Cilt Kanseri Tedavisinde Büyük Başarı

Cilt Kanseri Tedavisinde Büyük Başarı

Bağışıklık sisteminin tümörü düşman olarak görüp onunla savaşmasını sağlayan yeni bir ilaç, öldürücü cilt kanseri melanom tedavisinde başarılı oldu. Sırada mide ve prostat kanserleri v

 

 

Bağışıklık sisteminin şifresi çözüldü

Bağışıklık sisteminin tümörü düşman olarak görüp onunla savaşmasını sağlayan yeni bir ilaç, öldürücü cilt kanseri melanom tedavisinde başarılı oldu. Sırada mide ve prostat kanserleri var

Dünyadaki en önemli onkolojik gelişmelerin sunulduğu ve pratikteki standartları değiştiren çalışmaların yayınlandığı ASCO 2011 Kongresi'nden, kötü gidişli bir cilt kanseri olan melanom ile ilgili önemli bir sonuç çıktı. Bu sonuç mide ve prostat kanserlerini de yakından ilgilendiriyor.

Amerika’da yapılan ve yaklaşık 30 bin doktorun katıldığı ASCO 2011 Kongresi'nde, kanser tedavisinde bağışıklık sistemini yeniden aktif olarak kullanma imkânı sunan bir çalışmanın müjdesi verildi. Kanser tedavisinde çok önemli bir adım olan gelişmeyi ntvmsnbc’ye değerlendiren İstanbul Bilim Üniversitesi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, ilacın mekanizmasını şöyle anlattı:

SİSTEM, KANSER HÜCRESİNİ DÜŞMAN OLARAK ALGILAMIYOR

“Biz bugüne kadar bağışıklık sistemini uyararak kanseri tedavi etmeye çok çalıştık ama bu girişimimiz hep başarısızlıkla sonuçlandı. Bağışıklık sistemi çok güçlü bir sistem olmasına rağmen tümöre karşı yeterli zafer elde edemiyorduk. Bağışıklık sistemi kendinden olanla kendinden olmayanı ayırt etme ve kendinden olmayanı da yok etme esasına dayalı bir sistemdir. Ancak bu sistem kanser hücrelerini kendinden olmayan, yabancı bir hücre gibi değil, kendi vücudundan çıktığı için akraba veya kardeş gibi görüyordu. Bu nedenle bağışıklık sistemini uyararak yapılan tedaviler iyi sonuçlar vermiyordu. Ama bu yıl ilk defa melanom örneğinde görüldüğü gibi bir anlamda bağışıklık sisteminin şifresi çözülmüş oldu.

Tümör hücresinin hangi mekanizmasından dolayı immün sistemin onu kendinden biri gibi gördüğü açıklandı ve o mekanizmayı engelleyici monoklonal antikorlar geliştirildi. ipililumab denen bu monoklonal antikor kullanıldığı zaman bağışıklık hücreleri aktifleşerek tümörü önemli ölçüde kontrol altına aldı.”

İLAÇ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN TÜMÖRE SALDIRMASINI SAĞLIYOR

İlaç ilk olarak, yeni teşhis edilmiş ileri evre melanom hastalarında denendi. Bir gruba sadece kemoterapi, bir gruba ise kemoterapiyle birlikte yeni ilaç verildi. Prof. Demir, sonucun heyecan verici olduğunu söyledi:



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı