Çıldırlı balıkçılar perişan

Çıldırlı balıkçılar perişan

Sınırın en üst noktasında bulunan Çıldır Gölü’nün sit alanı ilan edilmesine, balıkçılar ve gölden geçimini sağlayan vatandaşlar isyan etti.


CHP Esenler Eski Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda Çıldır Gölü Kooperatif Başkanı Yüksel Kılıç, “Çıldır Gölüne ve etrafına uygulanan bu kararı bizler anlayabilmiş değiliz. Bakınız gölün etrafında devlet eli ile yapılaşmalar yapıldı, bu projeler tamamen şahsa münhasır projelerdir. Köylü kendi arazisinde hiçbir çivi çakamazken devlet geldi buralarda proje uyguladı ve bu yerler kiraya verildi. Bizler bu toprakların gerçek sahipleri olarak bu projeden yararlanmak istiyoruz ama onlar “Hayır sen bir çivi çakamazsın” diyorlar.

“ÇILDIR HALKI YURTUNA YABANCILAŞTIRILIYOR”

Devletin ve bakanlığın düşüncesi burada turizmi geliştirmekmiş. Bizlere de, 11 Bakanlıktan izin alacaksınız şartını koyuyorlar. Yahu sen bu toprakların insanlarına gerekli desteği sun ki hem ülke turizmi gelişsin hem köylü kalkınsın. Devlet aklı ile hareket etmeden birileri kendi kafalarına göre bu güzelim doğamızı yağmalıyor. Doğanın yıllarca bekçileri olanlar, bu güzelliği senelerce kollayanlar yok sayılarak amiyane tabirle yurtlarına yabancılaştırılıyor. Biz bu duruma sessiz kalmayacağız.



1992 yılında balıkçılarla birlikte Çıldır Su Ürünleri Kooperatifini kurduk. Kooperatifimiz bu bölgenin en eski kooperatifidir. Bir diğer kooperatif ise bizden sonra kurulan Arpaçay Kooperatifidir. Bizlere devlet tarafından herhangi bir teşvik veya destek yapılmıyor. Bizlerin bazı projeleri var. Mesela gölün en güzel yerinde turizme yönelik bir balıkçı tesisi yapmak ve su ürünlerini tanıtarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu bölgenin tanıtımını yaparak, bölgemize ve ülkemize katma değer kazandırmaktır. Tüm bunları yaparken bu bölgede balıkçılığı geliştirmek, balıkçılarımıza bir kazanç sağlayarak göçü önlemek ilk hedeflerimizdendir.
Bu gölün ve bu bölgenin tanıtımını yıllar öncesinden başlatan, dünyaya duyurması için çok büyük mücadele veren rahmetli büyüğümüz Ümit Kılıç’ın, başlattığı yolda yürümek her Çıldır’lının görevidir. Dünyada kendini temizleyen üç gölden birisi Çıldır Gölüdür.

“TEKNE SAHİPLERİ PERİŞAN DURUMDA, SOSYAL DEVLET VATANDAŞINA ELİNİ UZATMALIDIR”

Yetkililere sesleniyoruz yapılan yanlış uygulamalar sonucunda burada balıkçılık yapan insanlar batmış durumdalar, herkes gırtlağına kadar borçlu. 40 bin TL borcumuz var ve icralık olmuşuz. Valiliğe ve gerekli yerlere yaptığımız müracaatlarımızda bir sonuç alamadık, bu durum ise bizleri üzüyor. Hacizlerden kurtulmak için elimizde avucumuzda olanı verdik, olmayanlar ise kara kara düşünüyor. İki kooperatif de kirasını yatıramadığı için icralık. Tekne sahipleri perişan durumda, sosyal devlet vatandaşına elini uzatmalıdır. 17 teknenin bakım ve onarım desteği için yardım bekliyoruz. Pandemi nedeniyle en çok mağdur olanlardan biriside balıkçılar olduğunu ama devletten bir kuruş dahi destek alamadığımızı üzülerek söylemek istiyorum. Geldiğimiz son durum 9 çeşit balığın yetiştiği gölümüzde bu balıkların neslinin tükenmesiyle ve Çıldır’da balıkçılığın bitmesiyle karşı karşıyayız.  

16 Mayıs 2019 yılında Cumhurbaşkanı Kararı ile; 30829 Sayı ve 1311 Karar Sayısı ile Resmi Gazetede yayınlanan karar ile Ardahan ili Çıldır ilçesinde bulunan Akçakale Yarımadası doğal sit alanı ilan edilmişti Aynı karar sayısı ile Çıldır ve Lavaş gölleri potansiyel doğal sit alanları kapsamına alınmıştı. İşte o günden beri Çıldır çile çekiyor, Çıldırlı balıkçılar perişan” dedi.