonra ise unutuyoruz.” 
Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu da derelerin üzerinin açılmasını istedi: 

“Evet meteoroloji bize durumu günlük olarak bildiriyor ancak lokal yerini kestiremiyoruz. Üzeri kapalı derelerin tamamının açılması gerektir. Modern şehircilik bunu gerektirir. Bugün kent merkezi nüfusu 150 bine yaklaşan bir şehirde dere yataklarının üzerinin kapalı olma şansı yok. Bu dere yataklarını görmemiz lazım. Oraları her gün korkacağımız yer olmaktan çıkarıp gezdiğimiz, oturduğumuz ve sohbet ettiğimiz yer haline getirmemiz lazım.” 

‘Su yatağını bulacak demiştik, öyle oluyor’ 
Sahil Yolu Rize’de yıllarca protestolara neden olmuştu.Radikal’e konuşan Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, sorunu, yıllar öncesine uzanan gelişimiyle birlikte anlattı: “1960’larda şehri genişletmek için dereleri kapatmışlar. En son 50 yıl önce böyle bir taşkın olmuş. Şehrin kotu da Sahil Yolu’ndan düşük. Giresun, Ordu ve Rize Gündoğdu’da bundan kaynaklı felaketleri yaşadık. Sahil Yolu’nun menfezleri suyun normal akışkanlığına göre yapıldı. Biz o dönem uyarmıştık. Dere yataklarının üzerleri açılmalı. Yoksa su yatağını arayıp bulacaktır. Ama evleri önüne katarak bulacaktır.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı